logo

Hogyan kérjenek a nők magasabb fizetést?

A nők világszerte kevesebbet keresnek a férfiaknál, a nemek közti bérszakadék csökkentése pedig minden érintett számára fontos. Köztudott, hogy a céltudatos és magabiztos nők több fizetést tudnak kiharcolni a munkaadójuknál. A legtöbb nő azonban nem alkudozik a bértárgyaláson, és bár a jól végzett munka érzése motiváló, sok esetben nem megfelelően honorálják a munkájuk értékét. A Paylab ezért összegyűjtött néhány tippet a magasabb fizetésre vágyó nőknek.

Paylab women salaries1

1. Felkészülés - ismerd a piaci értéked

A munkaerőpiac hasonlít az ingatlanpiachoz, mindennek és mindenkinek megvan a piaci értéke. Ennek feltérképezésében segítséget nyújtanak az olyan online fizetési oldalak, mint például a Paylab.com vagy a Fizetesek.hu. A munkaerőközvetítők és a fejvadászok szintén jó forrásnak számítanak.

2. ROI (return on investment) - A befektetés megtérülése

Minden új alkalmazott erősíti a céget és növeli annak hozzáadott értékét. Érdemes utána járnod, hogy munkavállalóként mennyit ér a tudásod és a tapasztalatod. Az alkalmazott egy befektetés a cégnek, ha munkát ajánlanak Neked, azt jelenti, hogy Te voltál a legjobb választás. Legyél tisztában az erősségeiddel és a gyengeségeiddel.

3. Válassz tudatosan állást

A fizetést sok minden befolyásolhatja az iparágtól kezdve a región át egészen a cégnagyságig. A népszerű pozíciókban dolgozó munkavállalók, mint például a könyvelők, irodavezetők vagy marketingesek magasabb fizetésre számíthatnak az IT, a gyógyszeripar, az energiaszektor, a telekommunikáció vagy pénzügy területén működő cégeknél. Magasabb fizetésre számíthatnak továbbá a külföldi nagyvállalatoknál és a nagyobb városokban dolgozó munkavállalók is.

4. Ne áruld el az előző fizetésed

Sohase áruld el az állásinterjún, hogy mennyit kerestél az előző munkahelyeden. Az ott kapott fizetésed egy másik céghez/pozícióhoz/régióhoz/szituációhoz alkalmazkodott. Ha nyilvánosságra hozod a HR-esnek az előző fizetésed, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz, hiszen akkor már nem a piachoz, hanem ahhoz az összeghez fogják viszonyítani a saját ajánlatukat.

5. Beszélj róla

Sok nő kényelmetlenül érzi magát a bértárgyalás során, hiszen nem szeretné túlértékelni magát. Arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy munkavállalóként nem szabad alulértékelni sem magadat! Merj beszélni a fizetési igényeidről, hiszen néhány perc kényelmetlen beszélgetés a későbbiekben sokat érhet.

6. Legyen terved

Legyen egy biztos elképzelésed arról, hogy mi a legalacsonyabb összeg, amit el tudsz fogadni és mi lenne ideális - így könnyebben elégedett leszel. A jövendőbeli munkaadódnak is van egy elképzelése (büdzséje), a cél a közös pont megtalálása. Kezdd a lehető legmagasabb összeggel: ez legyen havi bruttó fix fizetés bónuszok és egyéb juttatások nélkül.

Paylab women salaries2

7. Legyen releváns munkaköröd

Alaposan olvasd át a munkaköri leírásodat és kérd a pozíció átnevezését, ha szükséges. Több éves tapasztalattal a hátad mögött kérheted a "senior" megnevezést. Gondolj a jövőre - a jobb pozíciómegnevezés szebben mutat az önéletrajzban és a későbbiekben magasabb fizetést jelenthet. Jelezd, ha a munkaadód egyre több feladatot oszt rád. Senki sem várhatja el tőled, hogy kompenzáció nélkül többet dolgozz.

8. Próbáld korlátozni és delegálni a nem fizetett munkát

Sok nő dolgozik másodállásban: gyerekfelügyelet ismerősöknél, házimunka, stb. A nők sokkal több nem fizetett munkát vállalnak, mint a férfiak. Állíts fel szabályokat a háztartásban és oszd el a munkát. A nem fizetett munka csökkentésével több időd jut a személyes fejlődésre.


Hasonlítsa össze fizetését másokkal


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét