logo

A legnépszerűbb béren kívüli juttatások Magyarországon

2008.03.26.

Átfogó felmérést készít a hazai béren kívüli juttatások helyzetéről a Merces. Az oldal széleskörű tájékoztatást ad a bérek és fizetések kérdésében a munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt. A részletes elemzésből kiderül, hogy Magyarországon élet- és balesetbiztosítást kapnak a legtöbben, pluszszabadságot a legkevesebben.

Széleskörű felmérést készít a hazai cafetéria rendszerről a Workania állásportál a Merces fizetési felmérés segítségével. A merces.hu oldal október 1-én kezdte meg működését és mára 56 000 magyarországi alkalmazott béradatait tartalmazza. Az adatbázis naprakész információkkal látja el az érdeklődőket, mivel folyamatosan frissül. Napi 250-300 munkavállaló által kitöltött kérdőívvel bővül és egy-egy munkavállaló adatait maximum 1 évig archiválja. Az oldal segítségével mindenki kiderítheti, hogy foglalkozásának, tapasztalatának, lakóhelyének nagyjából milyen bér felel meg, „mennyit ér" pillanatnyilag a munkaerőpiacon. Életszerű, friss számokat közöl, melyek tájékozódási pontként működhetnek minden munkabérről szóló tárgyalás előtt.

A felmérés alapján a munkáltatók körében a legnépszerűbb (31%) juttatás az élet- és balesetbiztosítás, ami többek között a hazai adózás sajátságainak is köszönhető. Második az alkalmazottak képzése és a munkába járás költségeinek térítése holtversenyben, 28-28 százalékkal. A munkavállalók 18 százaléka kap ingyen italt a munkahelyen (ez a víztől az üdítőig bármi lehet), 16 százalékuknak jár nyugdíjbiztosítási hozzájárulás, és szintén 16 százalék kap magáncélra is céges telefont. Százból 14 egészségéhez járul hozzá a munkahely, flexibilis munkaidő 11-nek jár. Magáncélú laptopot 10 százalékuk kap, hat, öt, négy és három százaléka céges autót, sport hozzájárulást, hétvégi rendezvényeket és mértéken felüli szabadságot élvezhet.
Természetesen a felmérés adatai és számai nem az ország összes munkavállalójára igazak, hiszen nem kap minden 10. magyar dolgozó céges notebook-ot. A felmérés csak azok körében vizsgálja a cafetéria használatát, akik egyáltalán kapnak bármely béren kívüli juttatást.

Leggyakoribb juttatások Magyarországon
 Forrás: Merces.hu

A felmérés más részeiből kiderül azonban, hogy a két juttatás nem azonos csoportokra vonatkozik. Míg a munkába járás költségeit az alacsonyabban képzetteknek és az állami alkalmazottaknak térítik gyakrabban, addig a továbbképzés inkább az amúgy is magasan kvalifikáltak és a magánszférában dolgozók előjoga. Hatalmas a különbség notebook, a mobiltelefon és a flexibilis munkaidőn belül az iskolai végzettség között.

Iskolai végzettség szerinti eloszlás
 Forrás: Merces.hu

Összehasonlítva a férfiak és nők juttatásait kiderül, hogy az első három leggyakoribb juttatás mindkét nemnél hasonló. Viszont sokkal több férfi kap notebookot, mobiltelefont vagy szolgálati autót magáncélra, valamint kevesebb nő munkaideje flexibilis.

 Nem szerinti eloszlás
 Forrás: Merces.hu

Észrevehető, hogy a három leggyakoribb juttatás nem változik a különböző munkatapasztalattal rendelkező alkalmazottak között sem. Minél régebb óta dolgozik valaki, annál nagyobb eséllyel kap viszont munkáltatójától egészségügyi ellátást és nyugdíjbiztosítási hozzájárulást.

 Szakmai gyakorlat szerinti eloszlás
 Forrás: Merces.hu

Ami a régiókat illeti, nagy a különbség a főváros és vidék között is. Míg Budapesten az alkalmazottak képzése a legnépszerűbb juttatás, addig ez vidéken csupán a harmadik helyen áll. Közel kétszer annyi alkalmazott kap a fővárosban sport- és kultúrális juttatást, notebookot valamint mobiltelefont. Egyforma viszont a különböző biztosítási hozzájárulások, a munkába járás költségének megtérítése, és valamivel többen kapnak munkahelyüktől egészségügyi ellátást vidéken.

 Régió szerinti eloszlás
 Forrás: Merces.hu

Ha a vállalatok nagyságát nézzük, akkor kicsi a különbség a cégek között a mértéken felüli szabadság, a szolgálati gépkocsi, a flexibilis munkaidő, a mobiltelefon, valamint az ingyenes italellátás biztosítása terén, viszont a többi juttatás gyakorisága erősen függ a cég nagyságától.

 Vállalatok nagysága szerinti eloszlás
 Forrás: Merces.hu

A külföldi magántulajdonú cégek nagyobb arányban biztosítják alkalmazottaik számára a notebookot, mobiltelefont és személygépkocsit, valamint jellemzőbb rájuk a sport- és kultúrális juttatás, hétvégi rendezvények, flexibilis munkaidő felajánlása. Ezzel szemben viszont az állami cégek nagyobb arányban adnak nyugdíjbiztosítási és egészségügyi hozzájárulást alkalmazottaik számára.

 Tulajdon szerinti eloszlás
Forrás: Merces.hu 

Érdekes a hazai helyzetet összevetni például a szlovákiaival, ahol a Merces.sk-t vizsgálva úgy tűnik, hogy északi szomszédunknál összességében jóval kedvezőbb a helyzet. A szlovákiai munkaerő az élet- és balesetbiztosítás, illetve az egészségügyi ellátás kivételével minden kategóriában ellátottabb, mint a magyar. A flexibilis munkaidő és a hétvégi céges rendezvények háromszor annyi embernek jár, a mértéken felüli szabadság több, mint négyszer annyi munkavállalót érint.

 Magyarország és Szlovákia összehasonlítása
 Forrás: Merces.hu

Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét