logo

A bank- és pénzügyi szektor fizetései

2009.06.10.

A Merces legújabb – a nemzetközi pénzügyi válsággal is kapcsolatos – felmérése szerint a pénzügyi szektorban dolgozók havi átlagjövedelme Magyarországon 2008 szeptemberében bruttó 289 ezer forint. Ez a jelenlegi hazai bruttó 191 ezer forint átlagfizetés másfélszerese. A csehországi bankárok bruttó havi bére ennél is magasabb: átszámítva átlagosan 309 ezer forint, a szlovákiai pénzintézeti szektorban dolgozóké alacsonyabb: 219 ezer forint.


A Merces honlapjára 37.000 önkéntesen feltöltött önéletrajzban megjelölt havonta elvárt bérek átlagai alapján készült felmérés megmutatja, milyen jövedelemszintet érhetnek el a különböző szakterületeken és szinteken dolgozók a szektorban.

Ha telemarketinges munkatársként szeretnénk elhelyezkedni egy banknál, havi bruttó 160 ezer forint fizetésre számíthatunk. Telefonos operátorként átlagosan bruttó 172 ezer forintot, „Help Desk" munkatársként 196 ezer forintot kereshetünk. A pénztárosok átlagbére bruttó 167 ezer forint, ügyfél tanácsadók havi átlagjövedelme 235 ezer forint. Az account menedzserek munkájáért átlagosan havi bruttó 404 ezer forintot fizetnek. Egy „Back Office" munkatárs átlagosan bruttó 235 ezer forintot kap. A bankkártya ügyintézők és a hitelügyintézők az országos átlagjövedelem szintjének megfelelő összegért segítik az ügyfeleket, havi bruttó 193 ezer, illetve 194 ezer forintért. Az átlagos fiókigazgató havi bruttó 540 ezer forintért felel a pénzintézeti fiók működéséért. A felmérésben résztvevők adatai alapján egy termékmenedzser átlagosan havi 477 ezer forintért dolgozik, nagyjából annyiért, mint egy kockázatelemző, aki az átlag szerint 480 ezer forintot kap.


Salaries in banking sector


Az informatikai területen dolgozók közül egy hálózati adminisztrátor bére 300 ezer, egy programozóé átlagosan havi bruttó 485 ezer forint. IT tanácsadók ennél többet, havi 633 ezer forintot; az IT projekt menedzserek és IT specialisták tudását még jobban megbecsülik: havi bruttó 774 ezer forintos is kereshetnek. Ezzel az ő átlagbérük meg is előzi a pénzügyi területen vezetőként dolgozók bérét: egy pénzügyi, vagy gazdasági igazgató átlagbére 761 ezer forint a Merces felmérése szerint.

Egy főkönyvelő átlagosan bruttó 393 ezer forintért, egy pénzügyi elemző 380 ezer forintért látja el feladatkörét. Marketing menedzserként 467 ezer forintot kereshetünk a szektorban, ha az átlaghoz igazítják a bérünket. Az emberi erőforrás munkatársak közül a kiválasztási specialisták átlagosan 388 ezer forint bruttó jövedelemmel számolhatnak, a HR-menedzserek átlaga valamivel 500 ezer forint felett van. Egy ügyvezető igazgatói pozícióban dolgozó bankár havonta átlagosan 989 ezer forintot keres, ami mintegy 3,5-szerese a szektorban dolgozók átlagjövedelmének.


Economy salaries by positions


Benefits in banking


A merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, saját ötlet alapján indult 2007. október 1-jén. Az egyre népszerűbb és immár hazánkban is ismert fizetés-összehasonlító portál felmérésében részt vevők száma 2008. szeptember 22-én elérte a 121. 236 munkavállalót. Az adatbázis naponta frissül. A felmérésben bárki részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot. A részvétel teljesen anonim. A honlap segítségével könnyedén kideríthető: hasonló végzettséggel, szakmai tapasztalattal és szakterületen mennyit keresnek mások, ami kiváló orientációs pont a munkabérről szóló tárgyalások előtt, hogy se túlságosan keveset, se túlságosan sokat jelöljünk meg fizetési igényként.


További információk:

Ficza János

Marketing Representative

Profesia (A Lapcom csoport tagja)

Telefon: +36 (1) 577-52-90

Mobil: +421 918-938-268

Fax: +421 (2) 322-09-118

E-mail: [email protected]

http://www.workania.hu



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét