Nem keres eleget az önálló élethez az Y generáció

Egyre nagyobb szeletet ragad ki a munkaerőpiacból az Y generáció. Mégsincsenek megtakarításaik, a kezdők fizetése pedig messze elmarad az átlagtól. Nem csoda, hogy nehezen önállósodnak.


Az Y generáció fogyasztói magatartása nagy hatással van a kiskereskedelemre és az ingatlanpiacra. A Paylab nemzetközi bérfelmérő portál éppen ezért megnézte, hogy mekkora az Y nemzedék vásárlóereje és jövedelme Közép-Európában, a Balti országokban és a Balkánon. 

Paylab Earning Power of Millenials cover

Az 1980 után született generáció stratégiailag fontos szerepet tölt be a marketingesek számára. Ez a korcsoport már egy szabad és nyitott világban nevelkedett, természetes számukra a demokrácia és az azzal járó előnyök. A technológiai újdonságok, az informatikai fejlődés valamint a gyors információáramlás az életük részévé vált. Ők az Internet generáció, akik napi több órát töltenek online, így a fogyasztói viselkedésük könnyen elérhető és elemezhető.

A nyugat- és kelet-európai Y-osok egymáshoz hasonlóan használják a modern technológiát, viszont számottevő a különbség a két régió között a fészekelhagyás és az önállósodás terén. Ami a fizetéseket illeti, jelentős a különbség az újonnan munkaerőpiacra lépő és több éve dolgozó Y-generációs munkavállalók között. Valójában az utóbbi csoport 25%-kal több megtakarítással rendelkezik.

Mennyit keresnek?

A Paylab legújabb felmérése szerint Közép-Kelet-Európában az Y generáció tagjainak havi átlagfizetése €1,000.

Látható különbség mutatkozott a 80-as és 90-es években született munkavállalók között, hiszen negyedével magasabbak az első korcsoport tagjainak fizetései. A legnagyobb különbség a közép- és felsővezetők körében volt: 40 százalékos fizetésnövekedésre számíthatnak a visegrádi országokban, 38 százalékra a Balkánon és 23 százalékra a Balti országokban. 

Paylab_Y generáció fizetése

Nincs számottevő különbség az Y generáció fiatalabb és idősabb tagjai között az adminisztráció területén. Ezekben a pozíciókban csupán a Balkánon mutatkozott 17 százalékos növekedés.

A legkisebb, mindössze 8 százalékos fizetésemelkedés a szolgáltatások, a szakmunka és a segédmunka területén mutatkozott. Ez alól kivétel a Balkán, ahol 14 és 16 százalék közötti a fizetésemelkedés a két korcsoport között.

Paylab_Y generáció fizetése és megtakarításai


Az Y generáció fiataljai nehezen önállósodnak

Az Eurostat adatai szerint a közép-kelet-európai országokban egyre hosszabb ideig laknak a szüleikkel a fiatalok. Ebben a régióban a 18-34 évesek 60 százaléka még mindig a szüleivel él. Ez a szám még magasabb Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában, ahol 10-ből 7 fiatal még nem hagyta el a szülői házat.

Ennek egyik oka, hogy egyre nehezebb megfizethető lakást találni, a magas ingatlanárak miatt ugyanis nem elég ennek a generációnak a fizetése az önállósodáshoz. A fiatal felnőtteknek egyedül akkor van esélyük külön költözni, ha párban élnek és közösen vesznek fel hitelt illetve két fizetésből tartják fenn a háztartást.

Éppen ezért ebben a régióban átlagosan 28 évesen hagyják el a fészket a fiatalok. Ebben a korban válnak ugyanis pénzügyileg függetlenné. A vizsgált országok közül Észtországban repülnek ki leghamarabb a fiatalok, 23 évesen, Csehországban pedig 26 évesen. A leghosszabb ideig a horvát és szlovák fiatalok maradnak a szüleikkel, mindkét országban átlagosan 31 éves korukig.

Paylab_Y generáció a munkaerőpiacon

Paylab_Az Y generáció vásárlóereje és jövedelme Európában


Paylab tudni szeretném a kollégáim mennyit keresnek

Hasonlítsd össze a béred másokkal!

Hírek

07
Dec.
Az informatikusok kiváncsiak a legjobban a fizetésekre

Az informatikusok figyelik leginkább a béreket – derül ki az idén 10 éves Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Az elmúlt egy év során ugyanis az oldalon több mint hétezer IT szektorban dolgozó munkavállaló hasonlította össze a saját bérét másokéval.

26
Oct.
Akik többet keresnek, jobb kapcsolatban vannak a főnökkel

A jobb fizetés javítja a vezetők és beosztottak közti viszonyt - derült ki a Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál 11 európai ország 52 ezer munkvállalója körében nyáron készített felméréséből. A megkérdezettek kétharmada egyenesen barátinak ítélte a viszonyát a felettesével.

25
Sep.
A legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek

Magyarország nagy munkaerőhiánnyal küzd, több ágazatból is sorban érkeznek a hírek arról, hogy ezernyi alkalmazottat akár azonnal felvennének. Néhány iparágon belül évek óta gyarapodik a betöltetlen állások száma, miközben óriási kereslet és verseny alakult ki a munkavállalók iránt. A Fizetesek.hu utána járt, hogy milyen hatással volt mindez a dolgozók bérére.