logo

Tízből hat ember nem titkolja, mennyit keres

A legtöbb munkavállaló szerint a fizetés érzékeny téma és nem szívesen osztanák meg másokkal annak részleteit. Ennek ellenére a megkérdezettek háromnegyede tudni szeretné, hogy mennyit keresnek a kollégái. Sőt, az emberek 62 százaléka a rokonainak, szomszédainak és barátainak a fizetésére is felettébb kiváncsi. Tízből hat ember pedig maga is elmondja a közeli ismerőseinek, hogy mennyit keres.

Mindez a Paylab.com nemzetközi bérfelmérő portál legújabb kutatásából derült ki, amit kilenc európai országban végeztek el többi mint 40 ezer munkavállaló részvételével.

Paylab attitude to salaries cover

A bérek és juttatások a legtöbb Európai országban tabunak számítanak. A vállalatok általában titokban tartják a bérlistájukat és az alkalmazottak sem oszthatják meg egymással a fizetési adataikat. Az álláshirdetések csupán néhány százalékában szerepelnek a várható fizetési adatok, az álláskeresők pedig sokszor maguk sem tudják, hogy mennyit kérhetnek a bértárgyalások során. Az emberek nagyrésze ennek ellenére megosztja a fizetési adatait a közeli ismerőseivel: a válaszadók 59 százaléka nyilatkozta azt, hogy a rokonok és barátok tudják, mennyit keresnek.

Paylab tudni szeretném mások mennyit keresnek


Minél magasabb a fizetés, annál nagyobb a titkolózás

A Paylab azt is megpróbálta meghatározni, hogy milyen az összefüggés a fizetés nagysága és az ahhoz való hozzáállás között. A felmérés kimutatta, hogy a magasabb és az alacsonyabb jövedelmű emberek is tudni szeretnék, mennyit keresnek mások. Viszont azok az alkalmazottak, akik az országos átlagnál kevesebbet keresnek, nyitottabbak a jövedelmükről való párbeszédre a környezetükkel. A vezetők és menedzserek szeretnék a legkevésbé megosztani a béradataikat másokkal. A középvezetők és menedzserek fele, a felsővezetők mindössze 39 százaléka árulja el a közeli ismerőseinek, hogy mennyit keres.


Paylab kik tudják mennyit keresek

Paylab tudni szeretném a kollégáim mennyit keresnek

Hasonlítsd össze a béred másokkal!


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét