logo

A nők 6%-a dolgozik jól kereső pozícióban

A dolgozó nők mindössze 6%-a tartozik a legjobban kereső munkavállalók közé. Összehasonlításképpen: a férfi alkalmazottak esetében ez az arány 13%.

Paylab_Nemek közti bérkülönbség

A nemek közti bérszakadék hosszú évek óta fontos téma a munkaerőpiacon. Szinte minden országban a férfiak átlagfizetése magasabb, mint a nőké. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a nők többségében rosszul fizetett pozíciókban dolgoznak és minél magasabb pozíciószintről van szó, annál alacsonyabb a nők aránya. A Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál több országra vonatkozó kutatást készített a nemek közti bérkülönbségekről.

A felmérésből kiderült, hogy egy alkalmazottnak kétszer nagyobb valószínűséggel van férfi főnöke, mint női. Ha viszont egy nő egyáltalán vezetői pozícióba kerül, akkor is alacsonyabb fizetésre számíthat, mint férfi kollégái.

Ha összehasonlítjuk a legjobban kereső nőket a legjobban kereső férfiakkal, nagy különbség mutatkozik. A portál ugyanis kiválasztotta a legmagasabb fizetéssel rendelkező nők és férfiak 10%-át. Az eredmények szerint ezekben a top pozíciókban dolgozó nők fizetése csupán a 78%-a a legjobb jövedelemmel rendelkező férfi munkavállalókénak. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a nők az olyan kevésbé fejlődő és kevésbé jól fizető területeken kapnak vezetői pozíciókat, mint az adminisztráció, a pénzügy vagy a HR.

Bérkülönbségek országok szerint

Az átlagfizetéseket tekintve Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában a legnagyobb a két nem közti bérszakadék. Mindhárom országban 28 és 30 százalékos különbség mutatkozott. Magyarországon a Paylab csoporthoz tartozó Fizetesek.hu eredményei alapján 25% van a két nem átlagjövedelme között. A legkisebb a különbség Horvátországban és Szlovéniában, 10 illetve 11 százalék.

Paylab_Nemek közti bérkülönbség_Európa

A legjobban fizetett és a legrosszabbul fizetett pozíciók

A Paylab felmérése alapján a nők 15%-a dolgozik a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozó pozíciók valamelyikében. A férfiaknál ez az arány 7%. Országos lebontásban a legrosszabbul kereső pozíciókban a szlovák nők 18%-a, a cseh, a bolgár valamint a finn női munkavállalók 16%-a tartozik, majd Magyarország következik 15%-kal.

Ami a top pozíciókat illeti, a vizsgált országokban a nők 6%-a, a férfiak 13%-a tartozik a legjobban fizetett dolgozók közé. E tekintetben Szlovénia áll az első helyen, ott a nők 8%-a került ebbe a csoportba.

Paylab_Nemek közti bérkülönbség_Férfiak

Paylab_Nemek közti bérkülönbség_Nők


Hasonlítsd össze a béred másokkal!


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét