logo

Az informatikusok és a menedzserek ellenőrzik leginkább a bérüket

cover image

Az információs technológia, a menedzsment, valamint az adminisztráció területén dolgozó munkavállalók érdeklődnek leginkább a fizetési adatok iránt – derült ki a Paylab nemzetközi bérinfomációs portál 13 országban végzett legújabb felméréséből.

A Paylab folyamatosan gyűjti és elemzi több ország fizetési adatait, így a munkaadók és a munkavállalók számára is segítséget nyújt a fizetések ideális beállításában. A nemzetközi rendszer magyarországi képviselője a Fizetesek.hu.

Kik legkiváncsibbak? 

Jelenleg a munkaerőpiacon a legnagyobb kereslet az IT szakemberek iránt van, így nem csoda, hogy ezen a területen növekednek a legdinamikusabban a bérek. Nem véletlen hát, hogy az IT-s dolgozók érdeklődnek legintenzívebben a fizetések nagysága iránt. A középvezetők és az adminisztratív alkalmazottak szintén átlagon felüli gyakorisággal hasonlítják össze a saját bérüket másokéval, de a közgazdaság, pénzügyek, könyvelés, az értékesítés, az építőipar, valamint a szállítmányozás és logisztika területén dolgozó munkavállalók is nagy számban szeretnék megtudni, hogy a fizetésük megfelel-e a piaci elvárásoknak. Szintén sokan töltik ki az anonim kérdőívet az autóipar, a bankügy valamint közszféra területéről.


A munkaadók is tudni szeretnék, hogy jól fizetnek-e

Nem csak a munkavállalók érdeklődnek a fizetések iránt, a munkaadók számára is fontos, hogy megfelelően tájékozottak legyenek legújabb bértrendekről, hiszen a mai munkaerőpiacon így tudják megszerezni és megtartani a dolgozókat. Fontos, hogy a cégvezetők igazságos és versenyképes pénzügyi juttatásokat kínáljanak, így biztosítva nagyobb biztonságot a munkavállalók számára.A Paylab 361 vállalat HR-ese körében végzett kutatásából kiderült, hogy a menedzserek leginkább a munkavállaló képzettségének növekedése esetén értékelik újra a béreket. Nagy szerepet játszik a fizetésemelésben az is, ha olyan hiányszakmáról van szó, amire nehéz megfelelő alkalmazottat találni, illetve ha hirtelen megnövekszik a munkavállaló felelőssége és több feladatot lát el egyszerre.

Azonban a HR menedzserek azzal is tisztában vannak, hogy nem csak a jó fizetéssel lehet megtartani az alkalmazottakat, hiszen fontos az is, hogy megbecsüljék őket és jók legyenek a személyes kapcsolatok a munkatársak, valamint a menedzsment és a beosztottak között.

Véleményük szerint ugyanennyire fontos az is, hogy a munkaadó cégkultúrája és "imidzse" kellőképpen vonzó legyen az álláskeresők számára.

Minden fizetési adat ellenőrzésre kerül

A Paylab folyamatosan javítja és csiszolja az online felmérését. Az adatbázis automatikusan kiszűri a duplikált vagy szélsőséges adatokat, egy adott pozíció végleges átlagfizetése pedig egy regressziós modell alapján derül ki, hiszen 10-ből csupán 6 kitöltött kérdőív adata kerül bele a fizetési elemzések számításaiba. A bejövő adatok negyede ugyanis nem megy át a háromfázisú ellenőrzésen. A Paylab (és így a Fizetesek.hu rendszere is) így biztosít még pontosabb bérelemzést a munkaadók és a munkavállalók számára.

A fizetési felmérések új dizájnt kaptak 2019-ben

A Paylab rendszeréhez tartozó online fizetési felmérések új, modern külsőt kaptak áprilisban, amit az egyszerűség, az átláthatóság és a visszafogottság jellemez. Az oldal redizájnját a Paylab és a Fizetesek.hu logójának módosítása előzte meg.

A nemzetközi bérfelmérő rendszer 13 országban van jelen, 2018-ban azonban további új országok is csatlakoztak: Európában így például Románia és Macedónia, viszont az onnan származó adatok csupán az első év letelte után kerülnek bele a nemzetközi adatbázisba. 2019 év végére így már összesen 20 ország béradatai lesznek elérhetőek a rendszeren keresztül.


A Paylab - és így a Fizetesek.hu, valamint az azt működtető Workania.hu internetes állásportál - a finn Alma Media tulajdonában van.


Hasonlítsd össze a béred másokkal! 


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét