logo

Egy éves a Merces - meglepő fizetési eredmények

2009.06.10.

Első online jövedelem-felmérési ciklusának összegyűjtött adatait zárta és értékelte a Merces a 2008. szeptember 30-ig kitöltött 123.625 kérdőív alapján. A Workania állásportál, valamint kiegészítő szolgáltatása a Merces felmérés a szlovákiai Profesia kezdeményezése, amely 2005 óta a magyarországi Lapcom Kft. leányvállalata. Maga a „merces” szó latin eredetű, jelentése: fizetés, bér, jövedelem, juttatás. A felmérés kizárólag hiteles, saját forrásokra épül: a kérdőívet kitöltő, felmérésben részt vevő személyek adatbázisa, a cégek által tett bérajánlatok, de figyelembe veszik a statisztikák összeállításánál az álláskeresők egyedi bérigényeit is. A statisztikai adatok kiszámításánál kiszűrésre kerülnek az extrém szélsőségek. A munkavállalói profilok a beküldés napjától számított 12 hónap felmérési idő leteltével törlésre kerülnek az adatbázisból. A cél egy mindenki számára elérhető, hiteles kép megteremtése a valós munkaerő-piaci realitásokról, éves felbontásban.


A kérdőív három fő kérdéscsoportot tartalmaz. Az első csoport kérdései a betöltött pozícióra vonatkoznak, nevezetesen a pozíció meghatározására, az abban eltöltött időre, a havi bruttó jövedelemre, a további garantált fizetési összetevőkre éves szinten, valamint a kiegészítő juttatások természetére. A második csoport a résztvevő életkorát, foglalkoztatásának földrajzi régióját, legmagasabb iskolai végzettségét, s végül nemi hovatartozását tudakolja. A harmadik csoport a foglalkoztató vállalkozás fő működési területére, a cég alkalmazottainak számára, s a cég tulajdonjogi formájára kérdez rá.

Az első felmérésben résztvevők nemi megoszlása 50-50 százalékos volt. A 25 és 34 év közötti korosztály részvételi aránya volt a legmagasabb 43%-kal, a legalacsonyabb pedig az 55 év felettieké 5%-kal.

Iskolai végzettség tekintetében a középfokú, érettségivel kiegészített végzettségűek jártak az élen 32%-kal, átlagkeresetük 157.000 forint, míg a posztgraduális képzésekben végzettek aránya volt a legkisebb, 3%-os, 370.200 forintos átlagbérrel. az alapfokú végzettséget szerzettek 4%-kal voltak jelen, az ő keresetük átlagosan 125.000 forint. Az OKJ-s képesítésűek és egyetemet végzettek aránya csaknem azonos, bérezésük azonban jelentősen eltérő, 160.200 forint szemben a 319.600 forintos átlaggal. A feldolgozott adatok tanulsága, hogy megéri tanulni, hiszen az alapfokú végzettségűek és az érettségizettek átlagbére között 20%-os eltérés mutatkozik, amiben csak részbeni szerepet játszik a munkaügyi törvényekben lefektetett végzettség szerinti minimálbérek megállapítása.


Salaries by education level


Budapestet Magyarország infrastrukturális és gazdasági felosztását tekintve is keserűen az ország vízfeje"-ként szokták aposztrofálni a szakértők. A felmérésben résztvevők átlagjövedelme itt volt a legmagasabb, 236.100 forint. A legszomorúbb béralkuk Nógrád, Tolna és Békés megyékben születtek, 147.600 forintos legmélyebb átlaggal.  Országos szinten 195.000 forintban határozható meg a havi bruttó átlagjövedelem. Átlag feletti jövedelemben csak Budapest és Komárom-Esztergom megye munkavállalói részesülnek. Átlagosnak mondhatóak a bérek Győr-Moson-Sopron valamint Fejér megyékben.  Minden más régióban a bérek átlag alattiak.


Salaries by regions


A leggyakoribb béren felüli juttatás a munkába járási költségek megtérítése, melyet a válaszadók 23%-a jelölt meg. A 10% feletti preferáltsággal rendelkező juttatások is átlagosan 10%-kal maradnak el e mögött, nevezetesen az ingyenes italellátás, mobiltelefon, nyugdíjbiztosítás, képzések, egészségügyi ellátás.


Benefits in Hungary


A legnagyobb arányú mintavételezés az adminisztrációs, könyvviteli, értékesítői, szállítmányozási és tanári szakmákban történt. A megjelölt 445 pozícióban a bérfokozatok 77.800 - 1.088.600 forintig változnak, a segédmunkástól a vezérigazgatóig. Képtelenség volna a felmérés minden fontos tanulságát itt felsorolni, néhány érdekes eltérés azonban külön említést érdekel. A szakközépiskolát végzett, érettségivel nem rendelkező gipszkarton szerelők átlagosan 26%-kal többet keresnek, mint érettségizett kollégáik, míg a hentesek körében az érettségi 55%-os többletbért jelent. Ugyanezen szempontok mentén az elektronikai műszerészek bérében nincs eltérés. Egy férfi oktató átlagosan 8.000 forinttal keres többet, mint egy nő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 20%-kal többet keresnek a bankszektor dolgozói, mint Komárom-Esztergom megyében, ahol Budapest után a legmagasabb a jövedelem. A honvédségnél 59%-kal keres kevesebbet egy érettségizett egy egyetemet végzetthez képest. Egy Győr-Moson-Sopron megyében alkalmazott mozdonyvezető 29%-kal kap több fizetést, mint egy budapesti. Egy 10 éves rutinnal rendelkező óvodapedagógus 36%-kal magasabb anyagi megbecsülésben részesül kezdő kollégájánál. Egy orvoslátogató 35%-kal keres jobban, mint egy orvos. Ízelítőnek ennyi elgondolkodtató példa is megteszi.


A legmagasabb és legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező pozíciók Magyarországon:

Pozíció megnevezése  
 Átlgafizetés nagysága
1. Vezérigazgató (Cégvezetés)  
              1.100.000 Ft
2. Országigazgató (Cégvezetés)  
              1.066.000 Ft
3. Üzletág igazgató (Leasing)
                 740.800 Ft
4. IT igazgató (Cégvezetés)
                 658.000 Ft
5. Jogi részlegvezető (Jog)
                 620.200 Ft
...
                             ...
441. Szobalány (Vendéglátóipar)
                   92.700 Ft
442. Benzinkutas, kútkezelő (Szolgáltatások)  
                   90.300 Ft
443. Takarító (Segéd- és időszakos munka)
                   85.900 Ft
444. Szabó-, varrónő (Bőr-, textil- és ruhaipar)  
                   85.800 Ft
445. Betanított munkás (Segéd- és időszakos munka)
                   77.900 Ft
Forrás: Merces.huA merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, saját ötlet alapján indult 2007. október 1-jén, abból kiindulva, hogy napjainkban a vállalati protokoll sok esetben nem teszi lehetővé még a közvetlen kollégák körében való munkabérről folytatott diskurzusokat sem, s ha nem is tiltja, az etikett értelmében „nem illő" ezeket a kérdéseket firtatni. A témával foglalkozó, komolyan vehető fórumok pedig egyszerűen nem léteznek. A Merces-nek köszönhetően összehasonlíthatóvá válik az azonos régióban, azonos beosztásban, szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső és hasonló tapasztalatokkal rendelkező kollégák bérezése. Megválaszolhatóvá válik a sokakat foglalkoztató kérdés: „elég jól keresek a saját szakmámban?" Kiküszöbölhetővé válik a megpályázott állástól való elesés a túlzott, vagy túlságosan alacsony bérigény okán. Ezen felül pedig az érdeklődők jobban el tudnak igazodni az egyes ágazatokban való munkavállalás anyagi vonatkozásait illetően, s nem utolsó sorban az is mérlegelhetővé válik, milyen fizetésbeli eltérések adódnak az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. Az egyre népszerűbb és immár hazánkban is ismert fizetés-összehasonlító portál adatbázisa naponta frissül. A felmérésben bárki részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot. A részvétel teljesen anonim.


További információk:

Ficza János

Marketing & PR Representative

Workania.hu, Merces.hu

Telefon: +36 (1) 577-52-90

Mobil: +421 918-938-268

Fax: +421 (2) 322-09-118

E-mail: [email protected]

http://www.workania.hu

http://www.merces.hu
Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét