logo

Budapesten és környékén tovább nőttek a bérek

A fővároson kívül a győri és komáromi régió mellé Fejér megye lépett elő a legjobban fizetett megyék közé. Továbbra is Békés és Nógrád megyében éri meg legkevésbé munkát vállalni.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés alapján az országos bruttó átlagfizetés 2014-ben Magyarországon 232.600 forint. Nem meglepő módon a legtöbbet a fővárosi munkavállalók kapják: az ottani átlag 283 ezer forint.

A budapesti fizetések szintjét csupán 2 megye tudja megközelíteni: Komárom-Esztergom megyében és Győr-Moson-Sopron megyében 238 ezer forint a bruttó átlag. E két régiót Fejér (223 ezer), Vas (219 ezer) illetve Pest megye (213 ezer) követi, a 200 ezer forintos határt rajtuk kívül már csak Veszprém (202 ezer forint) és  Heves megye (201 ezer forint) tudta átlépni.

Továbbra is Békés és Nógrád megye az ország legrosszabbul fizetett régiója: az előbbiben 148.900 forint, utóbbiban pedig 140.400 forint a bruttó átlagfizetés.

Az ország többi megyéjében átlagosan 160 és 190 ezer forint körül mozogtak a bérek.

Idén a legnagyobb növekedést 2013-hoz képest Fejér megye érte el, ott ugyanis átlagosan 8%-kal növekedtek a bérek, így ez a régió az ország harmadik legjobban fizetett megyéjévé léphetett elő. Éves szinten 7%-kal növekedtek Veszprém megyében is, 6%-os volt a növekedés Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében, Hajdú-Bihar megyében pedig 5%-os emelkedés volt mérhető.

Jelentősen - 8%-kal csökkentek - viszont az átlagfizetések Nógrád megyében.

A cégnagyság szerinti összehasonlítás is tartogat érdekességeket: az talán nem meglepő, hogy akár kis- és középvállalkozásról, akár multinacionális cégről beszélünk, minden esetben a budapesti bérek a legmagasabbak.

Viszont a nagyvállalatok országszerte is jobban megfizetik a dolgozóikat: a 250-1000 főt foglalkoztató cégek esetében ugyanis Győr-MosonSopron, Zala, Pest, Vas, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Tolna megyében is 200 ezer forintot meghaladó átlagbérek mutatkoztak. Ennél a cégeknél szintén csak Nógrád megye az utolsó átlag 170 ezer forintos fizetéssel.

A legalább 50 alkalmazottal dolgozó középvállalkozások esetében már csak a Budapesti és Pest megyei bérek lépik túl a 200 ezer forintos határt.

A kevesebb, mint 20 munkavállalóval rendelkező cégek esetében a legtöbbet a Győr-Moson-Sopron (170 ezer forint), a Hajdú-Bihar (167 ezer), Fejér (163 ezer) és Komárom-Esztergom megyei (161 ezer) munkaadók adják, a többi megyében 130-140 ezer forint közötti összeget fizetnek átlagosan.



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét