Év végi juttatások: kevesen kapnak többet

A magyar munkavállalók alig több mint tizede kap 13. havi fizetést és közel minden ötödik dolgozó részesül év végi bónuszban – derül ki a Fizetesek.hu legújab nemzetközi felméréséből.


Paylab_év végi bónuszok

A Fizetesek.hu bérfelmérő portál év végi kutatásából kiderült, hogy a magyar munkavállalók 13%-a kap 13. havi bért, átlagosan bruttó 270 ezer forint értékben. Ez a 295 ezer forintos országos bruttó átlagbér 91%-a. A felmérés tehát azt mutatja, hogy az ünnepek előtti „tizenharmadik" hónap is közel annyit hoz, mint az év többi hónapja.

Az év végi bónusz annyiban különbözik az előző juttatástól, hogy ezt a decemberben utalt fizetéstől függetlenül, a cég éves és az alkalmazott egyéni teljesítménye alapján bírálják el, illetve osztják szét. Ebben a juttatásban a megkérdezett magyar munkavállalók 24%-a részesült, átlagosan 235 ezer forint értékben, ami az országos átlag 80%-a.

Országos bruttó átlagbérek

Paylab_országos bruttó átlagbér 2017

Hányan kapnak?

A 11 országban elvégzett nemzetközi kutatás eredményei alapján Horvátországban az alkalmazottak 44%-a kap 13. havi bért, Szlovéniában 33%, a legtöbb megkérdezett országban pedig 15% körüli az arány. Meglepő módon viszont a finn dolgozók mindössze 4%-a részesül ebben a juttatásban.

Az év végi bónuszok tekintetében a harmadik helyen állunk, már ami a megkérdezett országokat illeti: nálunk nagyobb arányban csak a szlovákok (27%) és a csehek (25%) kapnak ilyen juttatást. A finn dolgozók itt már jobban állnak, 19%-os aránnyal követnek minket.

Szerbia mindkét esetben a hátsó régiókban szerepel: 13. havi bért 8%-uk, év végi bónuszt is csupán 10% kap.

Mennyit kapnak?

Nem mindegy azonban, hogy akik kapnak, azok mennyit kapnak. Magyarországon például a 11 ország közül a legmagasabb a 13. havi bér mértéke, utánunk pedig a szlovákok (250 ezer forintnak megfelelő euró) és a csehek (230 ezer forintnak megfelelő cseh korona) következnek.

A szerbek hiába kapnak átlagosan csupán 150 ezer forintot (tehát kevesen kapnak kevés összeget), ez így is az országos átlagfizetés 86%-a.

A bónuszok tekintetében magasan a finnek viszik a prímet: átlagosan 750 ezer forintot kapnak év végén a finn dolgozók, érthető tehát, hogy miért nincs szükség náluk 13. havi bérre.

A bónuszok nagyságának tekintetében Magyarországot még Litvánia (270 ezer forint) és Csehország (260 ezer forint) előzi meg.

13. havi fizetések országonként

Paylab_13.havi fizetések_2017

Év végi bónuszok országonként

Paylab_év végi bónuszok 2017


A felmérésről

A Fizetesek.hu a Paylab.com nemzetközi bérfelmérés része. Magyarország mellett további 10 közép-kelet-európai országban, valamint Finnországban van jelen: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia valamint Bosznia és Hercegovina.


Hasonlítsd össze a béred másokkal!

Hírek

30
Aug.
Tökéletesedtek a fizetési elemzések

A Paylab nemzetközi fizetési felméréshez összesen 19 ország bérelemző portálja tartozik. A rendszer tagjaként Magyarországon a Fizetesek.hu szolgáltat kizárólagos információkat a hazai és külföldi fizetési helyzetről. A nemzetközi kezdeményezés most egy olyan új modellel jelentkezik, amelynek köszönhetően még teljesebb, átláthatóbb és részletesebb elemzések készülnek majd. A regressziós modell lehetővé teszi, hogy a bejövő adatokból még jobb fizetési analízisek készülhessenek a munkavállalók, illetve a munkaadók számára.

30
Jul.
Mi a jobb: alkalmazott vagy szabadúszó?

A munkavállalói jogviszony legnagyobb csábítóereje egyértelműen a fix jövedelem és a biztonság. A megkérdezettek mindössze 6%-a dolgozik szabadúszóként - ők leginkább az IT szektorban tevékenykednek. Számukra a szabadság és a rugalmasság a legfontosabb.

28
Jun.
Extra szabadság: hazánkban még mindig kevesen kapják

Egyre népszerűbb juttatás a mértéken felüli fizetett szabadság. A munkavállalók számára legalább olyan fontos, mint a rugalmas munkaidő, a cégek pedig legtöbb esetben 1, vagy akár 5 nap plusz szabadságot is adnak az alkalmazottaknak, hogy ezzel is növeljék az elkötelezettségüket. Mégis a cseheknél a dolgozók harmada kapja, miközben nálunk alig 1,5 százalék.