A legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek

Magyarország nagy munkaerőhiánnyal küzd, több ágazatból is sorban érkeznek a hírek arról, hogy ezernyi alkalmazottat akár azonnal felvennének. Néhány iparágon belül évek óta gyarapodik a betöltetlen állások száma, miközben óriási kereslet és verseny alakult ki a munkavállalók iránt. A Fizetesek.hu utána járt, hogy milyen hatással volt mindez a dolgozók bérére.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelmérés legújabb kutatásából kiderült, hogy a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken - bár az elmúlt évekhez képest növekedtek az átlagbérek - még mindig messze elmaradnak a húzóágazatoktól. A legjobban továbbra is a legnépszerűbb kategóriákban, tehát az IT, a telekommunikáció és a pénzügy területén fizetnek, miközben a vendéglátóipar, az egészségügy vagy éppen az oktatás a legrosszabbul fizetettek közé tartozik.

Az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén a legmagasabbak a magyar átlagbérek: azok a munkavállalók, akik ilyen cégeknél dolgoznak, átlagosan bruttó 470 ezer forintot keresnek. A második helyen a tanácsadó és konzultációs cégek állnak a maguk 450 ezer forintos átlagbérükkel, míg a telekommunikáció és távközlés területén átlagosan 440 ezer forintot fizetnek a dolgozóknak. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek a bankoknál, biztosítóknál, egyéb pénzügyi vállalatoknál valamint a kutatás és fejlesztés területén.

A 10 legjobban fizetett iparág közé bekerült még az autó- és járműgyártás, a papírtermékek gyártása, vegyi- és gyógyszeripar valamint az energetika.

A legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. A vendéglátóiparon belül például havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban valamint a postai és futárszolgálatok terültén 240 ezer forint. Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret.

A szintén munkaerőhiánnyal küzdő feldolgozóipar (340 ezer forint), az építőipar (315 ezer forint) és a logisztika (312 ezer forint) a középmezőnyben helyezkedik el.

A Fizetesek.hu arra is kiváncsi volt, hogy mely ágazatokban növekedtek egy év alatt a legjobban a bérek. A felmérésből kiderült, hogy a fent leírtak ellenére éppen a legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken történt a legmagasabb bérnövekedés: a szociális ellátás például területén 25%-os növekedés történt, hiszen 1 évvel ezelőtt még 175 ezer forint volt ott az átlag. A vendéglátóiparban 18%, a szálláshelyeken és az építőiparban pedig 16% volt a növekedés. A postai és futárszolgáltatóknál valamint a kiskereskedelemben átlagosan 15%-kal lehet idén többet keresni. Nagy ugrás történt még a fafeldozás és bútorgyártás (19%) valamint a közlekedés és logisztika (16%) területén is. Az egyébként is jól fizetett ágazatok közül a biztosítócégeknél valamint a kutatás-fejlesztésen belül volt jelentős növekedés.


Hasonlítsd össze a béred másokkal!


Hírek

28
Jun.
Extra szabadság: hazánkban még mindig kevesen kapják

Egyre népszerűbb juttatás a mértéken felüli fizetett szabadság. A munkavállalók számára legalább olyan fontos, mint a rugalmas munkaidő, a cégek pedig legtöbb esetben 1, vagy akár 5 nap plusz szabadságot is adnak az alkalmazottaknak, hogy ezzel is növeljék az elkötelezettségüket. Mégis a cseheknél a dolgozók harmada kapja, miközben nálunk alig 1,5 százalék.

28
May.
Az alacsony végzettségűek bére nőtt a legjobban

Az elmúlt öt évben az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező dolgozók bére nőtt a legjobban – derül ki a Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Igaz, óriási volt a lemaradás, a diplomás munkavállalók még így is kétszer annyit keresnek.

05
Apr.
Megéri lojálisnak maradni a munkaadóhoz?

Az idősebb generáció lojálisabb a munkahelyéhez, a legtöbben pedig úgy gondolják, hogy a hűség a fizetési szalagon is meglátszik. Ezzel szemben a munkavállalók harmada úgy érzi, hogy az új kollégák ugyanannyit kapnak, mint a régiek.