Gyorshír - A szlovák egészségügyben is jobban keresnek.

Félő, hogy hamarosan a magyar egészségügy is a szlovákiaihoz hasonló nehéz helyzetbe jut, ugyanis több, mint 2.000 hazai orvos helyezte letétbe felmondását magasabb béreket követelve. Északi szomszédunknál viszont negyedével többet keresnek, mint nálunk.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu legutóbbi kutatásában arra volt kiváncsi, vajon mennyit keresnek a hazai egészségügyben Szlovákiához képest?

Az internetes bérfelmérés a két országból több, mint 4.000 egészségügyben dolgozó munkavállaló béradatait elemezte, melyek alapján kiderült, hogy míg hazánkban 156.500 Ft a havi bruttó átlagfizetés ebben a szakmában, addig Szlovákiában 208 ezer forintnak megfelelő Euró.

Ez a 25%-os különbség a szakmai tapasztalatot is figyelembe véve 6-10 év után nyílik a legnagyobbra: az ennyi éve a pályán lévő egészségügyi dolgozók ugyanis hazánkban már harmadával kevesebbet keresnek a szlovák kollégáiknál. A legkisebb különbség a pályakezdők esetében adódott: 17%.

A Fizetesek.hu pozíciók szerint is megnézte az átlagbérek nagyságát: a legkevesebbet, átlagosan mindössze 101.200 Ft-ot a kórházi ápolók és gondozók kapják, az egészségügyi asszisztensek átlagbére 125.000 Ft, a nővéreké átlag 128.000 Ft, a laboránsoké 151.700 Ft, a mentőtiszteké pedig közel bruttó 160 ezer Ft. Az orvosokon kívül a főnővérek keresik a legtöbbet az egészségügyben, átlagosan bruttó 192.000 Ft-ot.

Bérek pozíciók szerint:

Egészségügyi bérek pozíciók szerint
Forrás: Fizetesek.hu

Az orvosok - nem megkülönböztetve a specializálódást - átlagosan 214 ezer forintot kapnak, ami harmadával kevesebb a szlovák kollégáiknál. A legtöbbre a fogorvosok számíthatnak, az ő átlagbérük - a magánpraxist is figyelembe véve - 218 ezer forint, Szlovákiában kollégáik ennél 41%-kal többet keresnek.

--

További információk és interjú-lehetőség:
FICZA JÁNOS szóvivő
Workania.hu

Mobil: +36-70/346-5584
Telefon: +36 (1) 577-52-90
E-mail: [email protected]
www.workania.hu és www.fizetesek.hu

Hírek

19
Mar.
Tizenhárom százalékkal nőttek a bérek tavaly

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon. Továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között, de az is kiderült, hányszor többet keresnek a pilóták a takarítóknál.

05
Mar.
A nők 9 százalékkal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért

A Paylab nemzetközi bérinformációs portál eredményei alapján a nők átlagosan 9 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál ugyanabban a pozcióban. Ugyanakkor a nők foglalkoztatottsága Európa szerte évről évre növekszik, de még mindig csak tízből hat nő dolgozik. Az anyák nincsenek könnyű helyzetben, pedig a munkavállalók 37 százalékának van anya kollégája.

21
Feb.
Magabiztosak vagy irreálisak? Egyedül a pályakezdők fizetési elvárásai magasabbak, mint a valós bérek

A legmagasabb fizetési elvárásai a pályakezdőknek vannak, az idősebb álláskeresők realistábbak. Sőt, ők gyakran alulértékelik magukat olyan pozíciókban, ahol nincs kellő tapasztalatuk. Mindeközben a Z generáció (vagyis a 24 év alattiak) képviselői átlagosan 9 százalékkal többet kérnek annál, mint amennyit ez a korosztály a valóságban kap.