Hogyan működik a Fizetesek.hu oldal?

A Fizetesek.hu internetes oldalon mintegy 450 pozíció fizetés-összehasonlításához juthat hozzá. A pozíciók folyamatosan frissített listája a magyarországi munkaerőpiacot tükrözi.

Ez a fizetési felmérés 2007-ben jött létre Merces.hu néven. A felmérési adatok beszerzésére, gyűjtésére, feldolgozására és kiértékelésére szolgáló módszertan szerzője a Profesia, spol. s r.o. társaság.

A portál célcsoportját egyrészt a munkaerőpiacon jelen lévő azon személyek alkotják, akik össze szeretnék hasonlítani a fizetésüket más fizetésekkel, másrészt azok a cégek, amelyek gondot fordítanak az alkalmazottaik fizetésének igazságos meghatározására.

1. Bemeneti adatok

A munkaerőpiacon jelen lévő személyek összehasonlíthatják fizetésüket az adott régión belül azonos pozíciót betöltő munkavállalókkal. Mindenki, aki kitölti a 14 kérdésből álló kérdőívet (amelyekből 8 kérdés kitöltése kötelező), válaszadóvá válik, és díjmentesen hozzáfér a referencia minta átlagával való fizetés-összehasonlításhoz. Ez a minta a kitöltött pozíció és régió szerinti többi válaszadóból áll.

A válaszadók által megadott adatok egy évig érvényesek, módosításukra pedig semmilyen esetben sem kerülhet sor. A fizetési felmérés összes adata névtelen.

2. Kimeneti adatok

Az adatmintát a számítások előtt „megtisztítjuk". Először a hibák kerülnek kiszűrésre, például a negatív számok, vagy az olyan szélsőséges értékek, mint az 100 Ft vagy 100 milliós havi fizetés. Az adatbázis-tisztítás második lépése a kettős kérdőívek felderítése, illetve a szélsőségek meghatározása. A szélsőségek a régióra tekintettel (Budapest régió, Budapest kívüli régiók), konkrét pozícióra vonatkozóan kerülnek meghatározásra. A szélsőséges adatok felderítési módszere (adatok levágása) a régió szerinti pozíció fizetéseinek elméleti eloszlására vonatkozó paraméterek robusztus becslésén alapul.

A tisztításon átesett kérdőívek adatai a számításokba lépnek.

A felmérés eredményei csak hitelesített adatokat tesznek közzé:

 • Egy adatlap (kérdőív-kimenet) egy évig van jelen a mintában.
 • A kitöltött kérdőívekbe soha nem avatkozunk bele.
 • A számítások során nincs figyelembe véve az infláció, illetve a megélhetési költségek.
 • Egy régió fizetéseinek becslése soha nem történik más régió fizetései szerint.

A fizetés-összehasonlítás eredményeinek szemléletesebbé tételéhez grafikus megjelenítést is nyújtunk.

3.       Kimenetek magánszemélyek számára

A Fizetesek.hu fizetési felmérés díjmentes kimeneteket nyújt a munkaerőpiacon jelen lévő, alábbi személyek számára:

 • fizetésüket másokkal összehasonlítani kívánó alkalmazottak;
 • munkanélküliek/diákok/alkalmazottak, akik egy adott pozíció fizetését szeretnék megismerni, illetve összehasonlítani azt az elvárásaikkal.

Az adott csoportoknak megfelelő kérdőív jelenik meg, kitöltését követően pedig a tényleges vagy az elvárt fizetés alapvető összehasonlítását tartalmazó kimenetek. A PDF-formátumban letölthető kimenetek közvetlenül az internetes oldalon jelennek meg.

Minden látogatónak lehetősége nyílik a kimenet bővített fizetős változatának megvásárlására, amely mediánokon és kvartilisokon alapuló, részletesebb fizetés-összehasonlítást kínál. Ezenkívül áttekintést nyújt a régiók és a gyakorlat szerinti fizetésekről, illetve az adott pozíción nyújtott előnyökről. A magánszemélyeknek szóló fizetős változatú kimenetek bértárgyalásra vonatkozó tanácsokat és tippeket, az alkalmazott SWOT-elemzésére való felkészülést, szójegyzéket stb. is tartalmaznak.

A látogatók a fizetős jelentést megvásárolhatják SMS fizetéssel mindhárom magyarországi  mobilszolgáltatónál, banki átutalással a TrustPay fizetési rendszeren és az együttműködő bankokon keresztül, valamint PayPal fizetéssel.

A megvásárolt egyéni fizetési elemzést e-mailben küldjük el a látogató által megadott e-mail címre.

4. Kimenetek cégek számára

A Fizetesek.hu fizetési felmérés a céges ügyfeleknek PayLab jelölésű termékeket kínál. Az ügyfél bármilyen PayLab termék megvásárlásával (kivéve az Analyse-t) a PDF-formátumú kimeneten túl hozzáférést szerez a megvásárolt pozíció adatbázisával történő munkavégzést lehetővé tevő eszközhöz is. Ezt az eszközt az ügyfél a szolgáltatás teljes időtartama alatt használhatja, kimeneteket hozhat létre a pozícióról, mégpedig a régió, ágazat, cégnagyság, iskolai végzettség stb. különböző feltételeinek megadásával.

Az ügyfélnek a PayLab eszközben két modul áll a rendelkezésére:

 • Fizetés-összehasonlítás
  • Az ügyfél megadja a cége adatait, valamint azon alkalmazott adatait, akinek a fizetését össze szeretné hasonlítani:
   - a cég szempontjából: ágazat, cégnagyság cégtulajdon;
   - az alkalmazott szempontjából: alapbér, 13. fizetés, juttatások, régió, iskolai végzettség, gyakorlat, ténylegesen nyújtott előnyök.
  • A kimenetek a következőket jelenítik meg:
   - az alkalmazott alapbérének, 13. fizetésének, juttatásainak és teljes bérének összehasonlítását a megadott pozíció, régió, iskolai végzettség, gyakorlat és ágazat szerinti referencia mintával;
   - az alapbér és a teljes bér átlagának és percentiliseinek áttekintését;
   - a 13. fizetés és a juttatások elemzését;
   - a válaszadók bérsávokban való eloszlását;
   - nem pénzbeli előnyök nyújtását;
   - az alkalmazott fizetésének módosítására vonatkozó javaslatot.
 • Fizetés megállapítása
  • A pozíció, régió és az ágazat megadott feltételei alapján a következő eredmények kerülnek megjelenítésre:
   - az alapbér és a teljes bér átlaga és percentilisei;
   - 13. fizetés és pénzbeli juttatások elemzése;
   - a válaszadók bérsávokban való eloszlása;
   - nem pénzbeli előnyök nyújtása;
   - a fizetések átlagértékei és percentilisei az összes régió, iskolai végzettség, gyakorlat, cégtulajdon és cégnagyság tekintetéből.

Az ügyfeleknek az előfizetett pozíciószám és az eszköz használati ideje szerint különböző PayLab termékek állnak rendelkezésre:


 • PayLab 1
 • PayLab 5
 • PayLab Multi - egy hónap
 • PayLab Multi - egy év


Az egy évre szóló PayLab Multi szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek egyúttal egy negyedéves jelentést is kapnak azon ágazat fizetéseiről, amelyben tevékenységet folytatnak. Egy olyan PDF-dokumentumról van szó, amely az állam és a választott ágazat fizetéseinek összehasonlítását tartalmazza. A pozíciók átlagfizetésének negyedéves értékei kerülnek feltüntetésre a fizetések évközi összehasonlításával, továbbá az egyes ágazatokban nyújtott előnyök évközi összehasonlítása.

A következő táblázat az egyes termékek áttekintését és összehasonlítását tartalmazza: 


Hírek

07
Dec.
Az informatikusok kiváncsiak a legjobban a fizetésekre

Az informatikusok figyelik leginkább a béreket – derül ki az idén 10 éves Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Az elmúlt egy év során ugyanis az oldalon több mint hétezer IT szektorban dolgozó munkavállaló hasonlította össze a saját bérét másokéval.

26
Oct.
Akik többet keresnek, jobb kapcsolatban vannak a főnökkel

A jobb fizetés javítja a vezetők és beosztottak közti viszonyt - derült ki a Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál 11 európai ország 52 ezer munkvállalója körében nyáron készített felméréséből. A megkérdezettek kétharmada egyenesen barátinak ítélte a viszonyát a felettesével.

25
Sep.
A legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek

Magyarország nagy munkaerőhiánnyal küzd, több ágazatból is sorban érkeznek a hírek arról, hogy ezernyi alkalmazottat akár azonnal felvennének. Néhány iparágon belül évek óta gyarapodik a betöltetlen állások száma, miközben óriási kereslet és verseny alakult ki a munkavállalók iránt. A Fizetesek.hu utána járt, hogy milyen hatással volt mindez a dolgozók bérére.