logo

Hogyan működik a Fizetesek.hu oldal?

A Fizetesek.hu weboldal több mint 600 állás fizetés-összehasonlítását kínálja. Az álláshelyek listája a Szlovák Köztársaság munkaerőpiacát tükrözi és folyamatosan frissítve van. 

A fizetésfelmérést 2007-ben Merces.sk néven hoztuk létre. A felmérési adatok beszerzésének, gyűjtésének, feldolgozásának, valamint kiértékelésének szerzője a Profesia, spol. s r.o. társaság. A fizetési portálokon keresztüli adatgyűjtés azonos módszerét Csehországban (Platy.cz) és Magyarországon (Fizetesek.hu), valamint további 13 országban és a Paylab.com nemzetközi portálon is alkalmazzuk.

A portál célcsoportját a munkaerőpiacon lévő olyan emberek képezik, akik össze szeretnék hasonlítani a fizetésüket és az olyan társaságokat, akik ügyelnek az alkalmazottaiknak nyújtott fizetések igazságos beállítására. 

1. Bemeneti adatok 

Az álláspiac résztvevői összehasonlíthatják a fizetésüket az egyazon régióban azonos pozíciót betöltő többi munkavállaló fizetésével. Mindenki, aki a kérdőívben feltünteti, hogy az adott munkakörben legalább egy ideje dolgozik, válaszadóvá válik, és egy ingyenes fizetés-összehasonlításhoz jut a referencia minta átlagával. Ez a minta a megadott pozíció és régió szerinti válaszadókból áll. Ha a válaszadó azt tünteti fel, hogy nem dolgozik az adott munkakörben, nem minősül válaszadónak. 

A válaszadók által megadott adatok egy évig érvényesek, módosításukra pedig semmilyen esetben sem kerülhet sor. A fizetési felmérés összes adata névtelen. Az adatok gyűjtése és feldolgozása teljes mértékben tiszteletben tartja a személyes adatok kezeléséről szóló GDPR irányelvet. 
A szlovák fizetésfelmérés keretein belül bruttó adatokat gyűjtünk, miközben a válaszadókat arra hívjuk fel, hogy a megadott fizetés a teljes munkaidős állást vegye figyelembe. A felmérés így nem tartalmaz magánvállalkozói vagy más munkaidős díjazást. 

2. Kimeneti adatok 

Az adatmintát a számítások előtt „megtisztítjuk". Először az olyan első látásra szélsőséges értékek kerülnek kiszűrésre, mint a például a 1000 Ft vagy a 100 millió Ft havi fizetés. Az adatbázis-tisztítás második lépése a kettős kérdőívek és a szélsőségek feltárása. A szélsőségek a régióra tekintettel (főváros, vidéki városok), konkrét pozícióra vonatkozóan kerülnek meghatározásra. A szélsőséges adatok felderítési módszere (adatok levágása) a régió szerinti pozíció fizetéseinek elméleti eloszlására vonatkozó paraméterek robusztus becslésén alapul. 

A kérdőívek megtisztított adatai a regressziós modell datasetjébe kerülnek. 

3. Regressziós modell 

A fizetésfelmérés a teljes és az alapfizetést kvantitatív regresszió segítségével számítja ki. Ez figyelembe veszi a pozíciók, régiók, cégméret, végzettség, munkatapasztalat és az életkor közötti összefüggéseket. Ez a bevált módszer lehetővé teszi a fizetés összegének becslését a szükséges minta alacsony létszáma mellett is. 
A regressziós modell a fizetési értékeket a pozíció szintjén számolja ki, ha a datasetben legalább 10 válaszadó van. Általában az elmúlt 12 hónapban az adott pozícióban dolgozók számát állapítjuk meg, de ha ez alacsonyabb, a legutóbbi 24 és 36 hónap adatait figyelembe vesszük. 

A regressziós modellen alapuló kimenetek a következő cégméretekből indulnak ki:

 • kisvállalkozás (legfeljebb 50 alkalmazott)
 • középvállalkozás (51-249 alkalmazott)
 • nagyvállalkozás (250 és több alkalmazott)

Végzettség szerint az alábbi szinteket különböztetjük meg:

 • az érettséginél alacsonyabb beleértve az általános iskolát végzett személyeket
 • érettségi beleértve a középfokú végzettséget
 • felsőfokú végzettség beleértve az összes felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottat

A regressziós modellben a munkatapasztalatnak a három szintje van:

 • junior (legfeljebb 2 év munkatapasztalat)
 • middle (3-5 év munkatapasztalat)
 • senior (több mint 6 év munkatapasztalat)

4. Milyen esetekben nem jelenítheti meg az eredményeket 

A regressziós modell alkalmazása ellenére előfordulhat, hogy z adott állás bérinformációi nem jeleníthetők meg. Olyan esetekről van szó, amikor a kiválasztott állásban kevés válaszadó van, és a regressziós modell a fizetés becslését megbízhatatlannak értékeli. 
Ilyen esetben a felhasználónak bér-összehasonlítás esetén egy dokumentumot küldünk, amelyben tanácsokat és tippeket adunk a bértárgyaláshoz. A felhasználónak lehetősége van a bér-összehasonlítás automatikus küldésére, amint a bér becsülhetővé válik. Csak meg kell adnia az e-mail címét, ahova elküldjük a fizetés-összehasonlításra mutató linket.

5. Kimenetek emberek számára 

A Fizetesek.hu felmérés alapvető információja az adott pozíció átlagos országos fizetése. A felhasználó a bér-összehasonlító kérdőív kitöltése után ingyenes bér-összehasonlítást kap - akár a várható, akár a valós béréhez. A kimenetek közvetlenül a weboldalon jelennek meg. 
Minden látogatónak lehetősége van a kimenet bővített fizetett változata, az ún. Standard report megvásárlására, amely a mediánokon és kvartiliseken alapuló részletes bér-összehasonlítást tartalmazza. A kimenet emellett áttekintést ad a munkatapasztalat és végzettség szerinti bérekről, bemutatja a nem pénzügyi juttatások viszonylagos nyújtását az adott pozícióban és régióban. A nem pénzügyi juttatásokra vonatkozó információ a kiválasztott mintában legalább 10 válaszadónál, az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan jelenik meg. 

A kimenetek fizetett változatának részeként tanácsokat és tippeket adunk például a bértárgyaláshoz, a SWOT elemzésre való felkészüléshez stb. A Standard report több mint 20 oldalt tartalmaz, és azok számára alkalmas, akik állásinterjúra vagy egy menedzseri találkozóra készülnek, amelyen szintén a bérük módosításáról fognak tárgyalni. 
A felhasználók a fizetett reportot a Magyarországon működő három mobilszolgáltató bármelyikénél SMS-ben, vagy PayPal fizetéssel is kifizethetik. . 

A megvásárolt személyes fizetéselemzést e-mailben küldjük el a megrendeléskor megadott e-mail címre. 

6. Kimenetek cégek számára 

A különösen a vállalati ügyfelek számára szóló Professional report megvásárolható online az igényelt alapadatok megadását követően. A Professional report a pozíció és a régió mellett a munkatapasztalatra és a cég méretére vonatkozó követelményeket is figyelembe veszi. A Professional report összefoglalja az adott pozíció bérezésének alapvető áttekintését, de a Standard reporttól eltérően további kiválasztott paraméterek alapján. A kimenetek az alap és a teljes fizetést jelenítik meg, a fizetés eloszlását az átlagérték mellett az alapvető percentilisikekkel fejezi ki: 

1. decilis - az alkalmazottak 10%-a a megadott értéknél kevesebbet keres 
1. kvartilis - az alkalmazottak 25%-a a megadott értéknél kevesebbet keres 
medián - az alkalmazottak fele a megadott értéknél kevesebbet/többet keres 
3. kvartilis - az alkalmazottak 25%-a a megadott értéknél többet keres 
9. decilis - az alkalmazottak 10%-a a megadott értéknél többet keres 

A munkaerő-piaci helyzetet egy grafikon is szemlélteti, amely a válaszadókat bérsávokba sorolja. Ez a grafikon azt mutatja, hogy az alkalmazottak milyen százaléka található a kiválasztott minta 10 bérsávjában.

A Professional report az egyes mutatók szerinti teljes bérre vonatkozó alapvető percentiliseket is tartalmazza: 

 • munkatapasztalat szerint, 
 • végzettség szerint, 
 • régió szerint, 
 • a cég mérete szerint, 
 • életkor szerint 

mindig figyelembe véve a többi megadott kritériumot. 

A Professional report összes fent említett adatai regressziós modellen alapulnak. A válaszadók adatai alapján kapott statisztikai adatok szerint kiszámítjuk a nem pénzbeli juttatásokkal rendelkező válaszadók arányát. Az ilyen jelentés csak akkor jeleníthető meg, ha a minta legalább 10 válaszadót foglal magában. 

Azonos módon kerül kiértékelésre az is, hány válaszadó kap egy adott bérösszetevőt: változó bérösszetevőt, 13. fizetést, éves juttatásokat, és mekkora a bérösszetevők középértéke. Ezek az értékek akkor jeleníthetők meg, ha legalább 5 válaszadó van a mintában, figyelembe véve a kiválasztott pozíciót, régiót, munkatapasztalatot, végzettséget és cégméretet. 
A Professional report megvásárolható online vagy Paypal szolgáltatással. Ilyen esetben a jelentést tartalmazó PDF kimenetet azonnal elküldjük a megadott e-mail címre. Ha az ügyfél a jelentést számlára szeretné megvásárolni, a számlaexportálás és -küldés teljes folyamata akár két munkanapig is eltarthat. 

7. Online eszköz cégek számára 

Cégek számára elérhető a Salary tool csomag, amely egy évre biztosít teljeskörű hozzáférést az adatbázishoz, beleértve minden pozíciót. A szolgáltatás megvásárlásával az ügyfél hozzáférést kap az on-line eszközbe való belépéshez, ahol két elemzési lehetőség közül választhat:

a) Béreszköz
b) Bérjelentés

 A kilépő adatok mindkét elemzés esetében egyformák, mint a PayLab report Pro esetében. Ha bérösszehasonlítást végez ez esetben a rendszer meghatározza, hogy miként állíthatja be megfelelően alkalmazottja fizetését.   

A kapott eredmények elmenthetőek, ha a továbbiakban fel szeretné használni azokat, vagy PDF- formátumba is exportálhatja.

Ha érdekli Önt szolgáltatásunk, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot:[email protected].

8. Cégre szabott fizetési elemzések 

A Fizetesek.hu fizetési felmérés lehetővé teszi az adatok különböző kritériumok alapján történő exportálását, amit gyakran a médiában használnak. Az összegyűjtött adatok és a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy különböző és nem szabványos elemzéseket kapjanak. Az ilyen elemzésekre vonatkozó információkért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen. 

A Fizetesek.hu oldal rendkívüli látogatottságát és az adatgyűjtési módszerünket a különböző témákkal kapcsolatos piackutatás elemzésére is használjuk az adott célcsoportok megcélzásának lehetőségével. A megbízók más emberek szemével tekinthetnek a vállalkozósukra, így rövid időn belül megkapják a stratégiai döntésekhez szükséges értékes információkat. További információért látogasson el a Paylab Data Research oldalára.