logo

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

Talán még sosem voltak olyan ideális feltételek a munkaerőpiacon, mint most. A munkavállalók elégedettek lehetnek, hiszen jó helyzetből várhatják a bértárgyalásokat. Tehetséges és képzett dolgozókból nagy hiány van, ezért a HR-esek különböző módszerekkel próbálják a legjobb embereket maguknál tartani.


Minden cég az alapján értékeli a munkavállalóit, hogy azok mennyivel növelik a forgalom, a menedzsment, a support vagy éppen a céges kapcsolati rendszer értékét - ezt a belső értékelést az ún. ROI (return on investment) segítségével határozzák meg. Amennyiben valóban kulcsfontosságú alkalmazott vagy a céged számára, tudnod kell, hogy mekkora a munkád értéke a cégen belül és kívül, tehát a valós munkaerőpiacon. Ebben segítséget nyújthat például a Fizetesek.hu bérösszehasonlító portál. A felhasználó egy anonim kérdőív kitöltése után egy személyre szabott fizetési analízist kérvényezhet, amely segít felkészülni a bértárgyalásokra.

Érdemes a belső és külső értékeléseket összevetni, amely alapján egy átfogó képet kapsz a munkaerőpiaci helyzetedről. Ez jó kiindulópont lehet a bértárgyalás során. Fontos, hogy ezen a beszélgetésen nyílt és őszinte legyél. Ha a meglévő munkahelyeden szeretnél magasabb bért kérni, készülj fel! Tudnod kell, mennyit érsz és ezt a kellő időben és kellő módon közöld a menedzsereddel. Fontos az időzítés: egy sikeres projekt, egy új fontos ügyfél megszerzése vagy egy jó eredmény elérése után nagyobb sikerre számíthatsz.

Negotiation salary cover

Személyes igények vagy a cég az első?

Sokan félnek a saját igényeiket előtérbe helyezni a munkahelyükön, hiszen tartanak a negatív reakcióktól. Ha kérünk valamit, attól félünk, hogy ez rossz hatással lesz a munkahelyi kapcsolatainkra, sőt, sokan úgy gondolják, hogy így az állásukkal játszanak: ha közlöd a főnököddel, hogy elégedetlen vagy, olcsóbb munkaerőre cserél. Fel kell azonban ismerned, hogy a fizetésemelés kérése jogos igény, hiszen a munkaerőpiac a többi piachoz hasonlóan a kereslet és a kínálat összhatása alapján fejlődik. Ezzel és a bérköltségek várható növekedésével minden cég tisztában van. Sőt, sok munkaadó a fizetés mellett egyéb érdekes motivációs csomagokkal próbálja megtartani az alkalmazottait.

Negotiation benefits

Mit akarok valójában és azt hogyan akarom elérni?

Amennyiben sikeresen szeretnél fizetésemelést kérni, a vezetőddel történő megbeszélésre alaposan fel kell készülnöd. Mindez sok energiát emészt fel. Gondold át, hogy mik a személyes elvárásaid a karrieredet illetően, melyek a legfőbb érveid a fizetésemelésre. Vedd figyelembe azt is, hogy milyenek a fizetési sávok a pozíciódban, mekkora tapasztalattal rendelkezel vagy milyen régióban dolgozol. A bértárgyalás valójában egy prezentáció, ahol a teljesítményedet kell bemutatnod és a személyes márkádat kell javítanod. A magánéleteddel kapcsolatos érvek, mint a „hitelem van, három gyereket etetek, utazni szeretnék, stb." itt nem állják meg a helyüket.

Negotiation comeback salary

Reálisak az elvárásaink?

Amennyiben a pozíciódban és a feladatkörödben nem történik számottevő változás, akkor éves szinten 10 százalék alatti növekedést várhatsz a béredben - ez reálisan 4 és 6 százalék között mozog.

Amennyiben jelentős változás történt a munkakörödben, növekedett a feladataid száma vagy a felelősséged, úgy akár 15 és 20 százalék közötti fizetésemelésre is számíthatsz.

Figyelembe kell venned azonban a munkaaadód lehetőségeit is. Amennyiben nem lehetséges a béremelés a cégnél, úgy egyéb módszerekkel motiválhatnak téged:

  • Béren felüli juttatások növelése
  • Előnyökkel való felruházás
  • A munkadiő változtatása
  • Előléptetés, új pozíció
  • Szakmai növekedési lehetőség
  • Mentoring
  • Önálló döntési lehetőség és több jobkör

Negotiation cooperative aprach you boss partnership

Hogyan kezdj neki?

Ne tekintsd a fizetésemelésről szóló bértárgyalást egy csatának, amit a főnököddel kell megvívnod. A menedzsered nem az ellenfeled, akit le kell győznöd vagy el kell venned tőle valamit. A találkozónak ne legyen háborús hangulata. A főnököd a partnered, akit meg kell győznöd az érveiddel.

Gondolkozz az ő fejével! Milyen kihívásokkal küzd? Miben tudok neki segíteni? Javítani tudom a cég teljesítményét? Milyen megoldásokat tudok neki felajánlani? A partneri hozzáállást a menedzserek is jobban értékelik. A bértárgyalás legyen profi, kerüljétek a személyes hangvételt és az érzelmeket.

Jó kezdőmondat lehet a következő: „Nagyon élvezem a munkám, szeretem a céget és sok lehetőséget látok ezen a munkahelyen. Éppen ezért még jobban szeretnék javítani a teljesítményemen és emiatt szeretnék Veled a jutalmazási rendszeremről egyeztetni. Szeretném, hogy előnyös és motiváló legyen Nektek és nekem is, hogy mindketten elégedettek legyünk az elkövetkezendő időszakban."

Hasonlítsd össze a béred másokkal!


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét