logo

Hogyan spórolhat meg több pénzt?

Közösségi média, játékok és üzenetküldés. Biztos benne, hogy az okostelefonját hasznos dolgokra használja? A mobiltelefont olyan alkalmazásokkal is fel lehet tölteni, amelyek megkönnyítik az életét, adott esetben segítenek kordában tartani a kiadásait, illetve felügyelni a pénzügyeit. Segítünk dönteni, hogy melyeket érdemes kipróbálnia.

Létezik néhány olyan applikáció, amelyik azért készült, hogy Ön fájdalommentesen és szisztematikusan tudjon pénzt megtakarítani. A mobilbankok vagy a családi költségvetést segítő appok éppen ilyenek - ezek leginkább a cash flow-t, azaz a kiadásokat, a befizetéseket, a megtakarításait és a hiteleit figyeli, majd ezt összehasonlítja a bevételeivel.

Más appok pedig inkább abban segítenek, hogy Ön olyan életstílust válasszon, amelyikben ésszerűbben költi el a pénzét.

Ebben a listában mindegyikre talál néhány példát, tanácsot. Összeszedtünk néhány hasznos appot, bár némelyik fizetett, többségük díjmentesen letölthető.

1. lépés: Bevétel vs kiadás

A sikeres pénzmegtakarításhoz vezető első lépés az, hogy Ön reálisan felméri a pénzügyi helyzetét. A legfontosabb szabály ugyanis, hogy sose költsön többet annál, mint amennyi bevétele van. Röviden: addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér. A háztartás pénzügyeinek átnézése után pontosan tudni fogja, hogy a bevételei mellett mire mennyit költ havonta és ebből mennyit tud megtakarítani.

Amennyiben kétségei merülnek fel a jövedelme nagyságát illetően és nem biztos benne, hogy a munkaadója megfelelően megfizeti-e, próbálja ki a Fizetesek.hu Paylab Salary Checker applikációját.

A rövid kérdőív kitöltése után - melyben megadja a fizetési adatait, szakmai tapasztalatát vagy az iskolai végzettségét - Ön visszacsatolást kap arról, hogy hol helyezkedik el a fizetési ranglétrán, illetve hogy mások mennyit keresnek az Ön pozíciójában. Amennyiben kiderül, hogy Ön átlag alatt keres, itt az ideje, hogy fizetésemelést kérjen a főnökétől.

Itt letölthető: iOSAndroid

2. lépés: Menedzselje okosan a pénzügyeit

A spórolás során a legnehezebb feladat a pénzügyi egyensúly megtartása - vagyis, hogy havonta legfeljebb annyi pénzt költsön, amennyi bevétele van. A legnagyobb probléma ilyenkor általában a nem tervezett vásárlás, hiszen az üzletben sétálva úgy emeljük le a termékeket a polcokról, hogy közben nem figyeljük a bankszámlakivonatunkat.

Ahhoz, hogy Ön minden hónapban a költségvetését rendszerezni, figyelni és szabályozni tudja, nagyszerű segítséget nyújt például a Money Manager applikáció. Ez az app csoportosítja, majd grafikonokba rendezi az Ön tranzakcióit, így átláthatóbbá válik, hogy mire mennyit költött.

Itt letölthető: iOSAndroid

3. lépés: Átlátható bankszámla

A megtakarításhoz vezető következő fontos lépés, hogy letölti a mobiljába az Ön által használt bank applikációját. Az internetbanknak köszönhetően Ön mindig naprakész lesz a számláján történő pénzmozgásokat illetően.

Az alkalmazások funkciói banktól függően változhatnak, de a lényeg mindegyik esetében ugyanaz: online fizetés, rendszeres kimutatások, valamint a bevételek és kiadások figyelése.

Nem mellesleg a legnagyobb előnye a gyorsaság, melynek köszönhetően Ön tökéletesen átlátja a pénzügyi helyzetét.

4. lépés: Készítsen listát

Ne feledje, a spontán vásárlás a legnagyobb pénzfaló! Ilyenkor ugyanis azokat a dolgokat is megveszi, amikre valójában nincs is szüksége. Amennyiben nem szokott élelmiszert vagy drogériát bevásárlólistával venni, itt az ideje a váltásnak.

Az egyik legnagyszerűbb megoldás a Bring!, amelyik segítségével egyszerűen készíthet listát az otthon hiányzó termékekről, ezt pedig a család többi tagjával is megoszthatja. Ha csak szigorúan azokat a dolgokat veszi meg, amelyek a listán szerepelnek, több ezer forintot is megspórolhat.

Itt letölthető: iOSAndroid

5. lépés: Hűségkártyák egy helyen

A szupermarketek, márkaboltok, drogériák, gyógyszertárak vagy egyéb üzletek által kínált hűségkártyák ezrei vesznek kárba csak azért, mert éppen nincs Önnél pont az, amelyikre szüksége lenne. Pedig a kártyák által kínált akciókkal, kedvezményekkel és egyedi ajánlatokkal gyakran több tízezer forintot is meg lehet takarítani.

Ahelyett, hogy a pénztárcáját teletömné ezekkel a kártyákkal, ideje letöltenie a Stockard nevű appot, amelyikbe feltöltheti az összes hűségkártyát, így a mobilja segítségével mindegyiket mindig magánál tudhatja. Fizetésnél elég megmutatnia a telefon kijelzőjét, a leolvasás után pedig a hűségpontok már futnak is Önhöz.

Itt letölthető: iOSAndroid

6. lépés: Állítsa meg a reklámokat

Az a típus, akit könnyen elcsábítanak az ajánlatok? Nem csoda, hiszen minden ember naponta több száz szöveges vagy képes reklámmal találkozik, ma már az online világban is szinte elviselhetetlen a reklámzaj. Ahelyett, hogy az akciókat kínáló e-shopok ajánlait figyeli, töltsön le reklámblokkoló appot, iratkozzon le a hírlevelekről vagy egyszerűen kapcsolja ki közösségi médiás hirdetéseket, így a hirdető cégek nem fognak Önnek küldeni több csábító egyedi ajánlatot. Garantáljuk, hogy így a vásárlásai átgondoltabbak lesznek és több pénzt fog tudni megspórolni.

© Fizetesek.hu


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét