logo

Fizetések a közszférában

2009.06.10.

Világgazdasági válság, parlamenti költségvetési vita, növekvő infláció... és természetesen a közeledő ünnepek. Ezek a gondolatok foglalkoztatják a legtöbb munkavállalót ezekben a napokban. Miként tovább, mennyiből élhetünk, s vajon hol mennyit kereshetünk?


A fenti kérdések nagy részére választ ad számunkra az a kutatás, melyet az elmúlt év adatait felhasználva 2008. november közepén készített a Workania állásportál mellett működő, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bérinformációs honlap: a www.merces.hu. Az elemzés az állami szervek és a közigazgatási szervek dolgozóinak bruttó bér-összehasonlítását végezte el, kiegészítve a közalkalmazottak és magánszférában dolgozók bruttó bérinformációinak összevetésével.

Az államigazgatási szervezetek dolgozóinak átlagjövedelme a felmérések szerint: 200.000 Ft, míg a közigazgatási szervezeteknél munkaviszonyban állók átlagosan 181.000 Ft-ot keresnek.

Az adatokból kitűnik, hogy ha az államigazgatásban szeretnénk dolgozni, akkor átlagosan 10%-al magasabb jövedelemre számíthatunk. Az állami és közigazgatási szervezetek vezető beosztású alkalmazottai átlagosan 270.000 - 330.000 Ft között keresnek.

Legalacsonyabb bérezésben a takarítók (80.000 Ft) és - meglepő módon - az egészségügyi ápolók (117.600 Ft) részesülnek.

A rendőrök keresetei jóval az átlagbér fölöttiek: 216.500 - 234.000 Ft, melyek alig maradnak el egy főkönyvelő (280.000 Ft), illetőleg egy főtanácsos (207.000 Ft) bérezésétől.

Kevésbé megbecsült munkakör a tűzoltóké, keresetük jóval az átlagfizetés alatt található: 168.000 Ft.

A dolgozók béren felüli juttatásait (13. havi, ruhapénz, utazás, üdülési hozzájárulás stb.) tekintve, mind az állami, mind a közigazgatási szervezeteknél a közlekedés/utazás költségeit térítik meg leggyakrabban. A nem vezető beosztásban dolgozó alkalmazottak számára ez a juttatási forma a legelérhetőbb, hiszen közülük utaznak a legtöbben tömegközlekedési eszközökkel, vagy saját tulajdonú gépkocsival. A közszférában ezeket a törvény garantálja egyelőre, azaz mindenki megkapja!

Az alkalmazottak képzésére fordított juttatások mindössze 10%-ban jelennek meg. Ennek oka, hogy ezek a külső tréningek (pl.: kommunikációs tréning, prezentációs tréning, nyelvtanfolyam) komoly összegekbe kerülnek, erre pedig egyre kevesebbet áldoznak a munkáltatók. Ilyen típusú képzésekre már leginkább csak közép-és felső vezetői szinten lehet eljutni.

Az állam- és közigazgatási szervezetek dolgozóinak juttatásai között eltérő különbséget nem találni, azt mondhatjuk, mindkét terület dolgozóit azonos pozícióban, azonos juttatások illetnek meg.

Az országos szintű merces-felmérés megyénkénti megbontásban is vizsgálta a két szféra munkavállalóinak átlagfizetéseit:

Az adatok alapján a budapesti lakosok átlagbérezése (211.600 Ft-os átlaggal) kiemelkedően magas. Tegyük azonban hozzá, hogy az állami és közigazgatási szervek intézményeinek legnagyobb hányada a fővárosban koncentrálódik, ebből következik, hogy a magasabb bérezésben részesülő pozíciók többsége szintén itt van jelen.


Nyugat-Magyarország átlagkeresetei mindkét szervezet esetében magasabbak a keleti régiónál. Míg Vas megyében egy állami alkalmazott átlagos bérezése 204.200 Ft, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az összeg: 155.200 Ft.


Hungary map


Budapest átlagkeresete: 211.600

Nyugat-Magyarország átlagkeresete: 192.760 Ft

Kelet-Magyarország átlagkeresete: 176.850 Ft

A szakmai tapasztalat alapján elérhető fizetések elemzése során kiderült, hogy a legkevesebb szakmai tapasztalattal rendelkezők keresik mindkét szektorban a legkevesebbet: átlagosan 157.900 Ft és 172.800 Ft között.

Legtöbbet 3-5 éves szakmai tapasztalattal lehet keresni. Míg 3-5 éves szakmában eltöltött idővel az állami szervek dolgozói átlagosan 208.400 Ft-ot kapnak, addig 6-10 éves tapasztalattal rendelkező kollégáik mindössze 204.800 Ft-ot. Ez azzal magyarázható, hogy feltehetően a fiatalabb korosztály tagjai a bértárgyalások során jóval kedvezőbb pozíciókat tudnak kiharcolni, mint ugyanannál a munkáltatónál régebben (6-10 éve) foglalkoztatott munkavállalók.

A közigazgatási szerveknél ugyanez a tendencia figyelhető meg: 3-5 éves tapasztalattal 189.000 Ft-ot, 6-10 éves tapasztalattal pedig 182.300 Ft-ot kereshetünk.

Levonhatjuk tehát azt a következtetést, hogy sem az állami szerveknél, sem a közigazgatási szerveknél nem érdemes 5 évnél hosszabb időre tervezni. A szakmában eltöltött 5 éves gyakorlatunkkal a versenyszférában érdemes körültekintenünk, ahol nagy valószínűséggel magasabb fizetéssel járó pozíciókat találunk. Az állami szféra és a magánszféra átlagbéreinek összehasonlítását szintén elvégezték a Merces.hu kutatói. Ennek eredményeként megállapíthatjuk, hogy a legalacsonyabb az átlagfizetés a belföldi magántulajdonú cégeknél, ahol 160.600-Ft-ot lehet keresni. Ezt követi az állami tulajdonú cégek bérezése 174.900 Ft-tal, legtöbbet pedig a külföldi magántulajdonú cégeknél kaphatjuk: átlagosan 213.000 Ft-ot.


Gov-working years


Ha kiemelünk néhány érdekesebb megállapítás a cégtulajdon szerinti elemzésből, akkor azt látjuk, hogy egy orvos átlagkeresete az állami szférában 223.700 Ft, míg a belföldi magántulajdonban lévő cégnél („papíron") mindössze 204.200 Ft. Egy recepciós 118.700 Ft-ot keres az állami szférában, 118.400 Ft-ot belföldi magántulajdonú cégnél, míg ez az összeg külföldi magántulajdonú cégek esetében már a 158.900 forintot is elérheti.

Az eredményeket azonban több szempontból is érdemes fenntartással kezelni.
„- A mai gazdasági helyzet és az adózási feltételek figyelembe vételével tudjuk azt, hogy az állami szférában dolgozók teljes jövedelme úgymond látható jövedelem, melynek minden egyes fillérje megjelenik a bevallásokban." - nyilatkozta Dalibor Jakus, a Workania-t működtető Profesia ügyvezető igazgatója. „- A versenyszféra tekintetében a bevallott jövedelmek nem feltétlenül tükrözik a valós keresetet. Például egy orvos a megélhetésért több állást is vállalhat, dolgozhat részben az állami szektorban, ugyanakkor egyidejűleg több magántulajdonú cégnél is végezhet tevékenységet."

A merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, eredeti ötlet alapján indult 2007. október 1-jén, abból kiindulva, hogy napjainkban a vállalati protokoll sok esetben nem teszi lehetővé még a közvetlen kollégák körében való munkabérről folytatott diskurzusokat, s ha nem is tiltja, az etikett értelmében „nem illő" ezeket a kérdéseket firtatni. A témával foglalkozó, komolyan vehető fórumok pedig egyszerűen nem léteznek. A Merces-nek köszönhetően összehasonlíthatóvá válik az azonos régióban, azonos beosztásban, szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső és hasonló tapasztalatokkal rendelkező kollégák bérezése. Megválaszolhatóvá válik a sokakat foglalkoztató kérdés: „elég jól keresek a saját szakmámban?" Kiküszöbölhetővé válik a megpályázott állástól való elesés a túlzott, vagy túlságosan alacsony bérigény okán. Ezen felül pedig az érdeklődők jobban el tudnak igazodni az egyes ágazatokban való munkavállalás anyagi vonatkozásait illetően, s nem utolsó sorban az is mérlegelhetővé válik, milyen fizetésbeli eltérések adódnak az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. Az egyre népszerűbb és immár hazánkban is ismert fizetés-összehasonlító portál adatbázisa naponta frissül. A felmérésben bárki részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot. A részvétel teljesen anonim.

További információk:

Ficza János Marketing Representative

Profesia (A Lapcom csoport tagja)

Telefon: +36 (1) 577-52-90

Mobil: +421 918-938-268

Fax: +421 (2) 322-09-118

E-mail: [email protected]

http://www.workania.hu
Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét