logo

Idén eddig többen kaptak juttatást, mint tavaly

2013.08.05.

A legnépszerűbb juttatás továbbra is az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya.

A Workania állásportál által működtett online fizetési felmérés legújabb eredményei alapján 2013 első hat hónapjában a munkavállalók 30%-a nem kapott semmilyen juttatást munkaadójától - ez némi javulás tavalyhoz képest, hiszen akkor az arány 33% volt.

Az anonim bérkutatás részletes kimutatásaira tekintve még árnyaltabb képet kapunk a pozíciószintek szerinti összehasonlítás során: legrosszabb helyzetben a segédmunkások vannak, az ő esetükben 52% azok aránya, akik semmilyen juttatást sem kapnak, de a felsővezetők közül is 13% csak a fizetésére számíthat. Mindkét pozíciószint esetében enyhe javulás történt az elmúlt évhez képest, 2012-ben ugyanis a segédmunkásoknál 55%, a felsővezetőknél pedig 16% volt ez az arány.

Hasonló a helyzet a középvezetők körében is, ahol a juttatásnélküliek aránya a tavalyi 24%ról idén 22%-ra csökkent, míg egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43%-a, a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede, illetve az admisztratív alkalmazottak 40%-a. Érdekesség, hogy ez utóbbi esetében 4%-os növekedés történt 2012-höz képest.

Az összes dolgozót figyelembe véve idén is a legnépszerűbb juttatás az Erzsébet utalvány, hiszen minden harmadik dolgozó megkapja a munkaadójától. A második legnépszerűbb juttatási forma pedig a Szép kártya - ebben a munkavállalók negyede részesül. A harmadik leggyakoribb céges juttatás a mobiltelefon, a kérdőívben résztvevők 17%-a ezt jelölte meg.

A hazai munkavállalók több, mint tíz százaléka kap még egészségpénztári támogatást (14%), utazási bérletet (12%), rugalmas munkaidőt (11%), valamint meleg étkezési utalványt (10%) munkaadójától. Érdekesség, hogy az ingyenes italellátás a tavalyi 11%-ról idén 7%-ra csökkent. Fél év elteltével is legritkább cafeteria a sport- és kultúrális juttatás (2%), a lakástámogatás (1,2%), valamint a mértéken felüli szabadság (0,8%).

A pozíciószint természetesen  nagyban befolyásolja, hogy ki milyen juttatásban részesül:

a  segédmunkások esetében Erzsébet utalványt a dolgozók 26%-a kap, az adminisztratív alkalmazottak és a szakmunkások esetében már 28%, középvezetők és felsővezetők esetében 33%, a műszaki területen szakképzett alkalmazottaknál pedig egészen 37%.

De a juttatások nyilvánvalóan a munkavégzéshez szükséges igényekhez is nagyban igazodnak:

SZÉP kártyában a segédmunkások csupán 7%-a részesül, ezen kívül még a egészségpénztári támogatás (9%),  a hideg- és meleg étkeztetés, valamint az utazási bérlet jelentős a maga 7%-os gyakoriságával.

Az adminisztratív dolgozók esetében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP kártyát 14%-uk kap, egészségpénztári támogatást 10%, helyi utazási bérletet pedig 9%.

A műszaki és technikai szakemberek 16%-a rugalmas munkaidőben dolgozik, 20%-uk mobiltelfont kap magáncélokra, 10%-uk céges notebook-ot is használ, de természetesen az utazási bérlet (13%), valamint az egészségpénztár (17%) is népszerű.

Felsővezetők esetében pedig a személygépkocsi már 38%-uknál megjelenik, a notebookot 41%, a mobiltelefont pedig  58% jelölte meg, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30%). Fizetés-összehasonlítás Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét