logo

A pályakezdők átlagosan bruttó 160 ezret keresnek

A május, június időszaka minden évben az érettségi, felvételi, államvizsga lázas heteinek számít – az érintett diákoknak és családjaiknak mindenképp. A Fizetesek.hu kutatói legutóbb azt vizsgálták, milyen jövedelemre számíthatnak a különböző szakterületeken elhelyezkedő pályakezdők. Szakmai tapasztalat nélkül a diplomás mérnökök keresik a legtöbbet.

A felmérésben pályakezdőnek számított a 18-25 év közötti, egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállaló.


A Fizetesek.hu alapján az elmúlt egy év során a pályakezdők havi átlagbére bruttó 160 ezer forint.


A végzettség szerinti összehasonlítás alapján kapott adatok elgondolkodtatóak: az általános iskolát végzettek átlagosan havi 118 ezer forint kezdő fizetésre számíthatnak. A szakközépiskolát végzettek érettségi nélkül 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 128 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek. A diplomák bérben kifejezésre jutó értéke a fenti adatokhoz képest: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 181 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 209 ezer forintot, a posztgraduális végzettséget szerzett pályakezdők 424 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.


A Fizetesek.hu kutatói azt is elemezték, hogy az érettségivel rendelkező pályakezdők a különböző területeken milyen kezdő fizetésre számíthatnak.


Az összehasonlítás szerint a banki, pénzügyi szektorban állást elnyerők érik el átlagosan a legmagasabb fizetést: bruttó 205 ezer forintot kereshetnek érettségivel. Az információs technológiák területén 191 ezer forint az átlagfizetés az alkalmazás első évében. Az áram-előállítás és -szolgáltatás területén elhelyezkedők átlagosan 182 ezer forintra számíthatnak.


A szállítmányozás, logisztika területén 169 ezer forintot, a telekommunikáció szektorban átlagosan 166 ezer forintot kereshet egy pályakezdő. Az autóiparban elhelyezkedők bruttó 163 ezer, a gépiparban pályájukat kezdők 162 ezer forintot, az építőiparban 143 ezer forintot vihetnek haza átlagosan az első évben. A médiában elhelyezkedők 125 ezer forint, a kiskereskedelemben átlagosan 126 ezer forint, a hotelekben, idegenforgalomban 123 ezer, a vendéglátásban dolgozni kezdők 114 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak átlagosan.


A Fizetesek.hu szerint a diplomával rendelkező pályakezdők közül az IT területén elhelyezkedők számíthatnak a legmagasabb kezdő jövedelemre: átlagosan 364 ezer forintra. Az egyéb ipari termelésbe sorolt területeken 335 ezer, a gyógyszeriparban 332 ezer forint, az áram-előállítás és szolgáltatás területén 327 ezer forint a kezdő diplomások átlagos bére az első munkaévben. Az élelmiszer és üdítő előállítással foglalkozó vállalatoknál 322 ezer forintra számíthat átlagosan egy kezdő diplomás, a gépiparban 305 ezer forintra.


A banki, pénzügyi szektorban pályájukat kezdő diplomások havi 302 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak. Az úgynevezett SSC, magyarul: megosztott szolgáltatások központjában - elhelyezkedők átlagosan 297 ezer forintot várhatnak.
Az autóiparban pályájukat kezdők átlagosan 295 ezer forintot vihetnek haza. A nagykereskedelemben elhelyezkedők 294 ezer forinttal számolhatnak átlagosan. Az ingatlanokkal foglalkozó cégeknél kezdő diplomások havi 281 ezer forintot, a biztosítási területen 279 ezer forintot vihetnek haza átlagosan.

Az állami szerveknél átlagosan 274 ezer forint egy kezdő diplomás havi fizetése az első munkaévben.  A könyvelés, könyvvizsgálás területén átlagosan 271 ezer forintot kereshet egy pályakezdő. Az elektrotechnikai iparban hasonlóan 271 ezer forint a kezdők átlagfizetése. A vegyiparban 262 ezer forint, a nyersanyagtermelésben 246 ezer forint egy pályakezdő jövedelme. A kultúra, sport, wellness területén 223 ezer forint, a médiában 214 ezer, a reklám, marketing, PR területen 211 forint egy pályakezdő átlagos havi jövedelme. Az építőiparban átlag 208 ezer forint egy kezdő fizetése. Az egészségügyben 204 ezer forint, az oktatási intézményekben karrierjüket kezdők átlagosan 164 ezer forintot kereshetnek az első szakmai évben.

--

További információk és interjú-lehetőség:
FICZA JÁNOS, szóvivő
Workania.hu

Mobil: +36-70-346-5584
+421-918-938-268
Tel.: +36-1-577-5290
E-mail: [email protected]
www.workania.hu és www.fizetesek.huMennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét