Extra szabadság: hazánkban még mindig kevesen kapják

Egyre népszerűbb juttatás a mértéken felüli fizetett szabadság. A munkavállalók számára legalább olyan fontos, mint a rugalmas munkaidő, a cégek pedig legtöbb esetben 1, vagy akár 5 nap plusz szabadságot is adnak az alkalmazottaknak, hogy ezzel is növeljék az elkötelezettségüket. Mégis a cseheknél a dolgozók harmada kapja, miközben nálunk alig 1,5 százalék.


Paylab_szabadság

Csökken a munkanélküliség, egyre nagyobb a munakerőhiány - nem csoda hát, hogy a munkaadók minden lehetőséget megragadnak arra, hogy magukhoz csábítsák, illetve megtartsák az alkalmazottaikat. Erre az egyik legjobb módszer a rugalmas munkaidő, illetve a mértéken felüli szabadság biztosítása.

Hány napot pihennek a magyarok?

A Paylab.com nemzetközi felmérése alapján azokban az országokban értékelik a legjobban a mértéken felüli szabadságot, ahol kevés az állami ünnep. Magyarországon négy hét fizetett szabadság jár minden alkalmazottnak, ami a ledolgozott évek számával öt hétre növekszik. Ehhez társul még további 11 munkaszüneti nap évente, melyeknek egy része hosszú hétvégékbe torkollik.

Paylab_szabadnapok Európában

Mindezek ellenére a megvizsgált országok közül éppen a magyar munkavállalók kapnak a legkisebb arányban mértéken felüli szabadságot - a megkérdezett dolgozók mindössze 1,5 százaléka. Legnagyobb mértékben messze a csehek részesülnek ilyen juttatásban, ott a munkavállalók harmada kap plusz szabadnapot. A szomszédos országok közül Szlovákiában is 10% részesül ebben a juttatásban.

Paylab_mértéken felüli szabadság

A fizetett szabadsággal járó pihenés azonban nem mindenhol természetes - az USA-ban például szinte luxusnak számít. Az amerikai munkaadóknak ugyanis törvényileg egyetlen szabadnapot sem kell fizetniük az alkalmazottaknak, a szabadság teljes egészében céges juttatásnak számít.

Juttatásként viszont bármennyi szabadnapot adhat egy cég. Az egyik leghíresebb "szabadság osztogató" az amerikai Netflix, ahol korlátlan szabadnap jár az alkalmazottaknak.

Szabadság egyenlő jobb munka?

A mértéken felüli szabadság sokszor alábecsült fogalom. Az egyik alappillére a munkaadó részéről a munkavállalókba vetett bizalom, valamint a teljesítményre és nem a munkaidő hosszára irányított figyelem. Olykor felmerül a kérdés, hogy a túl nagy bizalom hatására nem csökken-e a dolgozók teljesítménye, gyakorlatban viszont épp az ellenekzője igaz. A szabadságnak és a kötetlenségnek köszönhetően az alkalmazottak hűségesebbek és hatékonyabban tudnak dolgozni.

A munka-magánélet egyensúlya ugyanis csökkenti a stresszt és a hibahatárokat. Minél kipihentebb egy dolgozó, annál könnyebben éri el munka közben a flow-t, és minél szabadabbnak érzi magát, annál jobban elkötelezetté válik.

Az extra szabadság ráadásul nem az egyetlen juttatás, aminek köszönhetően a dolgozók többet pihenhetnek - népszerű az ún. sick days, amikor orvosi igazolás nélkül is otthon maradhat az alkalmazott. Vannak olyan cégek is, ahol plusz szabadnapot adnak az alkalmazott születésnapján, házasságkötés alkalmából, vagy apáknak gyerek születése esetén.


Hasonlítsd össze a béred másokkal!

Hírek

31
Oct.
Hogyan spórolhat meg több pénzt?

Közösségi média, játékok és üzenetküldés. Biztos benne, hogy az okostelefonját hasznos dolgokra használja? A mobiltelefont olyan alkalmazásokkal is fel lehet tölteni, amelyek megkönnyítik az életét, adott esetben segítenek kordában tartani a kiadásait, illetve felügyelni a pénzügyeit. Segítünk dönteni, hogy melyeket érdemes kipróbálnia.

30
Aug.
Tökéletesedtek a fizetési elemzések

A Paylab nemzetközi fizetési felméréshez összesen 19 ország bérelemző portálja tartozik. A rendszer tagjaként Magyarországon a Fizetesek.hu szolgáltat kizárólagos információkat a hazai és külföldi fizetési helyzetről. A nemzetközi kezdeményezés most egy olyan új modellel jelentkezik, amelynek köszönhetően még teljesebb, átláthatóbb és részletesebb elemzések készülnek majd. A regressziós modell lehetővé teszi, hogy a bejövő adatokból még jobb fizetési analízisek készülhessenek a munkavállalók, illetve a munkaadók számára.

30
Jul.
Mi a jobb: alkalmazott vagy szabadúszó?

A munkavállalói jogviszony legnagyobb csábítóereje egyértelműen a fix jövedelem és a biztonság. A megkérdezettek mindössze 6%-a dolgozik szabadúszóként - ők leginkább az IT szektorban tevékenykednek. Számukra a szabadság és a rugalmasság a legfontosabb.