logo

Mennyi az annyi Magyarországon?

Budapest után a ország nyugati régióiban keresnek a legtöbbet a munkavállalók. A béreknél meglepően fontos a szakmai tapasztalat és a cégnagyság.


A Fizetesek.hu anonim internetes bérfelmérés eredményei alapján 2015-ben is Budapesten volt a legmagasabb az átlagfizetés: a fővárosban bruttó 340 300 forintot kerestek a munkavállalók, többet mint az országos átlag. A 300 ezer forintos határt egy régió sem tudta megközelíteni, viszont néhány megyében az átlagfizetések túllépték a 250 ezret: Komárom-Esztergom (265 200 Ft), Győr-Moson-Sopron (263 800 Ft), Fejér (223 000 Ft), Vas (261 800 Ft), Heves (260 800 Ft) és Pest megye (255 200 Ft) munkavállalói kerestek a legtöbbet a fővároson kívül.

Hazánk többi régiójában a fizetések havi bruttó 210 ezer és 240 ezer forint között mozogtak, ennél kevesebbet csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg (201 900 Ft), Somogy (201 200 Ft) és Békés (193 800 Ft) megye dolgozói kaptak.

A pozíciószint szerinti összehasonlítás alapján a felsővezetők 700 ezres és a segédmunkások 130 ezres fizetése között ötszörös különbség van. A ranglétra köztes szakaszán az alsóbb fizetési kategóriában a szolgáltatási szféra alkalmazottai (bruttó 130 ezer Ft), a szakmunkások (135 ezer forint) és az adminisztratív alkalmazottak (184 ezer) helyezkednek el. A műszaki és technikai területen szakképzett dolgozók, tehát a mérnökök és IT-szakemberek havi 309 ezer forintot kerestek, a középvezetők és menedzserek átlagbére pedig bruttó 400 ezer forint volt.

Minél magasabb az iskolai végzettség, annál fontosabb a szakmai tapasztalat

Persze nem mindegy az sem, hogy a munkavállaló milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik. Általános tény, hogy a pályakezdők vannak a legnehezebb helyzetben a munkaerőpiacon, hiszen tapasztalat nélkül nehéz elhelyezkedni, hamar kiesnek a felvételi folyamat rostáján. Mellettük az 50 év felettiek is hátrányból indulnak, hiszen koruknál fogva előítélettel tekintenek rájuk a munkaadók. Jelenleg a munkaerőpiac nyertesei a 30-40 év közötti dolgozók, hiszen ők koruknál fogva kellő szakmai tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy a legjobb fizetéssel kecsegtető pozícióban helyezkedjenek el. Szakmai tapasztalat alapján ugyanis a fizetési lista így néz ki: a pályakezdők átlagfizetése bruttó 209 ezer forint. Egy-két éves tapasztalattal 228 ezer, 3-5 év után pedig már 278 ezer forint a jövedelem. A legtöbbre, havi 306 ezer forintra 6-10 év után számíthatnak a munkavállalók, több mint 10 év után pedig ismét lecsökken 254 ezer forintra.

A cégnagyság szerinti összehasonlításból kiderül, hogy a munkavállalók számának növekedésével arányosan növekszik a várható fizetés nagysága is. A kis cégek dolgozói ugyanis átlagosan harmadával kerestek kevesebbet 2015-ben, mint a nagyvállalatok alkalmazottai. A kevesebb mint 10 főt foglalkoztató cégek alkalmazottainak átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintos határt sem, de 50 dolgozónál már 250 ezer forint az átlag, míg 250 alkalmazott esetében már 300 ezer. A több mint 1000 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál már bruttó 315 ezer forint az átlagos fizetés.

Persze nagyban befolyásolja a jövedelmet a munkaadó cég működési területe is

Az elmúlt három évhez hasonlóan továbbra is az IT a legjobban fizetett munkaterület Magyarországon (havi bruttó átlag 400 ezer forint). Új kategória viszont a toplistán a megosztott szolgáltatóközpontok, vagyis az SSC (Shared Service Center) területe, amely havi 399 ezer forintos átlagával rögtön a második helyen zárta a legjobban fizetett iparágak listáján, alig lemaradva az első helyezettől. Az utóbbi években ugyanis jelentősen növekedett a száma és a jelentősége az SSC központoknak nemcsak Budapesten, hanem néhány vidéki városban is, és sorra nyílnak az újabb kitelepülések. Magyarország így világviszonylatban is jelentős központtá vált ezen a területen.

Jól keresnek még a magyarországi dolgozók a telekommunikáció területén (382 ezer forint), a bankok (369 ezer forint), valamint a pénzügyi és biztosítási intézmények (365 ezer forint), illetve a gyógyszeripari (356 ezer forint) és tanácsadó (350 ezer forint) vállalatok alkalmazásában. A gázt, valamint az áramot termelő, szolgáltató és elosztó vállalatok dolgozói havi átlag 350 ezer forintos fizetésükkel szintén a legjobban fizetett munkavállalók közét tartoznak.

A legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező kategóriák nem érik el a bruttó 170 ezer forintos szintet sem: az állami és közszférából az oktatási intézmények, a szociális ellátás és az egészségügy, a postai szolgáltatások, az önkormányzati szervek és a kulturális intézemények szerepelnek itt, de az idénymunkára építő idegenforgalom és vendéglátás is ott van a legrosszabbul fizetett iparágak között.

Hasonlítsa össze fizetését másokkal



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét