logo

Mivé kell válnunk, hogy sokat keressünk?

2013.11.10.

A legjobb helyzetben lévő munkavállaló férfi, 35 éves és a fővárosban dolgozik legalább 10 éve egy multinál. Megnéztük, mi hogyan befolyásolja a dolgozók bérét.

A bérszakértők szerint ugyanis jelenleg hazánkban a legtöbbet kereső munkavállaló profilja a következő: 35 éves Budapesten dolgozó diplomás férfi legalább 10 éves szakmai tapasztalattal, aki egy pénzügyi, telekommunikációs, gyógyszeripari vagy IT vállalat menedzsereként dolgozik.

Az Fizetesek.hu anonim internetes bérfelmérés eredményei alapján 2013 első felében továbbra is Budapesten várható a legmagasabb fizetés: a fővárosi bruttó bérek átlaga elérte a 265.000 Ft-ot, ezzel a város messze az országos átlag felett teljesített. Továbbra is csak öt nyugat-magyarországi megye tudta megközelíteni ezt a szintet: a korábbi évekhez hasonlóan a Győr-Moson-Sopron (228.000 Ft), a Komárom-Esztergom (225.000 Ft),  Fejér (221.000 Ft), Vas (218.000 Ft) és Pest megye (205.000 Ft) munkavállalói kerestek havi bruttó 200 ezer fölött az országban.

Hazánk többi régiójában a fizetések már ezt a határt sem érték el. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Heves megye munkavállalói továbbra is átlagosan havi bruttó 190 ezer forintot vihetnek haza, Zala, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Tolna megye átlagfizetése pedig alig haladja meg a bruttó 180 ezret. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében 170 ezer forintra számíthat a legtöbb dolgozó adózás előtt, míg a legkevesebbre a korábbi évekhez hasonlóan Nógréd, Somogy és Békés megye munkavállalói számíthatnak, ahol a bruttó 160 ezer forintos bér is kiemelkedőnek számít.

Országosan a legkevesebbre a segédmunkások számíthatnak havi bruttó 105 ezer forintos átlgafizetésükkel, a másik véglet a felsővezetők átlagos havi 640 ezer forintos fizetése. A ranglétra köztes szakaszán az alsóbb fizetési kategóriában a szolgáltatási szféra alkalmazottai (bruttó 120.000 Ft), a szakmunkások (135 ezer forint) és az adminisztratív alkalmazottak (155 ezer)  helyezkednek el. A műszaki és technikai területen szakképzett dolgozók, tehát a mérnökök és IT szakemberek, havi 262 ezer forintot keresnek, a középvezetők átlagbére pedig bruttó 345 ezer forint.

A végzettség szerinti összehasonlítás adatai azt bizonyítják, hogy megéri tanulni. Az iskolai végzettséggel arányosan növekszik ugyanis a munkavállalók bére is. Míg szakközépiskolával az alkalmazottak átlagosan bruttó 135 ezer forintot kapnak, érettségivel már 165 forintot. Az OKJ képzés a munkahelyen átlag 175 ezer forintot ér, a diploma viszont ezeknél jóval többet: főiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók az átlag 290 ezer forintos, az egyetemi diplomával rendelkezők a 335 ezer forintos fizetést is elkérhetik.  Posztgraduális végzettséggel pedig a havi bruttó 390 ezer forintos bér is elérhető.

Persze nem mindegy az sem, hogy a munkavállaló milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik. Általános tény, hogy a pályakezdő munkavállalók vannak a legnehezebb helyzetben a munkaerő-piacon, hiszen tapasztalat nélkül nehéz elhelyezkedni, hamar kiesnek a felvételi folyamat rostáján. Mellettük a 45 év feletti munkavállalók is nehéz helyzetben vannak, hiszen koruknál fogva előítelettel tekintenek rájuk a munkavállalók. Jelenleg a munkaerőpiac nyertesei a 30-40 év közötti dolgozók, hiszen ők koruknál fogva kellő szakmai tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy a legjobb fizetéssel kecsegtető pozícióban helyezkedjenek el.

Szakmai tapasztalat alapján ugyanis a fizetési lista így néz ki: a pályakezdők átlagfizetése bruttó 164 ezer forint. Egy-két éves tapasztalattal már 204 ezer forint, 3-5 év után pedig már 223 ezer forint a jövedelem. A legtöbbre, havi 260 ezer forintra 6-10 év után számíthatnak a munkavállalók, több mint 10 után pedig ismét lecsökken 224 ezer forintra.

Persze nagyban befolyásolja a jövedelmet a munkaadó cég működési területe is. A legjobban fizetett alkalmazottak ugyanis az információs technológiák (356 ezer forint),  a telekommunikáció (345 ezer forint), a gyógyszeripari vállalatok (332 ezer forint), a bankok és pénzügyi intézmények (315 ezer forint), valamint a marketing, reklám és PR ügynökségek (311 ezer forint) alkalmazásában állnak.

A legrosszabbul fizetett területek közé továbbra is az egészségügy (141 ezer forint), a fafeldogozás és bútorgyártás (134 ezer forint), a vendéglátóipar (124 ezer forint) textil- és ruhaipar (110 ezer forint), valamint a szociális ellátás (103 ezer forint) tartozik.

Egy vállalaton belül viszont több szakmai részleg is működik, a különböző osztályokon is más-más bér várható. A HR szakma területén például az átlagfizetés 290 ezer forint, a marketingesek átlagosan 300 ezret, az IT-sek 350 ezret, az értékesítők és kereskedők 200 ezret keresnek.

Konkrét pozíciók tekintetében természetesen az igazgatók keresnek a legjobban. Egy átlagos vezérigazgató havonta 1,5 millió forintot keres, az IT igazgatók átlagbére bruttó 820 ezer, a marketing igazgatóké 720 ezer, az értékesítési és kereskedelmi igazgatóké pedig 700 ezer forint havonta. Egy IT menedzser átlagkeresete országosan 630 ezer forint, egy HR menedzseré 430 ezer. Az értékesítési account menedzserek átlagosan 472 ezer forintra számíthatnak. Érdekesség, hogy míg az előbb felsorolt pozíciók átlagbérei átlagosan 5-10%-kal nőttek 2009-hez képest, a marketing és PR szakemberek  fizetése némileg csökkent: egy marketing specialista bruttó 375 ezerre számíthat, egy PR menedzser pedig 350 ezerre. A logisztikai menedzserek átlagfizetése 376 ezer forint, a programozóká 343 ezer, a villamosmérnök átlagban 323 ezer forintot keresnek. A könyvelők bére 200 ezer forint körül mozog,  a pénzügyi tanácsadóké 240 ezernél várható, a tanárok országosan bruttó 174 ezer forintra számíthatnak. Mindhárom szakma átlagfizetése csökkent.


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét