logo

Hogyan működik a Fizetesek.hu oldal?

Fizetesek.hu honlap módszere

A Fizetesek.hu egy olyan weboldal ahol több, mint 600 pozíció adait dolgozzuk fel. A besorolt pozíciók a magyar álláspiac mindenkori helyzetét tükrözik, az adatok állandóan frissülnek a piac változásaitól függően.

A bérfelmérés 2007-ben indult, akkor még Merces.sk néven. A bérfelmérés módszerét a pozsonyi anyacégünk a Profesia.sk állásportál fejlesztette ki és jelen pillanatban nemcsak Magyarországon (Fizetesek.hu), de Csehországban is (Platy.cz) működtet bérfelmérésre szakosodott portált, valamint további 20 országban biztosít ilyen szolgáltatást, ill. a Paylab.com nemzetközi platformon is.

Honlapunk azokat a felhasználókat célozza meg, akik a munkaerőpiac aktív szereplőiként szeretnék megtudni, hogy a velük azonos pozícióban dolgozók mennyit keresnek (ez hasznos lehet egy bértárgyalás előtt), ill. az olyan cégeket, amelyek számára fontos, hogy megfelelően állítsák be dolgozóik bérét.

1. Belépő adatok

A munkaerőpiac szereplői összehasonlíthatják fizetésüket a velük azonos pozícióban dolgozókéval. Minden olyan felhasználó, aki a kérdőív kitöltésekor megadja, hogy ideje már az adott pozícióban dolgozik bekerül a felmérésbe, és ingyenesen hasonlíthatja össze fizetését másokéval, akik azonos pozícióban dolgoznak. A felmérés adatait felhasználók által megadott információk képezik, amelyet pozíció és régió szerint töltenek ki. Ha a felhasználó a kérdőív kitöltésekor azt adja meg, hogy nem dolgozik az adott pozícióban nem használjuk fel adatait.

Az adatközlők által megadott információkat egy évig használjuk fel, és soha nem módosítjuk. A felmérésben közölt minden adat anonim. Az adatgyűjtés és feldolgozás során betarjuk a GDPR személyes adatok feldolgozására vonatkozó irányelveit.

A magyar fizetési felmérés a bruttó fizetést veszi alapul és természetesen a standard 8 órás munkaidőt. A felmérés nem tartalmazza a vállalkozók, részmunkaidős, egyéb atipikus foglalkoztatási formában dolgozó adatközlők által megadott információkat.

2. Kilépő adatok

A számítás elvégzése előtt ,,megtisztítjuk,, az adatokat. Az első körben az extrém adatokat szűrjük ki, mint pl.100 Ft.-os, vagy a 10 millió Ft.-os fizetést. Második lépésként a duplicit regisztrációkat és más egyéb extrém adatokat. Az extrém adatok minden pozíció esetében egyediek, figyelembe véve a régiós sajátságokat is (Budapesti régió, agglomeráció, vidék). A extrém adatok kiszűrésének módszere robosztus becslésen alapul.

A regressziós model adatbázisába bekerül minden olyan adat, amely a ,,tisztításon,, átesett kérdőívekből származik.

3. Regressziós modell

A bérfelmérés a teljes- és az alapbér összegét kvantilis regresszió segítségével számolja ki. A módszer figyelembe veszi a pozíciók, ill. a régiók közti különbségeket, a cég nagyságát az iskolai végzettséget, szakmai gyakorlatot, valamint az életkort. Ez a módszer garantálja, hogy viszonylag kis létszámú adatközlő esetén is pontosan meg tudjuk határozni a fizetés nagyságát.

A regressziós modell akkor is meg tudja határozni a bér nagyságát, ha az adatbázisban mindössze 20 adatközlő adatai állnak rendelkezésre. Általában az elmúlt 12 hónap alatt beérkezett kérdőíveket dolgozzuk fel, ha nincs elég adat ebben az időszakban, akkor az elmúlt 24 hónap, ill. 36 hónap adatait vesszük alapul.

A regressziós modell kilépő adatai a cég nagysága szerint:

 • kis cég (50 alkalmazottig)
 • középnagy cég (51 - 249 alkalmazott)
 • nagy cég (250 és attól több alkalmazott)

A regressziós modell az iskolai végzettség alapján a következő kategóriákat különbözteti meg:

 • érettségivel nem rendelkező
 • érettségi vagy OKJ-s végzettség
 • egyetemi, főiskolai végzettség

Szakmai tapasztalat tekintetében három szintet kölönböztet meg:

 • junior (alig két év szakmai tapasztalattal rendelkezők)
 • middle (3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkezők)
 • senior (több, mint 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezők)

4. Melyek azok az esetek, amikor nem sikerül releváns eredményeket nyernünk?

A regressziós modell megbízhatósága ellenére is adódhatnak esetek, amikor nem tudunk megfelelő eredményt hozni. Ez általában akkor fordul elő, ha túl kevés adat áll rendelkezésünkre egy pozíció kiértékeléséhez.

Ha ügyfelünk bérfelmérést rendelt és nem tudunk megfelelő elemzést küldeni, akkor egy összefoglalást küldünk, amelyben általános stratégiát kínálunk a bértárgyaláshoz. Ügyfelünknek azonban jogában áll ismételten kérnie a bérfelmérés eredményét, ha időközben már rendelkezünk megfelelő mennyiségű összehasonlítható adattal. Mindössze annyit kell tennie, hogy megadja e-mail címét és mi erre linket küldünk, amely tartalmazni fogja az aktuális adatokat tartalmazó bérfelmérést.

5. Bérelemzés magánszemélyeknek

A Fizetesek.hu honlapon megjelenítjük az átlagfizetést egy adott pozícióban, mint általános információt, amely mindenki számára hozzáférhető. Ha felhasználónk kitölti kérdőívünket pontosabb elemzést kap a valós - vagy a remélt bér összegéről. A kilépő adatok azonnal megjeleníthetőek a honlapon.

Ügyfeleinknek lehetősége van egy bővebb elemzés megvásárlására is, amelyet Pro Report  néven kínálunk. Ez a típusú elemzés figyelembe veszi a szakmai gyakorlatot, az iskolai végzettséget, a nem pénzbeli juttatásokat, valamint az egyes régiók közti bérkülönbségeket is, és akkor tudjuk elkészíteni, ha legalább 10 adatközlőtől van adatunk az elmúlt 12 hónap folyamán.

A bérelemzés részét képezi egy tájékoztató anyag, amelyben felvázoljuk, hogy milyen stratégiát érdemes követnie bértárgyaláskor, valamint tanácsaink segíthetik önt a SWOT- analízisre való felkészülésben is stb. A tájékoztató több, mint 20 oldalas és azok számára alkalmas, akik állásinterjúra, bértárgyalásra készülnek, ill. azoknak, akik fizetésemelést szeretnének kérni.

A megvásárolt szolgáltatás ára Paypal rendszer segítségével téríthető meg.

A bérelemzést az ügyfelünk által megadott e-mail címre küldjük.

6. Bérelemzés cégek számára

Pro Report bérelemzés céges ügyfeleink számára is elérhető. A Pro Report elemzés figyelembe veszi a régiós sajátságokat, szakmai tapasztalatot, valamint a cég nagyságát stb.  A bérelemzés úgy készül, hogy figyelembe veszi az Ön által megadott speciális szűrési feltételeket is. Az eredmények megmutatják az átlagfizetést az adott pozícióban, azonkívül összehasonlítást is olvashat arról, hogy az alkalmazottak százalékban kifejezve többet, ill. kevesebbet keresnek-e, mint az átlagfizetés.

1. decilis - az alkalmazottak 10%- a keres kevesebbet, mint a megadott érték
1. kvartilis - az alkalmazottak 25%- a keres kevesebbet, mint a megadott érték
medián - az alkalmazottak több, mint fele keres kevesebbet/többet, mint a megadott érték  
3. kvartilis - az alkalmazottak 25% - a keres kevesebbet, mint a megadott érték
9. decilis - az alkalmazottak 10% - a keres kevesebbet, mint a megadott érték

A munkaerőpiaci helyzetet leginkább az a grafikon szemlélteti, amelyen fizetési sávokba soroltuk be az adatközlőket. A grafikon százalékban kifejezve  ábrázolja, hogy hány adatközlő szerepel az egyes fizetési sávban a kiválasztott minta esetében.

A bérelemzés elkészítésénél alapesetben ezeket szempontokat vesszük figyelembe:

 • szakmai gyakorlat
 • iskolai végzettség
 • régió
 • a cég nagysága
 • életkor,

valamint az Ön által megadott szűrési feltételeket.

A bérelemzést akkor tudjuk elkészíteni, ha legalább 10 adatközlőtől van adatunk. Az értékeléskor még további szempontokat is figyelembe veszünk: mozgóbér, 13. havi fizetés, valamint az éves bónuszok mediánjának nagyságát. Ezek az adatok megjeleníthetők akkor is, ha csak 5 adatközlő adatai állnak rendelkezésre, amelyek tartalmazzák a régió, szakmai gyakorlat, iskolai végzettség a cég nagysága szerinti információkat.

A bérelemzést számla ellenében vásárolhatja meg. A jóváírás folyamata 2 munkanapot is igénybe vehet, amint ez megtörtént az eredményeket azonnal küldjük PDF-formátumban elmentve az Ön által megadott e-mail címre.

7. Online Béreszköz cégeknek

Céges ügyfelek számára kínáljuk még a Salary tool szolgáltatást, amely a következőket tartalmazza: hozzáférést egy évre a teljes adatbázishoz minden pozícióban. Ha Ön ezt a szolgáltatást veszi igénybe, akkor az online béreszközben mindkét elemzési módot használhatja:

 1. Összehasonlíthatja fizetését másokéval
 2. Megtudhatja, hogy egy adott pozícióban mennyi az átlagkereset

Ez a szolgáltatás a Pro report szolgáltatáshoz képest még annyi többletet nyújt, hogy az elemzés végeztével egy bizonyos összeget is meghatároz ,,ideális fizetésként,, - amely kiindulópont lehet a bér beállításakor.

A kapott eredmények PDF-formátumban elmenthetők.

Ha szeretné megrendelni ezt a szolgáltatást vegye fel velünk a kapcsolatot a [email protected] címen.

8. Személyre szabott elemzés cége igényei szerint 

A Fizetesek.hu fizetési felmérés lehetővé teszi az adatok különböző feltételek alapján történő exportálását. Az összegyűjtött adatok és a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a cégek számára, hogy egyedi, nem szabványos elemzést kapjanak. Ha ilyen elemzésre van igénye kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a [email protected] címen. 

A Fizetesek.hu oldal rendkívüli látogatottságánák és az adatgyűjtési módszerünk hatékonyságának köszönhetően tematikus piackutatást és elemzést is képes végezni, hogy Ön minél hatékonyabban tudjon megszólítani egy adott célcsoportot. A szolgáltatás hasznos információt ad Önnek, így megkönnyíti a fontos döntések meghozatalát minden bérezéssel kapcsolatos kérdésben.

További információért látogasson el a Paylab Data Research oldalára.

 


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét