logo

A munkavállalók 14 százaléka kap pulykapénzt

cover image

Az elmúlt két évben nem növekedett azon munkavállalók aránya, akik 13. havi bért kaptak év végén. Csupán a juttatás mértéke lett több 2017 óta. Leginkább a külföldi cégeknél dolgozó informatikusok számíthatnak rá, valamint a győri munkavállalók.


A munkavállalók 14%-a részesül 13. havi bérben év végén – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Az online bérfelmérés eredményei alapján a plusz egy hónapnyi juttatás átlagos mértéke 360 ezer forint. Tavaly is arányaiban ugyanennyien kaptak, viszont akkor még közel 30 ezer forinttal kevesebbet.

A cégtulajdon szerinti felosztásból kiderült, hogy a külföldi magántulajdonú vállalatok alkalmazattainak egyharmada kap 13. fizetést, a belföldi magántulajdonú cégeknél csak fele ennyien. Az állami tulajdonú vállalatok dolgozóinak pedig 12 százaléka jelölte azt, hogy ilyen juttatásban részesül.

Arányaiban a Győr-Moson-Sopron megyei munkavállalók vannak e tekintetben leginkább megbecsülve, hiszen az ottani dolgozók negyede kap 13. bért, őket Veszprém (23%), Vas (22%), illetve Komárom-Esztergom (21%) megye dolgozói követik, de Fejér megyében is minden ötödik munkavállaló kapja. A fővárosban 12% az arányuk, legkevesebben pedig Nógrád illetve Csongrád megyében (7, illetve 8%) részesülnek ebben a juttatási formában.

A pozíciószintek szerinti bontásból az derült ki, hogy a műszaki területen szakképzett alkalmazottak, vagyis az informatikusok és mérnökök 18%-a kap 13. havi bért, ezzel náluk a legnagyobb ez a juttatási arány. Őket a felső- és középvezetők követik, előbbieknél 16%, utóbbiaknál 15%. Az adminisztratív alkalmazottak, a szakmunkások és a segédmunkások tizede kap csupán 13. fizetést, ezzel náluk a legkisebb az arány – derül ki a Fizetesek.hu felméréséből.


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét