logo

A legtöbb munkavállaló új állást keres, ha magasabb fizetésre vágyik

2018.02.28.

Egy friss felmérés szerint az emberek nagyrésze még mindig a fizetés nagysága alapján választ munkahelyet. A munkavállalók közel kétharmada ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a felkínált bér alapján dönti el, hogy elfogad-e egy álláslehetőséget vagy sem. Még azoknak az embereknek a negyede is váltana egy jobb fizetés esetén, akik jól érzik magukat a jelenlegi munkahelyükön. A legnagyobb eséllyel pedig az alulfizetett dolgozók váltanak.


Paylab_job preferences

A Paylab.com 10 országban (köztük Magyarországon is) elvégzett nemzetközi kutatása alapján a munkavállalók 63%-a munkahelyválasztás során leginkább a felkínált bér és juttatások nagysága alapján dönt. A több mint 40 ezer válaszadó szerint a második legvonzóbb kritérium egy új állás esetén a munka érdekessége, a harmadik leggyakoribb döntésfaktor pedig az ösztönző és izgalmas munkakörnyezet. Az is bizonyításra került, hogy akkor váltunk legnagyobb eséllyel munkahelyet, ha úgy érezzük, alulfizetnek.

Fizetesek.hu_új munkahely

Kulcskérdések

1.     Mennyire éri ez meg nekem?

2.     Mennyire érdekes a munka, amit csinálni fogok?

3.     Mennyire tudom megvalósítani önmagam?

Ez a három legfontosabb kérdés, amit egy munkavállaló feltesz, amikor egy új álláslehetőséggel találkozik. Amennyiben több lehetőség közül választhat, ezek alapján dönt.

Tízból három munkavállaló számára az a fontos, hogy a munkahelyi kapcsolatok jobbak legyenek, mint a jelenlegi, vagy az előző munkahelyén. Érdekesség, hogy ez a fontossági szempont gyakrabban szerepelt a nőknél, mint a férfiaknál. Szintén 30% számára az a fontos, hogy az új munkahelyen legyen lehetőség az előrelépésre és a karrierépítésre. A válaszadók 28%-ának pedig nem mindegy, hogy rugalmas-e a munkaidő, illetve van-e lehetőség otthoni munkavégzésre vagy részmunkaidős tevékenységre. Ez szintén a nőknek fontosabb kérdés.

4.     Kivel fogok dolgozni és milyen a csapat?

5.     Milyen konkrét lehetőségeim lesznek az előrelépésre?

6.     Jut időm a munka mellett a családomra és a magánéletemre?

Nem elhanyagolható kritérium egy munkahely kiválasztása során a távolság. A válaszadók 18%-a ezt jelölte meg, a nők esetében 21%, a férfiaknál 16%. A cafeteria rendszer és a munkáltatói márka pedig a dolgozók 5%-ának számít. Ez utóbbi inkább a közép- és felsővezetőknek fontos, hiszen 8%-uk ez alapján dönt.

7.     Mennyit kell majd utaznom?

8.     Milyen béren felüli juttatásokat kapok majd?

9.     Mekkora presztízs a cégnél dolgozni?

Fizetesek.hu_kinek fontos a pénz

A Paylab azt is felmérte, hogy mennyire elégedettek az emberek a fizetéseikkel. A Balti országokban a munkavállalók mindössze ötöde, Közép-Európában és a Balkánon pedig a dolgozók negyede gondolja úgy, hogy kellőképpen megfizetik. A legnagyobb elégedettség Finnországban van, ahol minden második alkalmazott elégedett a fizetésével.

Ezzel szemben a Balti országokban és Közép-Európában minden második dolgozó úgy érzi, hogy alulfizetik. A legnagyobb elégedetlenség a szlovén és a litván válaszadóknál mutatkozott.

Az alulfizetett munkavállalók 65%-a jobb fizetési ajánlat esetén azonnal váltana

Paylab_Compensation Monitor

Azoknak a munkavállalóknak a kétharmada, akik alulfizetve érzik magukat, azonnal munkahelyet váltanának egy jobb fizetéssel kecsegtető lehetőség esetén. Ezzel szemben 35%-uk a váltás helyett béremelést kérne a főnökétől az anyagi helyzetének javítása érdekében, 20% pedig a karrierépítési lehetőségekről tárgyalna a jelenlegi munkaadójával, 16% egy mellékállással növelné a jövedelmét, 14% pedig saját vállalkozást indítana a munkája mellett.

Közép-Európa és a Balti államok munkavállalóinak harmada, valamint a finn dolgozók 38%-a bértárgyalás segítségével javítana a fizetésén.

Fizetesek.hu_Hogyan növelhető a bevétel


Fizetesek.hu_alulfizetett vagy tulfizetett munkavallalok


Fizetesek.hu_Hogyan növelhető a fizetés