logo

Szakmunkások átlagfizetései

2009.06.10.

A szakmák fizetésben mért megbecsültségét és az érettségi megszerzésének jelentőségét vizsgálta a Merces 2008. október elején végzett internetes jövedelem-felmérése. A 117.867 résztvevő adatai alapján készült kutatás eredményei közül néhányat kiemelő cikkünk célja ízelítőt adni abból, mire számíthatnak a szakközépiskolákban szakmát tanuló diákok a munkaerőpiacon. A 65 szakmát felölelő vizsgálat összesített eredménye kijózanító: a szakmunkások jövedelemátlaga – az érettségizettek esetében 152 ezer forint, az érettségivel nem rendelkezőké 146 ezer forint - mintegy 20, illetve 24%-kal elmarad a jelenlegi magyarországi havi bruttó 191 ezer forint átlagjövedelemtől.

A Merces kutatói kíváncsiak voltak az érettségi értékére is az egyes szakmákban. Azt tapasztalták, hogy kevés olyan foglalkozás van, ahol jelentősen jobb jövedelmi lehetőségekre számíthat az, aki érettségivel is rendelkezik.

A legnagyobb különbség a hentesek esetében mérhető: az érettségizett hentesek 199 ezer forintos átlaga több mint 55%-kal magasabb nem érettségizett társaikénál, amely 128 ezer forint. A bádogos-tetőfedő szakemberek érettségivel - 180 ezer forint - is több mint 47%-kal tudnak többet keresni átlagosan, mint a nem érettségizettek, akiknek átlagfizetése 123 ezer forint. Az érettségivel nem rendelkező mozdonyvezetők átlagfizetése bruttó 262 ezer forint, érettségizett kollégáiké 194 ezer forint - közel 35%-kal több ez utóbbi. „A mindennapi betevőnket" előállító pékek érettségi nélkül havi átlag bruttó 129 ezer forintért, érettségivel átlagban 25%-kal többért, havi bruttó 161 ezer forintért sütnek nekünk.

A most megvizsgált szakmák mintegy harmadában azonban az érettségi nélküliek átlagjövedelme magasabb, mint az érettségizetteké. Néhány területen jelentős ez a különbség. Az érettségi nélküli gipszkarton szerelők átlagfizetése például - 147 ezer forint - 36%-kal magasabb, mint az érettségizettek átlagbére, amely 108 ezer forint. A gépipari szerelő, összeszerelő szakmunkások átlagjövedelme érettségi nélkül 164 ezer forint, érettségizett társaiké csupán 135 ezer forint - a különbség 21%. Az érettségivel nem rendelkező autóvillamossági-szerelők havi átlagbére - 158 ezer forint - 19 %-kal magasabb, mint érettségizett szaktársaiké, amely csupán 132 ezer forint. Egy érettségivel nem rendelkező bányász is csak az országos átlag alatti jövedelmet vihet haza: havi bruttó 187 ezer forintot, míg az érettségivel rendelkezők átlaga kb. 15%-kal alacsonyabb: havi bruttó 162 ezer forint. 12% a különbség az érettségivel nem rendelkezők javára az elektroműszerész szakmában: érettségi nélküliek átlagbére havi bruttó 179 ezer forint, az érettségivel rendelkezőké havi bruttó 159 ezer forint.

Az érettségi megléte nem eredményez különbséget több, népszerű szakközépiskolai szakmában: így pl. a kőműves, ács, asztalos, szobafestő, szakács, fodrász, villanyszerelő esetében.

A felmérés alapján a legjobban fizetett szakterület a már említett mozdonyvezetőké;  a legrosszabbul fizetett foglalkozás pedig a varrónőké: az érettségivel nem rendelkező varrónők havi bruttó átlagjövedelme 85 ezer forint, ami szinte alig haladja meg az országos minimálbért, de az érettségivel rendelkezők is csak bruttó 93 ezer forintos átlagot érnek el.

A vendéglátóipar „szakmunkásai" a pincérek, felszolgálók, bárpultosok havi átlagbére sem sokkal több: 118 ezer forint, illetve 104 ezer forint átlagosan (érettségivel, illetve anélkül.)

Nem mondható el az sem a felmérés szerint, hogy a munkatapasztalatot, a szakmában eltöltött évek számát elismernék a fizetésekkel! A kezdők (egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkezők) átlagbére 122 ezer forint, míg az egy szakmában több mint 10 évet eltöltött szakemberek átlagbére 145 ezer forint. Egy másik elgondolkodtató összehasonlítás: a 18-25 év közöttiek átlagbére havi bruttó 123 ezer forint, míg a nyugdíj előtt állóké (46-60 év közötti kategóriát figyelembe véve) 145 ezer forintos átlagot ér el.

A környező országokkal összehasonlítva a hazai szakmunkások jövedelmi helyzetét, azt látjuk, hogy a felmérésben résztvevő mintegy 65 szakma átlagjövedelme Magyarországon 139 ezer forint, ami néhány ezerrel magasabb a szlovákiai átlagnál (135 ezer forint), de messze elmarad a csehországi középértéknél, amely 171 ezer forint. Érdekesség, hogy a Merces adatai szerint a külföldi munkát kínáló álláshirdetések között a legjobban keresett munkakörök a vendéglátósoké - Nyugat-Európa országaiban (forintra átszámítva) havi 300 ezer forintnál is magasabb jövedelmet tudnak elérni.


Salaries by countries


A merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, saját ötlet alapján indult éppen egy évvel ezelőtt (2007. október 1-jén). Az egyre népszerűbb és immár hazánkban is közismert fizetés-összehasonlító portál felmérésében részt vevők száma 2008. október 13-án 117. 867 munkavállaló volt. Az adatbázis naponta frissül. A felmérésben bárki részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot. A részvétel teljesen anonim. A honlap segítségével könnyedén kideríthető: hasonló végzettséggel, szakmai tapasztalattal és szakterületen mennyit keresnek mások, ami kiváló orientációs pont a munkabérről szóló tárgyalások előtt, hogy se túlságosan keveset, se túlságosan sokat jelöljünk meg fizetési igényként.

További információk:

Ficza János

Marketing Representative

Profesia (A Lapcom csoport tagja)

Telefon: +36 (1) 577-52-90

Mobil: +421 918-938-268

Fax: +421 (2) 322-09-118

E-mail: [email protected]

http://www.workania.hu
Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét