logo

Az országos átlagnál 28 százalékkal kevesebbet keresnek a pályakezdők

2013.06.03.

A legújabb hírek szerint az Európai Bizottság programot indított a pályakezdő fiatalok munkanélküliségének enyhítése érdekében, mivel Magyarországon jelenleg a 15-24 évesek több mint 30%-a nem tud elhelyezkedni.


A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelmérés éppen ezért megnézte, hogy a hazai pályakezdő fiatalok milyen bérezésre számíthatnak.

Az internetes kutatásban a 17-25 év közötti, egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók jövedelmét elemezték. Ez alapján az ebbe a kategóriába tartozó alkalmazottak havi  bruttó átlagbére 162 ezer forint, míg az országos összátlag bruttó 221 ezer.

Az iskolai végzettség természetesen befolyásolja a munkaerőpiacra frissen kilépő fiatalok bérezését: az általános iskolát végzett fiatalok átlagosan bruttó havi 117 ezer forint kezdő fizetést kapnak. A szakközépiskolát végzettek 118 ezer forintra, az érettségivel rendelkező pályakezdők átlagosan 133 ezer forintra számíthatnak. Az OKJ képzést végzett dolgozók esetében az átlag havi 141 ezer forint adózás előtt. A frissdiplomás pályakezők lehetőségei egy fokkal jobbak: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 224 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 235 ezer forintot keresnek a végzettség megszerzését követő első évben.

A kutatók megnézték azt is, hogy szakmai tapasztalat nélkül mely területeken vannak a fiataloknak kecsegtető fizetési kilátásai.

Ez alapján a bankügy fizet a legjobban, itt a pályakezdők átlag 256 ezer forintot keresnek. Ezt a gyógyszeripar, valamint az IT területe követi 247 illetve 246 ezer forinttal. A közgazdaság, pénzügy és könyvelés továbbra is jól fizet a fiatalok körében is, itt ugyanis átlag 225 ezer forint. Ezen kívül a vegyipar illetve az elektrotechnika és energetika tudja megközelíteni a havi 200 ezer forintos bért a fiataloknál.

A három legrosszabbul fizetett terület a pályakezdők esetében is az oktatás, képzés, tudomány, kutatás (bruttó 123 ezer forint), a vendéglátóipar és idegenforgalom, valamint az egészségügy és szociális ellátás (bruttó 128 ezer forint).

Pozíciószintek szerinti összehasonlítás alapján a menedzserek és középvezetők pályakezdőként is már legalább 250 ezer forintot keresnek, a műszaki szakemberek és mérnökök 208 ezer forintra számíthatnak, az aminisztratív munkakörben és irodai alkalmazottként dolgozók fizetése 156 ezer forint, míg a segédmunkásoké havi bruttó 110 ezer.



Belépek a felmérésbe 


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét