logo

Erősödtek a fizetések 2014-ben

2015.01.08.

Tavaly 6%-kal nőttek a bérek 2013-hoz képest – derült ki egy új internetes felmérésből. A legnagyobb növekedés a munkaerőközvetítés és tanácsadás területén volt, de jelentősen emelkedtek a fizetések a vendéglátásban és a kiskereskedelemben is. Tavaly is megérte informatikusnak, mérnöknek, pénzügyesnek, esetleg pilótának állni. A fővárosban 20 százalékkal többet lehet keresni, mint az ország többi részén.


A kutatásból kiderült, hogy az országos bruttó átlagfizetés 6 százalékkal nőtt: a tavalyelőtti 230 ezer forintról 246 ezer forintra. Ez az elmúlt 5 év legnagyobb növekedése éves szinten.

Továbbra is a fővárosban érdemes állást keresni, az ott dolgozó munkavállalók keresték 2014-ben is a legtöbbet. A budapesti alkalmazottak havi bruttó 300 ezer forintos keresete ugyanis 18%-kal több a magyarországi átlagnál, és 20%-kal előzi meg a második legjobban fizetett Komárom-Esztergom megye 240 ezer forintos átlagkeresetét. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Győr-Moson-Sopron megye áll 235 ezer forintos átlaggal.

Ezt a szintet már csak Fejér (225 ezer), Vas (215 ezer), Pest (210 ezer), Heves (208 ezer) illetve Veszprém (206 ezer) megye dolgozóinak átlagbére tudta némileg megközelíteni, így tavaly már nyolc régió lépte túl a 200 ezer forintos álomhatárt.

Kicsivel e szint alatt kerestek Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Tolna megyében, nem sokkal maradtak el tőlük Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala illetve Somogy megyei dolgozóinak átlag 180 ezres fizetései.

Az ország legrosszabbul fizetett régiói továbbra is Békés, Szabolcs és Nógrád megye voltak, ahol bruttó 160 ezer forint volt az átlagbér.

Az egyes iparágak teljesítményét figyelembe véve - szigorúan a versenyszférára koncentrálva - a legnagyobb fizetési növekedést 2014-ben a munkaerőközvetítés és tanácsadás érte el, ahol 7%-ot nőttek a bérek. 6% volt az emelkedés a vendéglátás és szálláshelyek, valamint a kiskereskedelem területén.

A legnagyobb visszaesést a Fizetesek.hu felmérése alapján a biztosítás (-6%) produkálta, míg 5 százalékos volt a zuhanás a marketing, reklám, PR területén valamint az élelmiszeriparon belül.

A felsővezetők az elmúlt egy évben is jól jártak: a cégvezetés átlagkeresete bruttó 645 ezer volt, míg a menedzsment területén dolgozók havi 406 ezer forintra számíthattak. A műszaki diplomával rendelkező munkavállalók átlagkeresete 300 ezer forint volt, a többi diplomás 275 ezer forintra számíthatott.

Az irodai és adminisztratív munkát végző dolgozók átlagkeresete 175 ezer forint volt, a kétkezi munkát végző szakmunkások és a szolgáltatások területén dolgozók 156 ezer forintra számíthattak, míg 2014-ben is a segédmunkások keresték a legkevesebbet bruttó 126 ezer forinttal.

A különböző cégvezetői pozíciókat leszámítva tavaly a legjobban fizetett szakma a repülőgép pilótáké volt, akik havi bruttó 1 millió 167 ezer forintos átlagkeresetükkel sok igazgatónál és menedzsernél is többet kerestek. A képzeletbeli dobogó második fokán a gyógyszeripari orvostanácsadók álltak havi 835 ezer forinttal, míg a telekommunikációs hálózatstratégiai specialisták átlagkeresete 670 ezer forint volt

A legjobban fizetett szakmák közé egyébként 2014-ben is jellemzően informatikus, mérnöki, pénzügyes illetve gyógyszeripari állások kerültek, mindegyik esetben 500 ezer forint feletti bruttó átlagfizetéssel, de a 25 legjobban fizetett pozíció között is többségben vannak a fejlesztői állások - tájékoztatott a Fizetesek.hu.


Hasonlítsa össze fizetését másokkal





Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét