Gyorshír - A szlovák egészségügyben is jobban keresnek.

Félő, hogy hamarosan a magyar egészségügy is a szlovákiaihoz hasonló nehéz helyzetbe jut, ugyanis több, mint 2.000 hazai orvos helyezte letétbe felmondását magasabb béreket követelve. Északi szomszédunknál viszont negyedével többet keresnek, mint nálunk.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu legutóbbi kutatásában arra volt kiváncsi, vajon mennyit keresnek a hazai egészségügyben Szlovákiához képest?

Az internetes bérfelmérés a két országból több, mint 4.000 egészségügyben dolgozó munkavállaló béradatait elemezte, melyek alapján kiderült, hogy míg hazánkban 156.500 Ft a havi bruttó átlagfizetés ebben a szakmában, addig Szlovákiában 208 ezer forintnak megfelelő Euró.

Ez a 25%-os különbség a szakmai tapasztalatot is figyelembe véve 6-10 év után nyílik a legnagyobbra: az ennyi éve a pályán lévő egészségügyi dolgozók ugyanis hazánkban már harmadával kevesebbet keresnek a szlovák kollégáiknál. A legkisebb különbség a pályakezdők esetében adódott: 17%.

A Fizetesek.hu pozíciók szerint is megnézte az átlagbérek nagyságát: a legkevesebbet, átlagosan mindössze 101.200 Ft-ot a kórházi ápolók és gondozók kapják, az egészségügyi asszisztensek átlagbére 125.000 Ft, a nővéreké átlag 128.000 Ft, a laboránsoké 151.700 Ft, a mentőtiszteké pedig közel bruttó 160 ezer Ft. Az orvosokon kívül a főnővérek keresik a legtöbbet az egészségügyben, átlagosan bruttó 192.000 Ft-ot.

Bérek pozíciók szerint:

Egészségügyi bérek pozíciók szerint
Forrás: Fizetesek.hu

Az orvosok - nem megkülönböztetve a specializálódást - átlagosan 214 ezer forintot kapnak, ami harmadával kevesebb a szlovák kollégáiknál. A legtöbbre a fogorvosok számíthatnak, az ő átlagbérük - a magánpraxist is figyelembe véve - 218 ezer forint, Szlovákiában kollégáik ennél 41%-kal többet keresnek.

--

További információk és interjú-lehetőség:
FICZA JÁNOS szóvivő
Workania.hu

Mobil: +36-70/346-5584
Telefon: +36 (1) 577-52-90
E-mail: ficza@workania.hu
www.workania.hu és www.fizetesek.hu

Hírek

29
Nov.
Továbbra is kevesen kapnak 13. bért

A hazai munkavállalók 14%-a számíthat év végén 13. havi bérre. Hazánkban egyelőre nem gyakori juttatás ez, de évről évre jobb a helyzet, öt éve még csupán a dolgozók 11%-a kapta. Jelenleg a fővárosi multiknál osztogatják a legjobban.

31
Oct.
Hogyan spórolhat meg több pénzt?

Közösségi média, játékok és üzenetküldés. Biztos benne, hogy az okostelefonját hasznos dolgokra használja? A mobiltelefont olyan alkalmazásokkal is fel lehet tölteni, amelyek megkönnyítik az életét, adott esetben segítenek kordában tartani a kiadásait, illetve felügyelni a pénzügyeit. Segítünk dönteni, hogy melyeket érdemes kipróbálnia.

30
Aug.
Tökéletesedtek a fizetési elemzések

A Paylab nemzetközi fizetési felméréshez összesen 19 ország bérelemző portálja tartozik. A rendszer tagjaként Magyarországon a Fizetesek.hu szolgáltat kizárólagos információkat a hazai és külföldi fizetési helyzetről. A nemzetközi kezdeményezés most egy olyan új modellel jelentkezik, amelynek köszönhetően még teljesebb, átláthatóbb és részletesebb elemzések készülnek majd. A regressziós modell lehetővé teszi, hogy a bejövő adatokból még jobb fizetési analízisek készülhessenek a munkavállalók, illetve a munkaadók számára.