logo

Az országos átlag kétharmadát kapják a pályakezdők

Az informatikusok és vegyészek keresnek a legjobban pályakezdőként. Közgazdászként telekommunikációs vagy gyógyszeripari cégnél éri meg menedzsernek állni.

Közeledik az iskolai év vége, hamarosan túl lesznek a diákok az érettségin és a vizsgaidőszakon, ezért a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelmérés megnézte, hogy a hazai pályakezdő fiatalok az iskolapadból kikerülve milyen bérezésre számíthatnak.

Az internetes kutatásban a 17-25 év közötti, egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók jövedelmét elemezték. Ez alapján az ebbe a kategóriába tartozó alkalmazottak havi  bruttó átlagbére 180 ezer forint.

Az iskolai végzettség természetesen befolyásolja a munkaerőpiacra frissen kilépő fiatalok bérezését: az általános iskolát végzett fiatalok átlagosan bruttó havi 90 ezer forint kezdő fizetést kapnak. A szakközépiskolát végzettek 116 ezer forintra, az érettségivel rendelkező pályakezdők átlagosan 138 ezer forintra számíthatnak. Az OKJ képzést végzett dolgozók esetében az átlag havi 142 ezer forint adózás előtt. A frissdiplomás pályakezők lehetőségei egy fokkal jobbak: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 219 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 236 ezer forintot keresnek a végzettség megszerzését követő első évben.

A kutatók megnézték azt is, hogy szakmai tapasztalat nélkül mely területeken vannak a fiataloknak kecsegtető fizetési kilátásai.

Ez alapján a telekommunikáció, a gyógyszeripar valamint az informatika  területe fizet a legjobban a pályakezdőknek, sorrendben 280 ezer, 278 ezer valamint 256 ezer forintos bruttó átlagfizetéssel. Mindezt a minőségmenedzsment és a bankügy követi 245 ezer forintos átlaggal. Továbbra is jól fizet a közgazdaság, pénzügy és könyvelés a fiatalok körében is, ott ugyanis átlag 225 ezer forint. Ezen kívül a vegyipar illetve az ügyféltámogatás tudja túlszárnyalni a havi 200 ezer forintos bért a fiataloknál.

A három legrosszabbul fizetett terület a pályakezdők esetében az (bruttó 123 ezer forint), a vendéglátóipar és idegenforgalom, valamint az egészségügy és szociális ellátás (bruttó 128 ezer forint).

Pozíciószintek szerinti összehasonlítás alapján a menedzserek és középvezetők pályakezdőként is már legalább 250 ezer forintot keresnek, a műszaki szakemberek és mérnökök 208 ezer forintra számíthatnak, az aminisztratív munkakörben és irodai alkalmazottként dolgozók fizetése 156 ezer forint, míg a segédmunkásoké havi bruttó 110 ezer.Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét