logo

A munkavállalók fele kap meleg étkezési jegyet

Az év első felében a munkavállalók háromnegyede élvezte a cafeteria rendszer előnyeit. Minden második dolgozó kapott meleg étkezési utalvány, viszont a sportra és kultúrára alig jutott keret a munkaadóknál. A legkevesebbet a segédmunkások, a legtöbbet a felsővezetők kapják.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal legutóbbi felmérésének fókuszában a magyarországi munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatások voltak.

A felmérésben önkéntesen és anonim módon résztvevő  80 ezer munkavállaló adatai szerint 2011 első félévében a dolgozók mintegy háromnegyede részesült valamilyen juttatásban.

A munkáltatók leggyakrabban meleg étkezési utalványt biztosítanak munkavállalóiknak a havi jövedelmet kiegészítendő juttatásként, de a válaszadóknak csak kevesebb, mint a fele, 46%-a számolhat ezzel.

Hideg étkezési utalványt a dolgozók 9%-a kapott.

Üdülési csekket a munkavállalók 16%-a kapott az első, és 15%-uk a második negyedévben. A vállalat által biztosított mobiltelefont magáncélokra a felmérésben részt vevők 15%-a használhatta az első, és 16%-uk a 2. negyedévben. A munkaidő rugalmas alakításával a munkavállalók 16%-a élhetett az első három hónapban, 17%-uk a második negyedévben. Helyi utazási bérletet a munkavállalók 15%-a kapott az első félévben.

Ingyenes italellátásban az alkalmazottak 11%-a részesült az év elején, a második negyedévben 13%-uk.

A munkaadó által szervezett hétvégi rendezvényeken, akciókon a felmérésben részt vevők kevesebb, mint 3%-a vett részt. Sport-és kulturális juttatásban a munkavállalók mindössze 1-2%-a részesült.

A leggyakoribb béren felüli juttatások:

A leggyakoribb béren felüli juttatások
Forrás: Fizetesek.hu

Minden juttatással kapcsolatban megállapítható, hogy a hierarchia csúcsa felé haladva bővülnek a juttatások. Míg a szakképzett alkalmazottaknak csupán 4%-a vesz részt a vállalat által finanszírozott képzéseken, a középvezetők 5, a felsővezetőknek pedig 8%-a bővítheti ismereteit a vállalat költségére.

A rugalmas munkaidővel is a vállalat vezetői élhetnek leginkább: az adminisztratív alkalmazottak 10%-, a középvezetők 22%-a, felsővezetők 35%-a dolgozik rugalmas beosztásban.

Vállalati mobiltelefont a középvezetők harmada (34%), a felsővezetőknek több mint a fele kap (52%).

A Fizetesek.hu adatai szerint a felsővezetők harmada kap notebook-ot és szolgálati személygépkocsit munkaadójától.

Mindegyik pozíciószinten a meleg étkezési utalvány a leggyakoribb juttatás. Az arányok azonban változnak: a segédmunkások és szakképzett alkalmazottak harmada, az adminisztratív alkalmazottak 40%-a, a közép- és felsővezetők több, mint fele részesül ebben a juttatásban.

Érdekes adalék, hogy a segédmunkások fele, az adminisztratív alkalmazottak 70%-a, a felsővzetők 89% részesült bármiféle juttatásban az év első felében.

A cégtulajdon szerinti összehasonlításból néhány információ:

A legtöbb juttatást a külföldi magántulajdonú cégek adják, hiszen az alkalmazottaik 90%-a részesül béren felüli juttatásban, míg az állami tulajdonú cégek alkalmazottainak háromnegyede, a belföldi magántulajdonú cégek esetében a munkavállalók 65%-a kap juttatást.

Érdekesség, hogy míg az állami cégeknél a rugalmas munkaidő (8%), a mobiltelefon (7%), az ingyenes italellátás (5%) és a notebook (3%) a kevésbé gyakori juttatások közé tartozik, addig a külfödli vállalatok esetében ezek a legnépszerűbbek (21, 24, 18 illetve 14%).

--

További információk és interjú-lehetőség:
FICZA JÁNOS szóvivő
Workania.hu

Mobil: +36-70/346-55-84
Telefon: +36 (1) 577-52-90
E-mail: [email protected]
Szakmai honlapok: www.workania.hu és www.fizetesek.huMennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét