logo

Hol a legnépszerűbb a home-office?

2019.05.15.

cover image

Az otthonról végezhető munka, vagyis az ún. home-office (vagy home-working) egyre népszerűbb hazánkban is. Az álláskeresők gyakran kérdeznek rá erre a lehetőségre az állásinterjúk során, sok pozíció esetében pedig már alapelvárásnak számít. Egyre több az olyan munkaadó is, aki magától ajánlja fel az alkalmazottainak az otthoni munka lehetőségét béren felüli juttatás gyanánt. Leginkább a menedzseri és a diplomás állások esetében fordul elő.

A Paylab nemzetközi fizetési felmérés összeállított egy listát azokról a területekről, ahol a legnépszerűbb a home-office. A kutatásból kiderült, hogy a home-working valóban az egyik legnépszerűbb újkori juttatássá vált, hiszen a rugalmas munkaidő és a mértéken felüli szabadság után ma már ez a harmadik legkedveltebb juttatás a cégekben.

Leginkább az IT specialisták, a programozók, a PR, marketing és az újságírás területén dolgozó munkatársak, a projektmenedzserek, a fordítók, az elemzők, az e-commerce specialisták, a dizájnerek, a menedzserek, valamint az adminisztratív alkalmazottak dolgoznak otthonról. Leggyakrabban viszont egyértelműen a felsővezetők élnek ezzel a lehetőséggel. A másik végletet nézve a legkisebb esélye az otthoni munkavégzésre a segédmunkásoknak, a szakmunkásoknak, illetve a szolgáltatások területén dolgozóknak van, hiszen az ő munkávégzésük - értelemszerűen - nélkülözhetetlen feltétele a munkahelyen való jelenlét.


Mely területeken a legelterjedtebb a home-office?

Az otthoni munkvégzésre a legtöbb lehetőségük az információs technológiák, az internetes vállalkozások, valamint a programozás területén dolgozó alkalmazottak van, őket pedig a tanácsadás, a telekommunikáció, a biztosítás, a reklám, a piackutatás, valamint a nonprofit szervezetek munkavállalói követik. Ez a lista azonban országonként különbözhet: Finnországban, Észtországban és Lettországban például az állami- és közszférába alkalmazottai nagy számban dolgoznak otthonról – mindez leginkább a fejlett elektronikus rendszerüknek köszönhetően. A kutatásban résztvevő többi ország közalkalmazottai jelenleg csak álmondhatnak az otthoni munkáról.


A home-working jellemzői

Vannak olyan cégek, ahol az otthoni munka szigorú szabályokkal van rendszerezve és csak havi néhány napnyi otthoni munkát engedélyeznek az alkalmazottaknak. Más cégek a rugalmasabb munkavégzést támogatják, így a munkavállalóik akár heti több napot is otthon maradhatnak. Sőt, vannak olyan dolgozók is, akiknek csak üzleti találkozó, meeting vagy egyéb előre betervezett személyes jelenlétet igénylő feladat vagy program esetén kell bemenniük az irodába. A pénteki home-office viszont egyre népszerűbb és kedveltebb munkaadói és munkavállalói oldalról egyaránt.

A home-working nyilvánvalóan munka- és feladatfüggő, hiszen csak olyan pozíció esetében jöhet szóba, amelyik nincs speciális helyhez, felszereltséghez vagy igényekhez kötve. Fontos feltétel az is, hogy a munkaadó egy belső rendszeren illetve egy kommunikációs csatornán keresztül folyamatosan kapcsolatban tudjon lenni a munkavállalójával és igény esetén ellenőrizni tudja őt. A videohívások és online prezentációk ebben például sokat segítenek.

A home-officet azok az emberek igénylik leginkább, akik környezetváltozásra vágynak, jobban szeretnek egyedül dolgozni vagy megkímélnék magukat a hosszú napi utazásoktól. Az otthoni kényelem igénye szintén gyakori okként szerepel, de gyakran dolgozik otthonról egy munkavállaló akkor is, ha nem érzi magát teljesen egészségesnek, esetleg más betervezett programja van (pl.: orvoslátogatás, vagy futárt, szerelőt vár haza). A home-office tehát sok szempontból megkönnyíti az alkalmazottak életét.


Az érem másik oldala

Az otthoni munka azonban megfelelő otthoni körülményeket igényel: a gyors internet és a dolgozó sarok (vagy szoba) alapfeltételnek számít, de ha valaki odahaza nem szeretné a pihenést összekapcsolni a munkával és nem tud elég produktív lenne az otthoni környezetében, annak egyértelműen nem való a home-office. Szintén nem szerencsés, ha a háztartást többi tagjai napközben is otthon vannak, mert így nehezebb koncentrálni.

A hosszútávú otthoni munkavégzés ráadásul magányos munka, elkülönüléshez illetve kommunikációs problémákhoz vezethet. Éppen ezért sok vállalat korlátozza a home-officet és arra buzdítja az alkalmazottait, hogy térjenek vissza a munkahelyükre. Ez viszont már nehéz feladat, a home-officeban dolgozó munkavállalók ugyanis egy új munkahely keresése esetén is gyakran ugyanezt a munkavégzési formát igénylik és választják.


Hasonlítsd össze a béred másokkal! 


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét