logo

Szakmunkások bére

2013.06.20.

A fizetesek.hu azt vizsgálta meg, hogy azoknak a fiataloknak, akik a diploma helyett valamilyen szakközépiskolai végzettséget szereztek, milyen fizetési elvárásai lehetnek jelenleg a munkaerő-piacon.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés eredményei alapján a szakközépiskolai végzettséggel rendelkező pályakezdők, vagyis a kevesebb mint 1 éves szakmai tapasztalattal rendelkező 17-24 éves fiatal szakmunkások átlagosan havi bruttó 118 ezer forintot keresnek, ami messze elmarad az országos 221 ezer forintos átlagfizetéstől, valamint 50%-kal alacsonyabb a diplomás pályakezdők fizetésénél.

A legtöbbre a gyártás-termelés területén számíthatnak: egy pályakezdő elektrotechnikus átlagfizetése 148.900 Ft, egy hegesztőé 147.200 Ft, egy esztergályosé 145.900 Ft, míg egy CNC gépbeállítóé bruttó 143.600 Ft. Ezzel nagyjából a legjobban fizetett szakmák listája teljes lett.

A következő jól fizető terület az építőipar, ahol már csak havi 130-140 ezer forint között kereshetnek a fiatal dolgozók: az ácsok, a szobafestők, az asztolosok, a villanyszerelők, a gáz- és vízvezetékszerelők mind ide tartoznak. A fodrászok és pékek fizetése is ebben a sávban mozog.

Rosszabb a helyzet a vendéglátóipar, valamint az autóipar területén: az autószerelők havi bruttó átlagbére pályakezdőként 107 ezer forint, míg például a szakácsok is átlag 116 ezer forintot, a pincérek pedig 130 ezer forintot keresnek.

A legalacsonyabb fizetésre a varrónők, a bádogosok, a lakatosok valamint a kárpitosok számíthatnak.


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét