logo

Harmadával keresnek többet a cseh egészségügyben

2012.11.27.

Strájkolnak a visegrádi államok orvosai, akik szerint egyre reménytelenebb helyzetben van az egészségügy.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói éppen ezért megnézték, hogy vajon a hazai egészségügyi dolgozók fizetése hol helyezkedik el a szomszédos országokhoz képest?

A Fizetesek.hu internetes bérfelmérés eredményei alapján Magyarországon az egészségügyben a havi brutto átlagfizetés nagysága 141.300 Ft. Ez az összeg 24%-kal elmarad a szlovákiai 185.000 Ft-nak megfelelő eurótól, valamint 35%-kal kevesebb a csehországi 218.200 Ft-os átlagtól.

Hazánkban az egészségügyön belül természetesen az intézményigazgatók keresik a legtöbbet: az ő átlagfizetésük 366.100Ft, amely még így is elmarad más cégvezetők juttatásaitól. Őket már csak az orvosok követik a havi brutto 222.600 Ft-os bérükkel. A kétszázezer forintos határt már csak a fogorvosok átlag 183 ezer forintos bére tudja megközelíteni, valamint a fogtechnikusok 152 ezres átlagbére már szintén magasabbnak számít. Az egészségügyben dolgozó többi munkavállaló - a nővérektől kezdve a gyógytornászokon keresztül egészen a mentőtisztekig - fizetése ugyanis csupán havi bruttó 130 ezer forint körül mozog.

A Szlovákiával és Csehországgal történő összehasonlítás során kiderült, hogy egyébként a legnagyobb különbség a bérek tekintetében a fogorvosoknál adódik: az északi szomszédoknál ebben a szakmában ugyanis egészen 45%-kal, a cseheknél pedig 34%-kal keresnek többet. A nővérek fizetése is 21, illetve 32%-kal magasabb a vizsgált másik két országban, az orvosoknál pedig Szlovákiánál 26%, Csehországhoz képest pedig egészen 42%-os lemaradás mutatkozik.


Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét