logo

Két és félszeres bérkülönbségek

2008.05.26.

Az egyes ágazatok átlagfizetései közötti különbség 2,5-szeres is lehet – derül ki a Merces bérinformációs portál három országban végzett, 53 gazdasági szektort átfogó összehasonlításából. Nem meglepő módon legjobban a banki és informatikai területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban dolgozók keresnek Magyarországon. A közhiedelemmel ellentétben viszont a sokak által áhított média- és marketingágazatokban elmaradnak a fizetések a vélelmezettől.

A mostani bérinformációs adatok is alátámasztják, ha a közvélemény „pénzes" munkahelyként vélekedik egy szektorról, nem tévednek nagyot a véleményformálók. Az első hat helyet Magyarországon sorrendben a leasing, az informatika, a gyógyszeripar, a bankszektor, a (személyi, üzleti, befektetési) tanácsadás és a biztosítási terület szerezte meg. Az átlagos munkabér ezekben a szektorokban 281 és 351 ezer forint között alakul.

Nem igaz a sztereotípia azonban az egyébként sokak által vágyott médiával és marketinggel foglalkozó munkakörökre, átlagfizetésben ugyanis 256 ezer forinttal csak a 13. és 14. helyen szerepelnek. Meglepően hátul végzett (34.) - a köztudatban szintén a jól fizetettek között számon tartott - könyvelés és könyvvizsgálás, ahol az átlagbér mindössze 205 ezer forint. Erre talán magyarázat, hogy az e tevékenységet űzők általában vállalkozás formájában dolgoznak.

Az állami alkalmazottak bérezése vegyes képet mutat. Az egészségügyben dolgozók közismerten szerény fizetésért végzik (bér)áldozatos munkájukat, az igen alacsony, bruttó havi juttatást a felmérés is visszaigazolta 157 ezer, az oktatásban pedig átlag 169 ezer forinttal. Az államigazgatási szervezetekben elérhető 229 ezer forint viszont a közepesen fizetett területek között szerepel.

A széles középmezőnybe a valamilyen termeléssel foglalkozó ágazatok tartoznak. Ezek közül a legjobban a vegyipar és a papíripar fizet, 270 ezer forintos átlagbért kínálva. A teljes felmérés utolsó helyén - kivételként a termelő ágazatok közül - 146 ezer forinttal a textil- és bőripar áll.

A külföldi vállalatok nagy része a legjobban fizetett szegmensekben tevékenykedik. Ezek a cégek mind nyereségesek, így az országos átlagnál magasabb béreket tudnak kínálni alkalmazottaiknak - hangoztatta a bérinformációs portált működtető Profesia ügyvezetője. Dalibor Jakus szerint hatással van ezen szegmensek bérnövekedésére az is, hogy az adott gazdasági területek gyors fejlődése miatt gyakori a szakemberhiány. Ezzel szemben a vendéglátóipar több embert foglalkoztat, jellemzően alacsonyabb végzettséggel, ami a béreken is meglátszik. Ezek az emberek ugyanakkor reálisan többet keresnek a borravalóknak köszönhetően. A textil- és bőripar, valamint a művelődési központok fejlődése jelenleg stagnál, ezért alacsonyabbak ott a fizetések. Az egészségügyben dolgozók bére pedig köztudottan hosszú idő óta a legalacsonyabb a magyar gazdaságon belül - szögezte le a szakember.

A hazánkban Workania néven állásportált is működtető szlovák Profesia csoport bérinformációs rendszere, a Merces.hu jelenleg 80 ezer magyarországi adatot tartalmaz. A folyamatosan frissülő adatbázis naponta 300-350 munkavállaló adatival bővül. A statisztikánál fontos figyelembe venni, hogy azok a bejelentett, bruttó bérek átlagát tartalmazzák. A valós jövedelem - különösen Magyarországon - gyakran eltér a bejelentettől!

Csehország, Szlovákia és Magyarország átlagfizetéseinek összehasonlításából kiderül, az országok között nincs jelentős eltérés az egyes szektorok sorrendjét tekintve. Hasonlóság mutatkozik abban is, hogy mindhárom országban akár 2,5-szeres különbségek is lehetnek az egyes ágazatok átlagfizetései között. A fizetési különbségeket az egyes országokon belüli régiós eltérések tovább növelhetik, a fővárosokban megközelítőleg a kétszeresét lehet keresni ugyanazzal a munkával, mint a legrosszabbul fizetett megyékben.

Az országok között különbség az átlagfizetések nagyságában érhető tetten, Csehországban nagyobb fizetést kapnak a munkavállalók, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. Mivel az adórendszer eltérő, nettó fizetést tekintve a magyarok keresnek a legkevesebbet. Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal magasabb a nettó fizetése az ugyanabban a munkakörben dolgozóknak.


Az 5 legjobban fizetett ágazat bruttó átlagfizetései Magyarországon Átlag Ft 
Leasing
352 000
Információs technológiák
352 000
Gyógyszeripar
315 000
Bankügyek, pénzügyek
313 000
Tanácsadás (pl.: személyzeti, pénzügyi, energetikai stb.)
313 000

Az 5 legrosszabbul fizetett ágazat bruttó átlagfizetései Magyarországon
Átlag Ft
Fafeldolgozás, bútorgyártás
161 000
Éttermek, bárok, étkezdék és hasonlók
158 000
Egészségügy
157 000
Művelődési központok
155 000
Textil-, divat- és bőripar
147 000


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét