logo

Év végi bónuszok Európában

Sok munkavállaló lélegzetvisszafojtva várja az év utolsó fizetési szalagját, melyen a havi fizetés mellett sok esetben az év végi jutalom is megjelenik. A Paylab fizetési portál 2016-ban végzett elmezése szerint az európai dolgozók 12-26 százaléka részesül ilyen juttatásban, melynek mértéke jellemzően nem haladja meg a havi bér nagyságát.

Év végi jutalmakban leginkább a menedzserek és a nemzetközi nagyvállalatoknál dolgozó munkavállalók részesülnek. A Paylab nemzetközi fizetési felmérés tizenkét közép-kelet-európai országban, valamint Finnországban végzett kutatásából kiderült, hogy az év végi bónuszok közép-európában (Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban) valamint Szlovéniában a legelterjedtebbek (a dolgozók 18-26 százalékja kapja), míg Finnországban és a Balti államokban részesülnek benne a legkevesebben (a munkavállalók csupán 10-15 százaléka).

A legnagylelkűbb bónuszokat Lengyelországban adják, hiszen átlagosan a havi átlabér 134 százalékat kapják azok, akik év végi jutalomban részesülnek. A legvisszafogottabbak e tekintetben a horvát munkaadók, ahol a bónusz mértéke csupán az alapbér fele.

Paylab_Year_End_Bonuses_Overview_Chart_2016_EN

A vállalatok leginkább a felsővezetőieket motiválják a bónuszokkal

Leggyakrabban és a legtöbb bónuszt a cégvezetők kapják, legtöbb esetben a vállalat sikerességétől függően. A felsővezetők 21-45 százaléka szerint azonban az év végi jutalmuk eléri a havi fizetésük kétszeresét. A felmérés alapján mindegy, hogy egy vezető kis- vagy nagyvállalatnál dolgozik, hasonló arányban kapja a jutalmát. A középvezetők és a menedzserek körében szintén elterjedtek a bónuszok, bár ők némileg kevesebbet kapnak.

A bankok és biztosítók osztogatnak a leginkább

A szektorok szerinti összehasonlításból kiderült, hogy a pénzügyi és biztosítási területen a legelterjedtebbek és a legmagasabbak a bónuszok. Magas jutalmakban részesülnek még az energetikai cégek, valamint az ipari gyártók alkalmazottai.

Országonként azonba változhatnak a mértékek. Magyarországon és Lengyelországban például a kutatás-fejlesztés, az építőipar és az ingatlanközvetítőknél dolgozó munkavállalók több bónuszt kapnak, mint Európa más országaiban.

Paying_end_year_bonuses_overview_Europe2

A versenyszférában kétszer akkora, mint az állami szférában

A cégtulajon szerinti összehasonlításból kiderült, hogy a magánszektorban kétszer nagyobb bónuszt kapnak a dolgozók, mint az állami tulajdonú cégeknél. Az egyedüli kivétel Finnország, ahol a két szektor között nincs számottevő különbség.



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét