logo

A budapesti nagyvállalatok dolgozói keresték a legtöbbet tavaly

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu anonim internetes bérfelmérés eredményei alapján Magyarországon 2016-ban a havi bruttó átlagfizetés 260.000 Ft volt, tízezer forinttal magasabb, mint az azt megelőző évben.


Tavaly is Budapesten voltak a legmagasabb fizetések: az ottani bérek átlaga elérte a 350.000 Ft-ot, növelve ezzel a főváros és az ország többi része közti bérszakadékot. Továbbra is csak öt nyugat-magyarországi megye tudta megközelíteni ezt a szintet: a korábbi évekhez hasonlóan a komárom-esztergom megyei (298.000 Ft), a győr-moson-sopron megyei (285.000 Ft), a vas megyei (283.000 Ft), valamint a fejér és veszprém megyei (280.000 Ft) munkavállalók kerestek havi bruttó 300 ezer forint közelében. Heves és Pest megye dolgozói 270 ezer forintra számíthattak átlagosan, a többi régióban a bérek már 250 ezer forint körül, vagy az alatt mozogtak.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok az előbbi, míg Nógrád, Hajdú-Bihar,Tolna- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az utóbbi kategóriába tartozik. A legalacsonyabb fizetésre Csongrád, Somogy illetve Békés megye dolgozói számíthattak - ott az átlagbér havi bruttó 220 ezer forint volt.

Országosan a legkevesebbre a segédmunkások számíthattak havi bruttó 147 ezer forintos átlgafizetésükkel, a másik véglet a felsővezetők átlagos havi 757 ezer forintos fizetése volt. A ranglétra köztes szakaszán az alsóbb fizetési kategóriákban a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások (180 ezer forint), valamint az adminisztratív alkalmazottak (200 ezer)  helyezkedtek el. A műszaki és technikai területen szakképzett dolgozók, tehát a mérnökök és IT szakemberek átlagosan havi 340 ezer forintot kerestek tavaly, a középvezetők átlagbére pedig bruttó 440 ezer forint volt.

Az iskolai végzettséggel arányosan növekedett a munkavállalók bére is. Míg szakközépiskolával az alkalmazottak átlagosan bruttó 186 ezer forintot kaptak, érettségivel ez az összeg már 220 ezer forintra nőtt. Az OKJ képzés a munkahelyen átlag 228 ezer forintot ért, a diploma viszont ezeknél jóval többet: főiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók átlag 360 ezer forintos, egyetemi diplomával rendelkezők akár 400 ezer forintos bruttó fizetésre is számíthattak 2016-ban.

A cégnagyság szerinti összehasonlításból kiderült, hogy a kollégák számának növekedésével arányosan növekedett a várható fizetés nagysága is. A kis cégek dolgozói ugyanis átlagosan harmadával kerestek kevesebbet 2016-ban, mint a nagyvállalatok alkalmazottai. A kevesebb, mint 10 főt foglalkoztató cégek alkalmazottainak  átlagfizetése nem érte el a 200 ezer forintos határt sem, de 50 dolgozónal már 250 ezer forint volt az átlag, míg 250 alkalmazott esetében már 300 ezer. A több, mint 1000 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál már bruttó 330 ezer forint volt a bruttó átlagbér.


Hasonlítsa össze fizetését másokkal



Mennyit keresnek mások?

Ingyenes személyre szabott fizetési összehasonlítás.

Hasonlítsa össze bérét