logo

Jól keresnek a bányászok

Az év első felében az átlagfizetések elérték a 245 ezer forintot. A legjobban fizetett területek között a bányászat és kohászat is szerepel, de a legtöbbet továbbra is az IT, a technika és a gyógyszeripar fizeti.

Magyarországon 2014 első felében a bruttó havi átlagfizetés 245.000 Ft volt - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérelemző portál legújabb kutatásából, amelyet több mint 20 ezer önkéntes válaszadó fizetési eredményei alapján készítettek el.

Az év első két negyede között 6 ezer forint volt a különbség, a Q1-ben 248 ezer, míg áprilistól júniusig átlagosan bruttó 242 ezer forintot kerestek a munkavállalók.

A legkevesebbet a segédmunkások keresték, az ő átlagbérük bruttó 97 ezer forint volt, őket a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók követik bruttó 135 ezerrel, míg az adminisztratív alkalmazottak átlabére 155 ezer forint adózás előtt.

A diplomás munkavállalók bére már túllépi a 200 ezer forintos határt: a műszaki és technikai területen dolgozók átlagbére 253 ezer forint, az egyéb területen dolgozó dipomások 275 ezer forintot keresnek átlagosan. A középvezetők és menedzserek bére eléri a 345 ezer forintos átlagot, míg a felsővezetők 620 ezer forint.

Munkakategóriák alapján az év első felében is az információs technológiák (356 ezer), a technika és fejlesztés (351 ezer), a telekommunikáció (344 ezer) valamint a gyógyszeripar (342 ezer) fizette legtöbbet. A legjobban fizetett területek között szerepel a bányászat és kohászat is a maga 302 ezer forintos átlagával, egy szinten a marketing, reklám, PR kategóriával. A top 10-es listán ott van még a minőség menedzsment (321 ezer), a bankügy (299 ezer) , a közgazdaság-pénzügyek-könyvelés (294 ezer), valamint a jog (288 ezer) területe is.

Az öt legrosszabbul fizetett kategória (100 ezer forint alatt): egészségügy, fafeldolgozó ipar, vendéglátóipar és idegenforgalom, bőr- textil- ruhaipar valamint a segédmunkák.Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét