logo

Kevesebbet keresünk a szlovákoknál és a cseheknél

2012.10.30.

A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu szerint az elmúlt egy évben Magyarországon a havi bruttó átlagfizetés 221.400 forint volt. A bérfelmérés szomszédos országokban elvégzett eredményei alapján a szlovák dolgozók átlagkeresete ennél 19%-kal, a cseheké pedig 34%-kal magasabb.

Csehországban ráadásul az összes iparágban magasabbak a bérek: a legnagyobb különbség az önkormányzatok területén mutatkozik, ahol átlagosan 35%-kal keresnek többet a dolgozók. Az egészségügyben 34%-kal, míg az oktatási intézményeknél 31%-kal magasabbak a bérek.


Forrás: Fizetesek.hu, Platy.cz

Szlovákiával összehasonlítva a legnagyobb lemaradás a faipar (23%), a vendéglátóhelyek (21%) valamint az önkormányzatok (21%) területén mutatkozik, de az egészségügyi dolgozók is 20%-kal többre számíthatnak az északi szomszédnál.


Forrás: Fizetesek.hu, Platy.sk

A Fizetesek.hu eredményei alapján hazánkban a telekommunikáció (377 ezer forint), az információs technológiák (375 ezer forint), valamint a bankok és pénzintézetek (345 ezer forint) területén a legjobbak a keresetek.

A telekommunikáció hazánkban átlagosan 6%-kal többet fizet, mint Szlovákiában, a bankügyben pedig 4%-kal jobbak a fizetési adatok. Két százalékkal magasabb bérre számíthatnak a dolgozók nálunk továbbá a gyógyszeriparban, az élelmiszergyártásban valamint a mezőgadaságban.

A legalacsonyabb átlagfizetés hazánkban a textilipar (154 ezer forint), a vendéglátóhelyeknél (147 ezer forint), valamint a szociális munka (133 ezer forint) területén mutatkozik. 


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét