Mi a jobb: alkalmazott vagy szabadúszó?

A munkavállalói jogviszony legnagyobb csábítóereje egyértelműen a fix jövedelem és a biztonság. A megkérdezettek mindössze 6%-a dolgozik szabadúszóként - ők leginkább az IT szektorban tevékenykednek. Számukra a szabadság és a rugalmasság a legfontosabb.

Paylab_munkavállalói viszony cover

A rendszeres és stabil jövedelem miatt szeretnek leginkább az emberek szerződéses munkaviszonyban dolgozni - derül ki a Paylab.com nemzetközi felméréséből, ami 2018 májusa és júniusa között készült 11 európai országban, köztük Magyarországon is. A több mint 42 ezer megkérdezett munkavállaló válaszai alapján 78% továbbra is munkaadói-alkalmazotti viszonyban hisz, a szabadúszók aránya, bár évről-évre növekszik, ennél jóval kisebb.

A felmérésből az is kiderült, hogy közvetítő vagy ügynökségi alkalmazottként dolgozni a legrosszabb, a megkérdezettek 11% ugyanis ennek a foglalkoztatási formának egyetlen előnyét sem tudta megnevezni.

Paylab_munkavállalói típusok

Az alkalmazottként dolgozó emberek nem csak a rendszeres jövedelmet és az állandóságot értékelik, de fontos számukra az is, hogy a munkaadójuk intézi és fizeti a járulékokat illetve az adót. Ezzel szorosan összefügg az a tény is, hogy az állásuk elvesztése esetén is nagyobb a szociális biztonság, hiszen a munkanélküli segély biztosítva van, de számíthatnak fizetett betegszabadságra, gyesre vagy nyugdíjra is. A nagyobb biztonság azt is jelenti, hogy alkalmazottként védi őket a munkajog - viszonylag ritka esetben veszíthetik el egyik napról a másikra az állásukat, hiszen több hónap a felmondási idő. Nem utolsó sorban pedig a munkaadó sokszor bónuszt, prémiumot vagy béren felüli juttatásokat is biztosít.

Paylab_alkalmazotti jogviszony


Gyakorlatban a szabadúszók, vagy a szerződéses viszonyban lévő munkavállalók, egyszerre több cég számára is dolgozhatnak - ezáltal sokkal nagyobb jövedelemre is számíthatnak, mint az alkalmazottként dolgozó társaik. A hátrány viszont az, hogy ez a jövedelem sosem biztos, hónapról hónapra változhat.

A legtöbb szabadúszó az informatika területén dolgozik.

Mely szaktorban dolgoznak leginkább a szabadúszók?

1.    Információs technológia

2.    Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés

3.    Építőipar és ingatlanok

4.    Menedzsment

5.    Adminisztráció

6.    Marketing, Reklám, PR

A felmérés alapján a szabadúszó életmód legnagyobb előnye a szabadság, a választási lehetőség és rugalmas munkaidő. 

Paylab_szabadúszók

Hasonlítsd össze a béred másokkal!Hírek

21
Feb.
Magabiztosak vagy irreálisak? Egyedül a pályakezdők fizetési elvárásai magasabbak, mint a valós bérek

A legmagasabb fizetési elvárásai a pályakezdőknek vannak, az idősebb álláskeresők realistábbak. Sőt, ők gyakran alulértékelik magukat olyan pozíciókban, ahol nincs kellő tapasztalatuk. Mindeközben a Z generáció (vagyis a 24 év alattiak) képviselői átlagosan 9 százalékkal többet kérnek annál, mint amennyit ez a korosztály a valóságban kap.

29
Nov.
Továbbra is kevesen kapnak 13. bért

A hazai munkavállalók 14%-a számíthat év végén 13. havi bérre. Hazánkban egyelőre nem gyakori juttatás ez, de évről évre jobb a helyzet, öt éve még csupán a dolgozók 11%-a kapta. Jelenleg a fővárosi multiknál osztogatják a legjobban.

31
Oct.
Hogyan spórolhat meg több pénzt?

Közösségi média, játékok és üzenetküldés. Biztos benne, hogy az okostelefonját hasznos dolgokra használja? A mobiltelefont olyan alkalmazásokkal is fel lehet tölteni, amelyek megkönnyítik az életét, adott esetben segítenek kordában tartani a kiadásait, illetve felügyelni a pénzügyeit. Segítünk dönteni, hogy melyeket érdemes kipróbálnia.