Megéri lojálisnak maradni a munkaadóhoz?

Az idősebb generáció lojálisabb a munkahelyéhez, a legtöbben pedig úgy gondolják, hogy a hűség a fizetési szalagon is meglátszik. Ezzel szemben a munkavállalók harmada úgy érzi, hogy az új kollégák ugyanannyit kapnak, mint a régiek.


Paylab_munkahelyi lojalitás

Az idősebb munkavállalók lojálisabbak

A Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál 12 országban (köztük Magyarországon is) készült legújabb felmérésében arról kérdezte a munkavállalókat, hogy szerintük mennyi ideig ideális egy munkahelyen dolgozni. A több mint 57 ezer (hazánkban 6.400) válaszadó 39%-a szerint 3-tól 5 évig érdemes egy helyen maradni, 26% szerint pedig a 6 és 9 év közötti időszak a legideálisabb.

Paylab_munkahelyi lojalitás 1

Érdekesség, hogy a fiatalok a gyakoribb váltást preferálják, az idősebbek pedig hűségesebbek: a 25-34 éves korosztály 48%-a gondolja úgy, hogy legfeljebb 5 év után ideje váltani, a 45-55 éves korosztály 35% szerint pedig akár 9 évet is érdemes egy helyen tölteni.

Paylab_munkahelyi lojalitás korcsport

Paylab_munkahelyi lojalitás_korcsoport

A menedzserek szívesebben maradnak

A munkahelyi lojalitás nagyban függ a karrierépítési lehetőségektől. A közép- és felsővezetői pozíciókban ugyanis számottevően magasabb azok aránya, akik, több mint 5 évet töltenek egy munkaadónál. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ha a menedzserek tudatosan építik a karrrierjüket, akkor a ranglétrán való előrelépéshez több időre van szükségük.

Paylab_munkahelyi lojalitás_pozíciószint

Megéri hosszabb ideig egy helyen maradni?

Majdnem minden második válaszadó (47%) úgy gondolja, hogy megéri lojálisnak maradni, mert a munkaadó ezt pénzügyi és béren felüli juttatásokkal hálálja meg. A válaszadók harmada úgy nyilatkozott, hogy minél tovább maradtak egy cégnél, annál jobban nőtt a fizetésük, további 17% pedig azt mondta, hogy a hűségüknek köszönhetően több béren felüli juttatást kaptak.

Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy a megkérdezettek 32%-a szerint az új kollégáik ugyanannyi juttatást kapnak, mint azok, akik évek óta a cégnél vannak.

Érdekesség, hogy az újonnan felvett alkalmazottak, akik kevesebb mint 1 éve dolgoznak egy adott helyen nagyrészt úgy gondolják, hogy a lojalitás kifizetődik. Másrészt pedig azok az emberek, akik több mint 5 éve dolgoznak a jelenlegi munkaadójuknál nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a lojális dolgozók nincsenek kiváltságos helyzetben.

Paylab_munkahelyi lojalitás_régi és új alkalmazottak

Paylab_munkahelyi lojalitás3

Hány munkahelyet bír el egy karrier?

A Paylab felmérése kitért arra is, hogy a megkérdezett munkavállalók eddig átlagosan hány munkaadónál dolgoztak. A 35 év alatti válaszadók nagyrésze több mint három helyen dolgozott már. Az idősebb munkavállalók legtöbb esetben öt munkahelyen dolgoztak.

Paylab_munkahelyi lojalitás_hány munkahely

Hírek

21
Feb.
Magabiztosak vagy irreálisak? Egyedül a pályakezdők fizetési elvárásai magasabbak, mint a valós bérek

A legmagasabb fizetési elvárásai a pályakezdőknek vannak, az idősebb álláskeresők realistábbak. Sőt, ők gyakran alulértékelik magukat olyan pozíciókban, ahol nincs kellő tapasztalatuk. Mindeközben a Z generáció (vagyis a 24 év alattiak) képviselői átlagosan 9 százalékkal többet kérnek annál, mint amennyit ez a korosztály a valóságban kap.

29
Nov.
Továbbra is kevesen kapnak 13. bért

A hazai munkavállalók 14%-a számíthat év végén 13. havi bérre. Hazánkban egyelőre nem gyakori juttatás ez, de évről évre jobb a helyzet, öt éve még csupán a dolgozók 11%-a kapta. Jelenleg a fővárosi multiknál osztogatják a legjobban.

31
Oct.
Hogyan spórolhat meg több pénzt?

Közösségi média, játékok és üzenetküldés. Biztos benne, hogy az okostelefonját hasznos dolgokra használja? A mobiltelefont olyan alkalmazásokkal is fel lehet tölteni, amelyek megkönnyítik az életét, adott esetben segítenek kordában tartani a kiadásait, illetve felügyelni a pénzügyeit. Segítünk dönteni, hogy melyeket érdemes kipróbálnia.