logo

Az informatikusok kiváncsiak a legjobban a fizetésekre

Az informatikusok figyelik leginkább a béreket – derül ki az idén 10 éves Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Az elmúlt egy év során ugyanis az oldalon több mint hétezer IT szektorban dolgozó munkavállaló hasonlította össze a saját bérét másokéval.


Tíz év alatt az adminisztratív alkalmazottak fizetését szerették volna tudni a legtöbben

Jubileumát ünnepli a Fizetesek.hu, amely egy évtized alatt közel 750 ezer adatot gyűjtött össze a hazai bérekről és juttatásokról. 2007 óta a legtöbb munkavállaló a kiskereskereskedelem, az információs technológiák, valamint az autóipar béreire volt kiváncsi. A legnépszerűbb pozíció az adminisztratív alkalmazott, hiszen tíz év során 32 ezerszer nézték meg ennek a pozíciónak a béradatait. Legtöbben a válság idején fürkészték a fizetéseket: 2010-ben és 2011-ben is évente több mint 100 ezren hasonlították össze másokkal a bérüket.

Az utóbbi években az IT a legnépszerűbb

Idén eddig összesen 63 ezer alkalmazott töltötte ki az anonim online fizetési felmérést, a korábbi évekhez hasonlóan az IT a leggyakoribb kategória idén is. 2017-ben továbbá az autóipar, az építőipar valamint a bank- és pénzügy béreire voltak a legtöbben kíváncsiak.


A legnépszerűbb kategóriák a Fizetesek.hu oldalon

Kitöltött kérdőívek száma

2017-ben

Információs technológiák7356
Autóipar4581
Építőipar3600
Bank- és pénzügy3000
Gépipar2934

Forrás: Fizetesek.hu


Az informatika területén keresik a legtöbbet

Nem csoda az informatikusok kiemelkedő érdeklődése a fizetések iránt: évek óta nagy a kereslet irántuk a munkaerőpiacon, ennek köszönhetően rohamosan növekedtek ebben a szektorban a bérek. Idén is Magyarországon az információs technológiák területén dolgozó munkavállalók keresik a legtöbbet, átlagosan bruttó 475 ezer forintot. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek még a tanácsadói tevékenység, a telekommunikáció, a bank- és pénzügy, valamint a biztosítás területén dolgozó alkalmazottak.

IparágHavi bruttó átlagbér
Információs technológiák475 000
Tanácsadói és konzultációs tevékenység450 000
Távközlés441 000
Bank- és pénzügy430 000
Biztosítási tevékenység415 000
Forrás: Fizetesek.hu


A szociális ellátás fizeti a legkevesebbet

A legkevesebbet az idegenforgalom és a vendéglátóhelyek, a postai és futárszolgálatok, az erdőgazdálkodás, valamint a szociális ellátás területén keresik.

IparágHavi bruttó átlagbér
Postai és futárszolgáltatások246 000
Szállodák, panziók, szállók246 000
Erdőgazdálkodás, halászat244 000
Éttermek, bárok, étkezdék223 000
Szociális ellátás217 000
Forrás:  Fizetesek.hu


A fizetés nálunk még mindig tabu

A munkavállalók 60%-a a családja és barátai előtt nem titkolja, hogy mennyit keres, de a legtöbb munkahelyen tilos az alkalmazottaknak egymás között fizetésükről beszélni. Ez a legfőbb oka annak, amiért az emberek örömmel informálódnak a világhálón a bérezéskről. Ráadásul az állást kínáló cégek mindössze 10%-a jelöli meg az álláshirdetésben a várható bér nagyságát, így nem csak az aktív dolgozók, hanem az álláskeresők számára is fontos, hogy tudják, melyik pozícióban mennyit lehet keresni.


Hasonlítsd össze a béred másokkal!


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét