logo

Gyengébb jutalom jár a gyengébbik nemnek?

Az Európai Únió egyik legégetőbb munkaerőpiaci kérdése a nemek közti bérszakadék leküzdése. Az EU-ban egy nő átlagosan 15%-kal kevesebbet kap ugyanazért a munkáért, mint egy férfi munkavállaló. A Fizetesek.hu legújabb adatoiból kiderül, hogy Magyarországon a férfiak jövedelme átlagosan 18%-kal magasabb, mint a nőké: az előbbiek átlagjövedelme bruttó 236 ezer forint, míg a "gyengébbik nemé" mindössze havi 192 ezer forint.

A felmérésben résztvevő több mint 80 ezer munkavállaló fizetésének figyelembe vételével számított adatok szerint elmondhatjuk, hogy a férfiak jövedelme átlagosan 25%-kal magasabb, mint a nőké: a férfiak átlagjövedelme bruttó 256 ezer forint, míg a nők fizetési átlaga 192 ezer forint.

Az iskolai végzettség szerinti összevetés azt mutatja, hogy az OKJ végzettség kivételével - ahol 12% volt a különbség a nemek átlagbére között - bármilyen végzettséggel is rendelkeznek, a nők legalább 25%-kal alacsonyabb fizetésért dolgoznak átlagosan, mint férfitársaik. A legnagyobb, 31%-os különbség az egyetemi végzettségű alkalmazottak között mutatkozik: míg a diplomás nők átlag 272 ezer forintot keresnek, ugyanilyen végzettséggű férfi kollégáik átlagosan 392 ezer forintot kapnak.

Középiskolai végzettséggel 24%-ra nyílik az olló, a nők 145 ezer forintos átlagával szemben a férfiak átlagjövedelme 190 ezer forint.  Főiskolai diplomával rendelkező nők átlagosan 232 ezer forintot, a férfiak 328 ezer forintot keresnek, ami 29%-kal magasabb.

A pozíciószintek szerinti összehasonlítás szerint az olló a képzeletbeli hierarchia csúcsa felé egyre inkább nyílik: segédmunkát végzők esetén mindössze 7%-kal alacsonyabb a nők átlagos fizetése, a szakképzett munkaerők esetén a különbség már 23%, az adminisztratív alkalmazottak között „csupán" 13%. A női középvezetők átlagjövedelme 298 ezer forint, ami 24%-kal alacsonyabb, mint férfitársaiké, felsővezetőként pedig a nők átlagosan 29%-kal kevesebb fizetésért végzik munkájukat: egy női felsővezető átlagosan 504 ezer forintot, egy férfi 705 ezer forintot keres.

A szakmai évek szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a pályakezdők esetében éri legkevesebb hátrány a nőket a fizetések tekintetében. Itt még csak 16%-kal kevesebb az ő átlagjövedelmük: 169 ezer forint, míg férfi pályakezdő társaiké 203 ezer forint. Maximum két év tapasztalattal a nők átlagkeresete még mindig nem éri el a 200 ezres határt, míg a férfiak átlagfizetése 252 ezer forint.

A nők a legmagasabb bért, havi 221 ezer forintot, 3 és 5 év közötti munkatapasztalattal érik el, ugyanekkora munkatapasztalattal a férfiak viszont 26%-kal többet keresnek. A férfiak a legtöbbre 6-10 éves szakmai tapasztalattal számíthatnak, a fizetésük ez esetben eléri a 312 ezer forintot. Ennyi év után nyílik a legnagyobbra a bérolló a két nem között: a nők 31%-kal keresnek kevesebbet 6-10 év után.

A Workania kutatói szerint a munkaadó működési területe szerinti összehasonlításából is érdemes kiemelni néhányat: vannak olyan területek, ahol a felmérésben részt vevők között a nők átlagjövedelme magasabb volt, mint a férfiaké: ilyen a postai szolgáltatások területe, ahol a nők átlagbére 9%-kal magasabb. A kultúra, sport, wellness területén szinte a nemek egyenlőségéről beszélhetünk, ugyanis az átlagfizetések között mindössze 2% a különbség, ezúttal is a nők javára.

A vendéglátásban dolgozó nők viszont átlagosan 12%-kal kevesebb pénzért dolgoznak, havi bruttó 139 ezer forint az átlagfizetésük, míg férfi munkatársaiké 158 ezer forint.

A Fizetesek.hu felmérésében részt vevő „médiamunkások" esetén szintén a férfiaké a magasabb átlag: ők 290 ezer forintot, munkatársnőik átlagosan 242 ezer forintot visznek haza, a különbség 16%.
A reklám, marketing, pr területeken dolgozó férfiak átlagbére 297 ezer forint, a nőké ennél 22%-kal alacsonyabb.

Több szektorban egyharmad, vagy ennél nagyobb mértékű a különbség a nemek között az átlagfizetések vonatkozásában: a biztosítási cégek és a pénzügyi tanácsadás területén egyaránt 35-35%, a telekommunikációban átlagosan 36%: itt a férfiak, 452 ezer forintot, a nőké pedig 291 ezer forintot keresnek. A szeszes italok, dohányáruk előállítása területén 38% a különbség a nemek átlagbére között: a nők 214 ezer, a férfiak bruttó 347 ezer forint nettó részét  tudhatják számlájukon hó végén.  A legmagasabb, 40%-os különbséget a lízing területén mérték a kutatók: az ott dolgozó nők átlagfizetése 289 ezer forint, a férfiaké 481 ezer forint.

--

További információk és interjú-lehetőség:

FICZA JÁNOS
Marketing és pr menedzser
(Workania.hu)

Mobil: +36-70-346-5584
Tel.: +36-1-577-5290
E-mail: [email protected]
www.workania.hu
www.fizetesek.huMennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét