logo

Többen kaptak juttatást tavaly

Tavaly a munkavállalók kétharmada kapott valamilyen juttatást – derül ki a Fizetesek.hu legújabb felméréséből. Komoly változás az előző évekhez képest nem történt, viszont többet kaptak az alacsonyabb pozíciókban dolgozók. A legnépszerűbb juttatás továbbra is az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya.


A Workania állásportál által működtett online fizetési felmérés legújabb eredményei alapján 2014-ben a munkavállalók 30%-a nem kapott semmilyen juttatást munkaadójától.

A bérinformációs portál szerint a legrosszabb helyzetben a segédmunkások vannak, az ő esetükben 52% azok aránya, akik semmilyen juttatást sem kapnak, de a felsővezetők közül is 13% csak a fizetésére számíthat. Mindkét pozíciószint esetében enyhe javulás történt az elmúlt évhez képest, 2013-ban ugyanis a segédmunkásoknál 55%, a felsővezetőknél pedig 16% volt ez az arány.

Hasonló a helyzet a középvezetők körében is, ahol a juttatásnélküliek aránya a tavalyi 24%ról idén 22%-ra csökkent, míg egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43%-a, az admisztratív alkalmazottak 40%-a, míg a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede.

Az összes dolgozót figyelembe véve tavaly is a legnépszerűbb az Erzsébet utalvány volt, hiszen a dolgozók 36%-a részesül ebben a juttatásban. A második helyen a Szép kártya áll - ezt a munkavállalók 26%-a kapja. A harmadik leggyakoribb juttatási forma a céges mobiltelefon, a kérdőívben résztvevő anonim válaszadók 18%-a ezt is megkapja a munkaadójától.

A hazai alkalmazottak 13%-a százaléka részesül még egészségpénztári- valamint utazási támogatásban, valamint rugalmas munkaidőben munkaadójától. Érdekesség, hogy ingyenes italellátást a korábbi évekkel ellentétben kevesebb, mint 10% kap. Az elmúlt 3 évhez hasonlóan a legritkább cafeteria a sport- és kultúrális juttatás (2%), a lakástámogatás (1,2%), valamint a mértéken felüli szabadság (0,8%).

A pozíciószint természetesen  nagyban befolyásolja, hogy ki milyen juttatásban részesül: a  segédmunkások esetében Erzsébet utalványt a dolgozók 26%-a kap, az adminisztratív alkalmazottak és a szakmunkások esetében már 28%, középvezetők és felsővezetők esetében 33%, a műszaki diplomával rendelkezőknél pedig egészen 37%.

De a juttatások nyilvánvalóan a munkavégzéshez szükséges igényekhez is nagyban igazodtak: SZÉP kártyában a segédmunkások csupán 7%-a részesül, ezen kívül még az egészségpénztári támogatás (9%), valamint az utazási bérlet jelentős a maga 7%-os gyakoriságával.

Az adminisztratív dolgozók esetében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP kártyát 14%-uk kap, egészségpénztári támogatást 10%, helyi utazási bérletet pedig 9%.

A műszaki és technikai szakemberek 16%-a rugalmas munkaidőben dolgozik, 20%-uk mobiltelfont kap magáncélokra, 10%-uk céges notebook-ot is használ, de természetesen az utazási bérlet (13%), valamint az egészségpénztár (17%) is népszerű.

Felsővezetők esetében pedig a személygépkocsi már 38%-uknál megjelenik, a notebookot 41%, a mobiltelefont pedig  58% jelölte meg, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30%).


Hasonlítsa össze fizetését másokkal



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét