logo

Gyorshír: Fizetések az egészségügyben

A szlovák és cseh egészségügyi dolgozók több, mint 23%-kal többet keresnek magyar kollégáiknál. Hazánkban csupán a magán intézményekben számíthatnak magasabb fizetésre a munkavállalók. A legkevesebbet az állami gondozók kapják, de egy magánszektorban dolgozó fogorvos akár 400 ezer forintot is kereshet havonta. Az orvosok szakterülettől függetlenül havi 200 ezer forintot kapnak.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal legutóbbi felmérésében az állami egészségügyi ellátásban különböző munkakörökben dolgozók béreit vizsgálta. Érdemes megismerni az adatokat, mennyiért teljesítik munkájukat azok, akiktől - betegségünk, fájdalmaink esetén -, teljes odafigyelést, szakmai és lelki támogatást várunk.


A kutatók a vizsgált összes egészségügyi munkakör figyelembe vételével számolt havi átlagbért összehasonlították a két szomszédos ország adataival: eszerint Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme: bruttó 155 ezer forint, Szlovákiában 23%-kal magasabb, havi bruttó 192 ezer forint, Csehországban 42%-kal több, havi bruttó 220 ezer forint.


A felmérés szerint a legalacsonyabb az átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak: bruttó 106 ezer forint.


Alig valamivel több az állami ellátásban dolgozó optikusoké, látszerészeké: ők havi bruttó 113 ezer forintot keresnek átlagosan, a masszőrök bruttó 115 ezer forintot, a fizioterapeuták 122 ezer forintot.
A szociális dolgozók átlagfizetése bruttó 130 ezer forint, a nővéreké bruttó 134 ezer forint.  A táplálkozási terapeuta/dietetikus asszisztensek átlagosan bruttó 136 ezer forintot, a szakápolók bruttó 142 ezer, a szülészasszisztensek bruttó 144 ezer, a radiológus asszisztensek átlagosan bruttó 145 ezer forintot keresnek.


A mentőtisztek átlagfizetése havi bruttó 155 ezer, az orvosi laboránsoké 157 ezer forint.


A klinikai pszichológusok átlagosan havi bruttó 191 ezer forintért foglalkoznak a betegekkel. A főnővérek átlagfizetése 199 ezer forint.


Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a képzeletbeli bruttó 200 ezer forintos küszöböt: az orvosok (szakterülettől függetlenül) az állami intézményekben átlagosan havi bruttó 218 ezer forintért segítik gyógyulásunkat, magántulajdonú cégeknél havi bruttó 223 ezer forintért, a fogorvosok átlagosan havi bruttó 225 ezer forintért foglalkoznak fogaink egészségével és gyógyításával, magántulajdonú cégben pedig havi bruttó 245 ezer forintot keresnek átlagosan.


Figyelemreméltó adat, hogy a különböző munkakörök közül az állatorvosok havi bére a legmagasabb: bruttó 239 ezer, a magáncégeknél dolgozók átlaga 254 ezer forint.


Az állami tulajdonban lévő egészségügyi intézményigazgató pozícióban dolgozók átlagosan havi bruttó 343 ezer forintot keresnek a felmérés adatai szerint.

--

További információk és interjú-lehetőség:
FICZA JÁNOS szóvivő
Workania.hu

Mobil: +36-70/346-5584
Telefon: +36 (1) 577-52-90
E-mail: [email protected]
www.workania.hu és www.fizetesek.hu


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét