logo

A segéd- és szakmunkások többet szeretnének keresni

Az országos bruttó átlagfizetés 282 500 Ft, miközben a magyar álláskeresők átlagosan 257 ezer forintot kérnek az önéletrajzukban – derül ki a Workania.hu legújabb kutatásából, melyet közel tízezer önéletrajz alapján készítettek el.


Az internetes állásportálon jelentkező álláskeresők szabadon megadhatják az önéletrajzukban a fizetési elképzeléseiket. Ezzel a lehetőséggel több mint 9 ezer álláskereső élt, az általuk megadott bérigényekből pedig az derült ki, hogy a növekvő átlagkeresetekkel arányosan egyre többet mernek kérni a munkavállalók. Míg például 2012-ben 221 ezer forintos bruttó áltagkereset mellett mindössze 170 ezer forintot kértek átlagosan az állláskeresők, 2015-ben is még ez a szám csupán 185 ezer forint volt a 241 ezer forintos valós áltagjövedelmekhez képest. Ez mindkét esetben 23%-os különbség a valós és elvárt jövedelmek között, szemben az idei 9%-os differenciával.

„Ennek oka, hogy több az álláslehetőség, nagyobb munkaerőhiány, aminek hatására előnyösebb helyeztben vannak a munkavállalók, így többet mernek kérni" - mondta el Motesicky Tamás, a Workania.hu Country Managere.

Ha külön megnézzük a bérigényeket, érdekes információkat kapunk. Regionális bontásban nem meglepő módon budapesten kérnek a legtöbbet a pályázók - átlagosan 270 ezer forintot, ami így is jelentősen elmarad a fővárosi 350 ezer forintos áltagkeresettől. A budapestiek után a pest, heves, győr, komárom-esztergom valamint tolna megyei álláskeresők kérnek 240 ezer forint feletti fizetést, de ezekben a régiókban keresik is a legtöbbet a munkavállalók. A legkevesebbet ott kérik, ahol a legalacsonyabbak a jövedelmek és a legkevesebb az álláslehetőség: Somogy és Nógrád megyében, átlagosan mindössze 200 ezer forintot.

Iskolai végzettség szerint nem meglepő módon a diplomások szeretnének a legtöbbet keresni - ők átlagosan 290 ezer forintot jelölnek meg az önéletrajzukban, de míg így is 30%-kal kevesebbet kérnek, mint amennyit reálisan kaphatnának. Minél alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezik az álláskereső, annál kisebb ez az olló. Sőt, a segédmunkások és a szakmunkások esetében az a helyzet állt elő, hogy ők magasabb bérigényt adtak meg a cv-ben, mint amennyit a munkaerőpiacon kapnak - mindkét csoport esetében az önéletrajzokban átlagosan 210 ezer forint szerepel szemben a bruttó 187 illetve 200 ezer forintos várható jövedelemmel. 

Hasonlítsd össze a béred másokkal!


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét