Jól keresnek a bányászok

Az év első felében az átlagfizetések elérték a 245 ezer forintot. A legjobban fizetett területek között a bányászat és kohászat is szerepel, de a legtöbbet továbbra is az IT, a technika és a gyógyszeripar fizeti.

Magyarországon 2014 első felében a bruttó havi átlagfizetés 245.000 Ft volt - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérelemző portál legújabb kutatásából, amelyet több mint 20 ezer önkéntes válaszadó fizetési eredményei alapján készítettek el.

Az év első két negyede között 6 ezer forint volt a különbség, a Q1-ben 248 ezer, míg áprilistól júniusig átlagosan bruttó 242 ezer forintot kerestek a munkavállalók.

A legkevesebbet a segédmunkások keresték, az ő átlagbérük bruttó 97 ezer forint volt, őket a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók követik bruttó 135 ezerrel, míg az adminisztratív alkalmazottak átlabére 155 ezer forint adózás előtt.

A diplomás munkavállalók bére már túllépi a 200 ezer forintos határt: a műszaki és technikai területen dolgozók átlagbére 253 ezer forint, az egyéb területen dolgozó dipomások 275 ezer forintot keresnek átlagosan. A középvezetők és menedzserek bére eléri a 345 ezer forintos átlagot, míg a felsővezetők 620 ezer forint.

Munkakategóriák alapján az év első felében is az információs technológiák (356 ezer), a technika és fejlesztés (351 ezer), a telekommunikáció (344 ezer) valamint a gyógyszeripar (342 ezer) fizette legtöbbet. A legjobban fizetett területek között szerepel a bányászat és kohászat is a maga 302 ezer forintos átlagával, egy szinten a marketing, reklám, PR kategóriával. A top 10-es listán ott van még a minőség menedzsment (321 ezer), a bankügy (299 ezer) , a közgazdaság-pénzügyek-könyvelés (294 ezer), valamint a jog (288 ezer) területe is.

Az öt legrosszabbul fizetett kategória (100 ezer forint alatt): egészségügy, fafeldolgozó ipar, vendéglátóipar és idegenforgalom, bőr- textil- ruhaipar valamint a segédmunkák.


Hírek

19
Mar.
Tizenhárom százalékkal nőttek a bérek tavaly

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon. Továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között, de az is kiderült, hányszor többet keresnek a pilóták a takarítóknál.

05
Mar.
A nők 9 százalékkal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért

A Paylab nemzetközi bérinformációs portál eredményei alapján a nők átlagosan 9 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál ugyanabban a pozcióban. Ugyanakkor a nők foglalkoztatottsága Európa szerte évről évre növekszik, de még mindig csak tízből hat nő dolgozik. Az anyák nincsenek könnyű helyzetben, pedig a munkavállalók 37 százalékának van anya kollégája.

21
Feb.
Magabiztosak vagy irreálisak? Egyedül a pályakezdők fizetési elvárásai magasabbak, mint a valós bérek

A legmagasabb fizetési elvárásai a pályakezdőknek vannak, az idősebb álláskeresők realistábbak. Sőt, ők gyakran alulértékelik magukat olyan pozíciókban, ahol nincs kellő tapasztalatuk. Mindeközben a Z generáció (vagyis a 24 év alattiak) képviselői átlagosan 9 százalékkal többet kérnek annál, mint amennyit ez a korosztály a valóságban kap.