logo

Továbbra is 21 százalék a nemek közti bérszakadék

2014.03.07.

Magyarországon a nők átlagosan 21%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. A magasabb pozíciókban még nagyobb a különbség.


A közeledő Nemzetközi Nőnap, valamint a március 5-i Egyenlő Fizetés Napja alkalmából a Fizetesek.hu kutatói megnézték, vajon mennyit változott a nemek közti bérszakadék az elmúlt évek során Magyarországon.

Az eredményekből kiderült, hogy 2011 óta állandó ez a különbség, a hazai nők ugyanis azóta minden évben átlagosan 21%-kal kerestek kevesebbet a férfiaknál.  Az azt megelőző években ez az érték még 23% volt.

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220.000 forint volt, míg a nőké 173.400 forint. Ez a különbség továbbra is magasabb az európai 16%-os átlagnál.

Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetését tekintve a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia ugyanis a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26%-kal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetők esetében 18% a lemaradás. A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16% a bérszakadék, az adminisztratív munkakörök esetében pedig 12%. Nagy az ugrás a szakképzett munkaerő és a szolgáltatási szféra esetében, ahol 19% a nők bérlemaradása. A legkisebb különbség pedig a segédmunkások esetében mutatkozott: itt a nők mindössze 5%-kal kerestek kevesebbet.

Munkaterületek tekintetében több mint 30%-os - ezzel a legmagasabb - különbség a telekommunikáció valamint az értékesítés és kereskedelem területén adódott. Húsz százalék feletti a bérszakadék a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában, 18% a közgazdaság és pénzügyek területén.

Minimális különbség - szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Sőt, vannak olyan területek, ahol a nők keresnek jobban: az ingatlanok és építőipar, az adminisztráció, valamint a művészet és kultúra jobban fizet a „gyengébbik nem" számára.

Ha a fizetéseket pozíciók és szakmák szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Az eredményeket ugyanis befolyásolja az is, hogy melyik nem képviselői dolgoznak többségben az adott területen.

Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően az ügyvezető igazgatók 29%-kal, a pénzügyi igazgatók 21%-kal, a kereskedelmi igazgatók pedig 19%-kal kapnak kevesebbet, ha nők.

De az olyan pozíciókban is, mint a közigazgatási referens (25%), a projektmenedzser (21%), a szakács (20%), az újságíró (18%), az ügyvéd (17%), jelentős a nők lemaradása.

Vannak azonban fordított helyzetek is: talán nem meglepő, hogy a bérszámfejtők esetében 22%-kal, gyógyszerészeti laboránsok esetében 13%-kal, az office managereknél 12%-kal, az egészségügyi nővéreknél 10%-kal, az általános iskolai tanároknál 5%-kal keresnek többet a nők, hiszen ezekben a szakmákban ők vannak többségben.



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét